Співаковський: 20-ту річницю прийняття української Конституції Херсонщина святкуватиме зовсім по-новому

Не в офіційних будівлях, а на Кам'янській Січі - в історичному місці, яке пов'язане зі знаковими для нас, українців, постатями: гетьманом Пилипом Орликом, автором першої української Конституції, та отаманом Костем Гордієнком, якого ще називають останнім лицарем козацтва.

Саме там відбудуться і офіційні, і не офіційні заходи до Дня Конституції. І це правильно. Ми нарешті повертаємо собі національну пам'ять.

У зв'язку з цим пригадалася одна історія з мого херсонського дитинства. У сквері біля театру, на тому місці, де зараз стоїть пам'ятник Потьомкіну, тоді ще стояв пам'ятник Карлу Марксу.

А зовсім поряд, на вул. Суворова, жили мої бабуся з дідусем. Пам'ятаю, як досить довго допитувався у них, хто цей бородань. Вони, як могли, пояснили: мовляв, німецький філософ, засновник наукового комунізму. Для мене, малого, це було якось незрозуміло.

Але ще не зрозумілішим було те, чого це саме в нашому місті йому поставили пам'ятник (я ж не знав тоді, що таких пам'ятників безліч по всьому світу).

"Він що, жив у Херсоні? А, може, він врятував наше місто від ворогів?"- допитувався я. Мабуть, дорослі нарешті знайшли якесь пояснення для мене. Але, вочевидь, їх аргументи були не дуже переконливим, бо, зізнаюся, я й досі не розумію, чого...

Україна має славну історію, нам є про що розказати дітям, щоб вони пишалися тим, що є українцями. В нашій історії нічого не потрібно прикрашати, додавати чи перебільшувати...

Нам просто необхідно розбудити свою пам'ять українця, зміцнити національний фундамент, який, власне, є основою будь-якої держави.

Нам також потрібно винести з власної історії уроки і навчитися відчувати особисту відповідальність за все, що робиться у державі, почати шанувати ті демократичні завоювання, котрі ми здобули в роки незалежності, та разом самовіддано працювати заради розвитку нашого спільного дому.

Бо якими б демократичними і передовими не були норми нашої Конституції, самі по собі вони не змінять наше життя на краще. Чи не так? Зі святом, друзі!

Народний депутат України
Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон