Ситуація на Херсонщині може мати тенденцію до загострення

Про це йдеться в інтерв'ю з командувачем військ оперативного командування «Південь» генерал – майором Андрієм Грищенко, текст якого пропонуємо вашій увазі:

Сьогодні, існує чимало думок і міркувань стосовно військово-політичної обстановки навколо України, подій на сході нашої країни, форм і методів введення бойових дій нав'язаної нам «гібридної війни».

Ворожа пропаганда і ті хто їй підіграє, намагаються представити світовому суспільству, що це мовляв лише «внутрішній конфлікт», перерозподіл влади між олігархічною верхівкою і з'ясування відносин між україномовним і російськомовним населенням.

Та як відомо, факти річ уперта. Кожна людина, що має здоровий глузд, розуміє, що плани підступного агресора і його маріонеток з бандоформувань більш далекоглядні і виклик вони зробили вибору українського народу, принципам і правилам всього демократичного світу.

Як приклад – анексія Криму, більше ніж два роки ведення війни на сході країни. Так, саме війни, а не лише проведення антитерористичної операції. Вважаю, кожен хто захищав рідну землю на Донбасі, зі мною погодиться.

Зрозуміло, що зачепили ми питання, які ще неодноразово будуть обговорюватися і надаватися їм відповідна оцінка, та й за обсягами і жанрами журналістики це тема аналітичної статті як мінімум, а на думку припадає щось на кшталт - документального твору або хроніки.

Не менш актуальними на теперішній час постають інші питання: як надалі розвиватимуться події на сході України? Чи дійсно готові Збройні Сили України дати гідну відсіч агресору, знаючи про величезний інтерес агресора до Причорноморського регіону? Як захисники України готуються до можливих викликів і загроз?

На ці та інші питання ми попросили надати відповідь людині, яка з перших днів неоголошеної війни захищала рідну землю, командувала військовою частиною, що наводить жах на ворога, які дали їй назву «чорна бригада», і як зараз кажуть – бойовому офіцеру, командувачу військ оперативного командування «Південь» генерал – майору Андрію Грищенко.

- Отже, Андрій Миколайович, сьогодні Вам доручено керівництво одним із найважливіших військово-стратегічним напрямком оборони нашої країни – Причорноморським регіоном і зважаючи на те, що війська оперативного командування практично у повному складі виконують бойові завдання із захисту незалежності України відповідальність чимала. Дайте оцінку обстановки у межах відповідальності підпорядкованих військ.

Суспільно-політична обстановка на території дислокації військ оперативного командування оцінюється як "загострена" та характеризується соціальним напруженням у взаємовідносинах суб'єктів суспільно-політичної обстановки.

Разом з тим, органи державної влади та місцевого самоврядування у тісній взаємодії із військовими функціонують у звичайному режимі, забезпечують підтримання правопорядку в межах адміністративних територій.

За рівнем стабільності суспільно-політична обстановка в Одеській та Херсонській областях визначається як така, що за певних обставинах може мати тенденцію до загострення. І тут важливе своєчасне і правильне реагування.

- Тоді питання, як буде відбуватися таке реагування? У багатьох представників регіональних ЗМІ, які певною мірою намагаються дати відповіді суспільству, виникають запитання: які функції виконують підрозділи територіальної оборони, для чого вони створюються?

Аналіз роботи Донецької обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій Донецької області протягом 2014-2015 років під час розгортання агресії з боку Російської Федерації та проведення на їх території антитерористичної операції, свідчить про важливу роль територіальної оборони в забезпеченні функціонування органів державної влади та роботи промисловості регіону.

В короткий термін було створено скореговану систему управління, оборонних рубежів навколо Маріуполя та забезпечено життєдіяльність мешканців.

З метою захисту території, місцевого населення, важливих об'єктів та комунікацій в зоні дислокації військ оперативного командування визначено значний резерв з військовозобов'язаних, які призначені до підрозділів територіальної оборони.

Дані підрозділи, у разі введення правового режиму військового стану будуть оперативно розгорнуті та забезпечать оборону регіону та захист населення.

Протягом 2015 - 2016 років оперативним командуванням "Південь" в різних районах були проведені навчальні (перевірочні) збори підрозділів територіальної оборони.

Особлива увага приділялась питанням ведення можливих партизанських дій та створення рухів опору на ймовірно зайнятих противником адміністративних територіях.

Збори та підготовка особового складу були проведені на відповідному рівні. Особовий склад, який приписаний до підрозділів територіальної оборони пройшов фахову (спеціальну) підготовку та готовий до виконання покладених на них завдань.

Запроваджено систему укладення контракту з військовослужбовцями резерву територіальної оборони. Військовозобов'язані, які пройшли підготовку, відібрані для служби у резерві тільки ті, які за своїми морально-діловими якостями мають патріотичний настрій.

- Товаришу Командувач, як відомо, воює не техніка, а люди. Відповідно наявність досвідчених фахівців є головним критерієм успіху військових операцій. Як проводиться підготовка цих фахівців і чи готові вони наразі до сучасних викликів і загроз?

Заходи оперативної підготовки у 2016 році були організовані та проведені як у формі спільного, так і роздільного методів навчання. З початку року було проведено чимало навчань і тренувань, відбувалися заходи бойової підготовки, ротації військових частин і їх бойове злагодження, формування нових військових частин і підрозділів.

Величезний досвід учасників бойових дій та миротворчих операцій постійно використовувався та надавався особовому складу підпорядкованих військ. На зазначених заходах були послідовно відпрацьовані всі фази планування військових операцій, визначені слабкі місця в системі управління та намічені шляхи її вдосконалення (оптимізації).

Необхідно зупинитися окремо, на важливих питаннях індивідуальної підготовки особового складу, зокрема військовослужбовців управлінської ланки, які, так би мовити, є мозком військового організму.

У системі індивідуальної підготовки протягом І півріччя 2016 року відповідно до Програми індивідуальної підготовки проведені заняття за основними предметами навчання в управліннях, відділах, службах управління оперативного командування.

Основна увага була зосереджена на вивченні теоретичних положень керівних документів та спеціальної підготовки. За результатами проведених занять прийняті заліки і оцінені знання офіцерів управління оперативного командування.

В управлінні оперативного командування за підсумками І півріччя 2016 року проведений аналіз якості планування і проведення заходів індивідуальної підготовки, у порівнянні з попередньою системою професійної підготовки рівень знань і практичних навичок офіцерів значно зріс.

Командуванням оперативного командування проводиться цілеспрямована робота щодо приведення у відповідність змісту та тематики заходів індивідуальної підготовки в умовах особливого періоду та з врахуванням досвіду ведення бойових дій під час проведення антитерористичної операції.

Разом з тим, як я вже відзначав, ми більш детальніше у тематиці занять по таким предметам навчання як оперативне мистецтво, управління військами та спеціальна підготовка приділяємо розгляду форм і способів застосування оперативних угруповань та оперативно-тактичних угруповань військ в умовах «гібридної війни».

- Дякую за змістовні відповіді.

Інтерв'ю записав Ігор БІРЮКОВ,
начальник прес-служби оперативного командування «Південь»,
підполковник.

Фото Міністерство оборони України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон