Особливості сьомого тижня
ВЕЛИКИЙ ПОНЕДІЛОК
У цей день на літургії згадується Йосип із Старого завіту. У його образі показані прийдешні невинні страждання Спасителя, і євангельська розповідь про прокляту смоковницю – як образі старого Ізраїлю, що не дав плоду.
ВЕЛИКИЙ ВІВТОРОК
Пригадуються притчі Спасителя про Його друге пришестя, про десять див і про таланти.
ВЕЛИКА СЕРЕДА
День зради. У цей день Юда за 30 срібників зраджує Спасителя, обіцяючи показати Його воїнам, щоб ті могли його упізнати і схопити.
ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР
Встановлення Таїнства Євхаристії. Коли Юда пішов з таємної вечері, Господь сказав: «...пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів».
ВЕЛИКА П'ЯТНИЦЯ
День скорботи. Саме в цей день Ісус Христос упокоївся і був похований. П'ятниця має таємничий характер. День суворого посту, деякі віруючі навіть не розмовляють, проводячи день у молитві. Пекти паски та фарбувати яйця у цей день не можна.
ВЕЛИКА СУБОТА
Зішестя Христа у пекло й руйнування його. Спаситель, як Цар слави, входить до затворів пекла і забирає звідти всіх старозавітних праведників.
ВЕЛИКДЕНЬ
Радісний вигук «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!», пасхальне привітання (ще називають христосування). Спати у пасхальну ніч не прийнято. У неділю вранці після святкової служби священик освячує все, що парафіяни принесли в кошиках. Потім розходяться по домівках і їдять освячену їжу. Починають з яєць і шматочка паски, а продовжують трапезу вже за багато накритим столом.
Як і чим харчуватися
Страсний тиждень – найсуворіший тиждень посту. Це найостанніша і найважливіша седмиця перед Великоднем. Найсерйозніша у триманні Великого посту, яка починається відразу після Вербної неділі.
25 квітня, Страсний понеділок – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)
26 квітня, Страсний вівторок – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)
27 квітня, Страсна середа – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)
28 квітня, Страсний четвер – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)
29 квітня, Страсна п'ятниця – повне утримання від їжі
30 квітня, Страсна субота – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи)
1 травня, Воскресіння Христове – Великдень, закінчення Великого посту. Особливості тижня
Особливості харчування
З понеділка по середу – сухоїдіння (хліб, свіжі, сушені та квашені овочі і фрукти). Дозволено вживати холодну неварену рослинної їжі без масла, а також холодне пиття. Один раз у вечірній час.
Великий четвер – дозволено їсти гарячу рослинну їжу з рослинною олією двічі на день. Дозволено вино, однак трохи – для зміцнення сил тих, хто постить.
Велика п'ятниця – повне утримання від їжі.
Велика субота – дозволено один раз на день вжити гарячу рослинну їжу, приготовлену без олії.
Рецепти для пісного меню
З урахуванням того, що це дуже суровий тиждень, я пропоную вам особливі пісні страви, які розрадять вас під час частування. З урахуванням того, що більшу частину тижня дозволено тільки сухоїдіння, пропоную вам кілька рецептів салатів та легких страв. Смачного!
Хлібець кабачковий з часником і зеленню
Знадобиться: кабачок невеликий – 1 шт.; борошно просіяне – 3 ст.; вода тепла – 100 мл; сухі дріжджі – 1 ч.л.; зелень кропу; часник – 1 зубок; цукор – 1 ч.л.; сіль – 1 ч.л.; олія – 4 ст.л.
Приготування: Розвести у воді, підігріті приблизно до 38 градусів дріжджі, цукор, сіль і змішати з рослинним маслом. Очищений кабачок натерти на крупній тертці, змішати з просіяним борошном, додати дріжджову суміш і замісити тісто липке.
Дрібно нарубати зелень кропу і пропустити часник через прес. З'єднати з тістом і перемішати. Тісто викласти у змащену щедро маслом форму і поставити в тепле місце, щоб дозріло, на 45 хвилин. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці близько 35 – 40 хвилин. Після випікання остудити під полотняною серветкою.
Салат з картоплею і редискою
Знадобиться: редиска – 1 пучок; картопля – 2 великі; зелена цибуля – 1 пучок; кріп – кілька гілочок; рослинна олія – 4 ст.л.; гірчиця із зернами – 2 ч.л.; сіль; перець чорний мелений.
Приготування: Картоплю очистити, порізати кубиками, покласти у підсолену воду що кипить, відварити до готовності. Картопляні кубики остудити. Редиску промити і порізати тонкими кружальцями, зелень кропу і цибулю дрібно порізати. З'єднати всі овочі, посолити і поперчити за смаком, заправити гірчицею і рослинним маслом.
Теплий грибний салат з помідорами
Знадобиться: Червона цибуля – 1 шт.; часник – 1 зубчик; зелена цибуля – 1 пучок; гриби – 400 гр.; помідори черрі – 100 г.; помідори – 100 г.; оливкова олія – 2 ст.л.; рубана петрушка – 2 ст.л.; сіль, перець – за смаком.
Приготування: Цибулю нарізати півкільцями. Часник дрібно посікти. Гриби розрізати на частини. Зелену цибулю подрібнити. Помідори розрізати на 8 частин, черрі нарізати не потрібно. Розігріти у глибокій сковороді оливкове масло і пасерувати в ньому цибулю до прозорості. У кінці обсмажування додати часник. Потім викласти на сковороду гриби і смажити 3 – 5 хвилин, підмішати помідори, зелену цибулю і залишити на вогні ще на 3 хвилини.
Салат поперчити, посолити і приправити лимонним соком і цедрою. Подати на стіл теплим, посипавши рубаною петрушкою.
Запечена картопля "Серпантин"
Знадобиться: картопля – 5 – 6 шт,; помідори – 2 шт,; цибуля ріпчаста – 1 – 2 шт,; сіль, мелений чорний перець, зелень петрушки, оливкова або рослинна олія, листя салату.
Для зеленого соусу: базилік (зелений або фіолетовий) – невеликий пучок; петрушка – невеликий пучок; часник – 3 часточки; оливкова або рослинна олія – 2 – 3 столові ложки, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Картоплю вимити, очистити і нарізати скибочками, товщиною ~ 5-7 мм. Помідори вимити, обсушити і нарізати кружальцями, товщиною ~ 5 мм. Цибулю очистити і нарізати кільцями.
Приготувати соус: Базилік або петрушку (можна взяти базилік і петрушку в рівних пропорціях) вимити, обсушити і дрібно посікти. Часник очистити і подрібнити за допомогою часникового преса. Змішати в мисці рубану зелень, часник, додати трохи олії, сіль і мелений перець. Деко змастити маслом і викласти картоплю(можна викладати картоплю щільно одну до одної або на відстані). Кожну частинку картоплі змастити соусом. Зверху покласти помідори, а на помідори викласти кілька колечок цибулі. Картоплю злегка посолити, поперчити і збризнути олією.
Запікати у розігрітій до ~ 200 ° C духовці ~ 20 – 25 хвилин.
Готову страву можна викласти на листя салату і прикрасити свіжою зеленю.
Запечений перець по-італійськи
Знадобиться: болгарський перець – 3 шт.; часник – 2 зубчики; помідори – 3 шт,; маслини – 8 – 10 шт.; зелень петрушки або базиліка, оливкова або рослинна олія, сіль, свіжомелений перець.
Приготування: Перець вимити, розрізати вздовж на дві половинки і акуратно видалити насіння і перегородки. У змащену олією форму для запікання або на деко викласти половинки перцю. Помідори вимити, на кожному зробити хрестоподібний надріз і опустити на 1 хвилину в киплячу воду. Помідори вийняти з рідини, акуратно зняти шкірку і нарізати часточками. Часник очистити і нарізати пластинками. Оливки крупно нарізати (кожну розрізати вздовж на 4 частини). Зелень вимити, обсушити й порубати. У половинки перців покласти помідори, оливки, часник, зелень. Посолити, поперчити і полити оливковою або рослинною олією (~ по 1 столовій ложці в кожен "човник").
Запікати у нагрітій до ~ 180°C духовці ~ 45 хвилин.
Як гарнір можна подати відварні макаронні вироби, поливши їх соком, що утворився в процесі запікання.
Салат з квасолею та крабовими паличками
Знадобиться: квасоля відварна (або консервована) – 150 – 200 г.; крабові палички – 150 – 200 г.; помідори – 2 шт.; мариновані огірочки – 2 шт.; болгарський перець – 1 шт.; зелень кінзи або петрушки, часник – 1 – 2 зубчики, сік лимона – 1 ст. ложка, рослинне або оливкове масло, сіль, мелений перець.
Приготування: Помідори вимити, обсушити і нарізати невеликими кубиками. Перець вимити, видалити насінну коробку ще раз промити, і також нарізати невеликими кубиками. Крабові палички порізати невеликими шматочками.
* При бажанні, крабові палички у салат можна не додавати.
Мариновані огірки порізати кубиками. Зелень вимити, обсушити і крупно порубати. Часник очистити і дрібно порубати або розчавити. У мисці з'єднати квасолю, помідори, болгарський перець, огірки, крабові палички, зелень і часник. Салат посолити, поперчити свіжомеленим перцем, заправити соком лимона, олією і перемішати.
Картопляний салат з маринованими грибами і зеленим горошком
Знадобиться: картопля – 6 – 8 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; мариновані печериці або інші гриби – 1 банка (200 г); мариновані огірки – 4 – 5 шт.; зелений горошок – 1 банка; зелень (за бажанням), сіль, мелений перець, рослинне масло.
Приготування: Картоплю добре вимити і зварити в мундирі до готовності. Очистити і нарізати кубиками. З маринованих грибів злити рідину і нарізати скибочками. Мариновані огірки порізати маленькими кубиками. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. З зеленого горошку злити рідину. Зелень вимити, обсушити й порубати. З'єднати разом підготовлені інгредієнти: картопля, гриби, огірки, цибуля, зелений горошок, зелень, сіль, перець.
Салат заправити олією і перемішати.
Піца з картоплею і розмарином
Знадобиться: картопля – 2 шт.; помідори – 2 шт.; зелень розмарину, оливкова олія, сіль, дріжджове тісто.
Приготування: Розкотати корж з готового тіста. Картоплю і помідори нарізати тонкими кільцями. На змащений оливковою олією коржик спочатку викладаються помідори. Картопляні кільця посолити і перемішати з оливковою олією, потім викласти віялом. Зверху посипати розмарином. Випікати при 230 градусах 20 хвилин.
Здорової та смачної вам їжі та наснаги!
Сергій ОСОЛОДКІН