У Херсоні продовжує навчання школа для дітей з бронхіальною астмою

Школа для дітей, що хворіють на бронхіальну астму, продовжує навчання маленьких пацієнтів та їх батьків

25 травня в конференц-залі КЗ «Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня» відбулось засідання «Школи бронхіальної астми» для дітей, які хворіють на це захворювання, їх батьків та лікарів-інтернів.

Традиційне травневе навчання в «астма-школі» провели головні позаштатні дитячі спеціалісти Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації пульмонолог Світлана Годун та алерголог Елла Туриця.

Бронхіальна астма як хронічна рецидивуюча хвороба залишається актуальною медичною, соціальною, економічною проблемою сучасного суспільства та галузі охорони здоров'я. Перебіг хвороби мінливий, самопочуття часто змінюється, тому терапія потребує коригування.

Освітні програми «астма-школи» дають хворому уявлення про його захворювання та можливості лікування. Пацієнтів навчають оцінювати тяжкість свого стану, самостійно розпізнавати симптоми погіршення самопочуття та допомагати собі або хворій дитині при розвиненому нападі астми. В процесі заняття фахівці пояснювали призначення таких приладів індивідуального користування як спейсер і пікфлоуметр, навчали ними користуватись. Також детально розглядалися фактори, що сприяють розвитку хвороби або викликають її загострення, серед яких алергени, респіраторні інфекції, паління, тощо.

Ще 20 років назад діаноз «бронхіальна астма» був вироком. На сьогодні, завдяки новим методам діагностики та лікування, хворобу можна контролювати. Але це потребує значних зусиль від усіх учасників лікувального процессу: лікаря, дитини та її батьків. У забезпеченні дієвого контролю над бронхіальною астмою у дітей санітарно-просвітницька допомога є логічним продовженням і доповненням лікувальної допомоги.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон