"Якщо споживаєш послуг менше норми, то й субсидією не скористаєшся?"

«Ми так чекали допомогу у вигляді субсидії на комунальні послуги. І що отримали? – написали до редакції Микола Євгенович і Зоя Олександрівна – подружжя з Голої Пристані.

Нарахували нам субсидію в розмірі 165,15 гривні (дякуємо!), але скористатися нею ми ніяк не можемо, тому що споживаємо газу, води та електроенергії в два рази менше встановленої норми. Так нам пояснили в відділі субсидії. Абсурд!

Наша сім'я складається з трьох чоловік: два пенсіонера (діти війни), також прописана онука, яка не проживає з нами й не працює, а норму нараховують і на неї.

Ми, як і все наше покоління, звикли економно споживати газ, воду та електроенергію. На все є лічильники. Але це, виходить, нікому не потрібно. В літній період за комунальні послуги платимо в межах 265 гривень. А якщо будемо споживати стільки, щоб вийти на встановлені нормі, тоді треба відкрити крани, і нехай вода біжить без потреби, марно палити газ, ввімкнути всі електроприлади. Зате одержимо субсидію і ще доплачуватимемо 202 гривні. Де логіка?

Ми думали, що норма встановлена тільки для того, щоб за перевищення її платили за вищими тарифами. А виходить, що ми повинні витрачати норму, в якій нема потреби. Чи це нам невірно пояснили?»

Як прокоментували в відділi держдопомоги і субсидій департаменту соцзахисту населення Херсонської ОДА, сума субсидії, яку переказують на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується на наступні розрахункові періоди. Ці кошти акумулюються на рахунку абонента, вони не пропадуть, їх врахують у період майбутніх платежів. Хоча раніше субсидію нараховували по факту споживання, робили перерахунок, і кошти поверталися державі.

Громадяни не зовсім правильно розуміють нарахування субсидії, акцентує спеціаліст. Спробуємо пояснити на прикладі: так, домогосподарству за нормами споживання треба заплатити за послугу всього 50 гривень. Розраховано субсидію, обов'язковий платіж складає, наприклад, 20 гривень. На рахунок надавача комунальної послуги надійде 30 гривень. Якщо домогосподарство за фактом використало послуги лише на 5 гривень, тоді абонент і сплачує цю суму.

Попри це держава як і призначила, так і буде перераховувати 30 гривень, які залишатимуться на особистому рахунку абонента. Ці гроші враховуватимуться на період майбутніх платежів. Але деякі громадяни гадають, що саме з отих 5 гривень якусь частку заплатить держава. Це не так.

Щодо врахування доходів особи, в даному випадку – онуки, яка зареєстрована, але фактично не проживає, для розрахунку розміру житлової субсидії: таке рішення приймає комісія. Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, які підтверджують тимчасову відсутність осіб iз числа зареєстрованих.

Це довідки щодо місця перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку), акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської рад, ЖЕО про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці.

У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб iз числа зареєстрованих, рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Алёна ГРЕБЕНЮК

"Гривна. Новый формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон