У Херсонців є шанс залишитися без гарячої води

«Не треба нас смішити, ми її не бачили з того дня коли відключили опалення», - чую у відповідь репліку від 90% населення нашого міста.

Так, насправді проблема із гарячою водою в місті існує, як у далекому кам'яному віку – води немає. А навіщо вона вам? У Дніпрі тепла водичка, можна помитися, а у разі чого й попрати білизну, було б бажання.

Якщо ж відкинути жарти, то навіть там де вона подається є суттєві проблеми із її оплатою – борги ростуть.

Ціни на газ (підігрів води) ростуть, ціни на електрику (підкачка води) ростуть. Теплогенеруючи підприємства не встигають робити перерахунки, а тому виставляють ціну за послуги «заднім» числом. Хоча, яка говорять юристи, це не правильно.

Відповідно до Договору, який заключено між «споживачем» і «надавачем» послуг про підняття ціни (з обґрунтуванням) надавач послуги повинен повідомити заздалегідь (як правило від 1 до 3 місяців – залежно від умов Договору), а не ставити споживача перед фактом. Ви маєте право відмовитися від отримання послуги. Вас ніхто не може примусити купувати те, чого вам не треба.

Юристи нагадують, що монополісти не мають права вимагати від вас ті гроші, які не були з вами узгоджені у правовому порядку.

Тож, якщо вам присилають платіжку, і ви там бачите нову ціну, ви маєте право не тільки її не оплачувати, а ще й оскаржити дії монополіста у законному порядку.

Крім того, перед тим, як вас «відключати» від послуги, енергопостачальна компанія повинна вас письмово попередити (і мати підтвердження, що це сталося) про наявність заборгованості, вказати її конкретний розмір, пояснити вам, які будуть наслідки у разі якщо ви не сплатите борг. Вам також повинні запропонувати варіанти врегулювання боргу без відключення послуги.

І тільки після того, як ви не відреагуєте на пропозиції компанії, у термін, який зазначений у попередженні, енергопостачальна компанія може припинити постачання гарячої води.

Як правило відключають не окремі квартири, а цілі будинки. Якщо у вас немає боргів, а вас відключили «гамузом» з іншими, то ви маєте всі права і підстави звернутися із судовим позовом, і відсудити не тільки понесені майнові втрати, але й стягнути з «винуватця» суттєвий відсоток «немайнової» втрати – «моральний».

У кожному конкретному випадку юристи радять звертатися за правовою підтримкою до фахівців, і в усіх випадках не боятися відстоювати свої права у судах.

Борги ростуть, а терпець народу добігає кінця...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон