Cкадовськ не потоне!

В цьому впевнені керівники області, району і самого Скадовська, які минулого тижня радилися – як ефективніше протидіяти сезонному підтопленню міста-курорту державного значення.

Державний статус Скадовська зобов'язує і проблеми цього міста вирішувати на рівні державницьких підходів. Тому, на виконання доручення голови Херсонської обласної державної адміністрації М.М.Костяка 19 березня 2013 році у районному будинку культури відбулася виїзна нарада робочої групи з розгляду проблемних питань, пов'язаних з вирішенням причин підтоплення та затоплення території міста Скадовська. До складу робочої групи увійшли представники служб та відділів обласної та районної державних адміністрацій, міської ради Скадовська, спеціалісти установ та відомств. Головував на засіданні заступник голови ОДА М.Мельник.

Першим, про ситуацію, яка склалася на теперішній час в Скадовську і про проведену роботу в цьому напрямку роботу, доповів міський голова Олександр Гавриш. У своєму виступі він окреслив суть проблеми підтоплення в Скадовську: «В свій час для відведення поверхневих вод на території міста була побудована розгалужена сітка земляних водовідвідних відкритих каналів, але при будівництві житлової та інженерної інфраструктури вони були зруйновані. При будівництві доріг з асфальтовим покриттям не було враховано вертикальне планування території, трубопереїзди не облаштовувались. В результаті - земельні ділянки мешканців міста опинились нижче від рівня цих доріг. При надмірній кількості опадів у травні-червні 2012 року ці території затоплювались як рисові чеки».

Виявляється, що дренажні свердловини у кількості 7 одиниць, які призначались для відведення ґрунтових вод і сьогодні експлуатуються Скадовським управлінням водного господарства, були побудовані ще у 1960-70-их роках. Існуючий вертикальний дренаж, який охоплює північну околицю м.Скадовська, функціонально не призначений для відведення води із зон затоплень і не може бути самостійним засобом захисту від затоплення і підтоплення з причини довготривалої фільтрації поверхневих вод через глинисті ґрунти глибиною 20-30 метрів.

Тому, з метою комплексного вирішення питань захисту м.Скадовська від шкідливої дії поверхневих та ґрунтових вод, на замовлення Скадовської міської ради Інститутом водних проблем та меліорації НААНУ було розроблено техніко-економічне обґрунтування «Захист від шкідливої дії вод м.Скадовська Херсонської області», яке на сьогодні проходить експертизу.

Тим часом протягом 2011-2012 років були виконані наступні роботи:
1. Прокладено понад 400 м горизонтального дренажу та 3000 м центральної каналізації по місту Скадовську.
2. Очищено понад 3500 м відкритої зливової каналізації.
3. Придбано мотопомпу, 3 фекальні насоси великої потужності.
4. Зроблено поточний ремонт 5 КНС в місті Скадовськ.
5. Оплата послуг з відкачування дощової води в районі підтоплення - 98,908 тис. грн., за кошти міської ради.
6. Оплата послуг по утриманню в належному стані системи водовідведення дощових вод -226,0 тис. грн., за кошти міської ради.
7. Капітальний ремонт та реконструкція системи водовідведення дощових вод -793,2 тис. грн., за кошти міської ради.
8. Реконструкція системи каналізації м.Скадовська -1356,225 тис. грн., за кошти міської ради.
9. Виготовлення ТЕО «Захист від шкідливої дії вод міста Скадовська Херсонської області» -30,0 тис. грн., за кошти міської ради.
10. Придбання каналізаційного обладнання, насосів тощо на суму 65,0 тис. грн. за кошти міської ради.

З метою попередження процесів затоплення та підтоплення м. Скадовська Скадовським управлінням водного господарства спільно із міською радою проведені роботи по розчищенню скидних каналів в північно-західній та в східній частинах міста, огороджувального скидного каналу вздовж вул. Пасічника, яка знаходиться в північній частині міста.

Крім цього, Херсонським обласним управлінням водних ресурсів з метою проведення реконструкції дренажного колектору для відведення ґрунтових вод від дренажних свердловин вертикального дренажу направлено до Держводагентства України пропозиції щодо формування плану виконання природоохоронних заходів на 2013 рік, в яких одним з пунктів є реконструкція дренажного колектору у м. Скадовську. Пропозиції знаходяться на розгляді у Держводагентстві України.

Скадовською міською радою заплановано в 2013 році фінансування наступних заходів:
1. Оплата послуг з відкачування дощової води в районі підтоплення
- 99,0 тис. грн.
2. Оплата послуг з утримання в належному стані системи водовідведення дощових вод -95,0 тис. грн.
3. Капітальний ремонт та реконструкція системи водовідведення дощових вод -775,6 тис. грн.
4. Реконструкція системи каналізації м.Скадовська -1358,0 тис. грн., -679,0 тис.грн за кошти міської ради.
5. На виготовлення проекту комплексного захисту від шкідливої дії вод міста Скадовська, кошторисна вартість якого 240 тис.грн., передбачено на 2013 рік лише 60 тис.грн. за кошти міської ради.
6. Придбання обладнання, в т.ч. 13 мотопомп, 1600 м. пожежних рукавів тощо на суму 187,0 тис. грн. за кошти міської ради. Всього 2574,6 тис. грн., 1895,6 тис.грн за кошти міської ради.
Скадовською міською радою спільно з управлінням водного господарства буде проводитися робота щодо ремонту 3 дренажних свердловин.

Далі, з проблемного питання підтоплення міста Скадовська висловили свою думку фахівці. Заступник завідувача відділу водних ресурсів Інституту водних проблем і меліорації НААН України Шевченко Анатолій Миколайович, який брав участь у розробленні техніко-економічного обґрунтування «Захисту від шкідливої дії вод м.Скадовська Херсонської області» зазначив, що експертизу ТЕО потрібно проводити на всі заходи, які повинні бути в комплексі цього техніко-економічного обґрунтування. А начальник Каховської гідрогеологомеліоративної експедиції Граматік Дмитро Прокопович наголосив, що в ТЕО увійшли всі заходи запропоновані їхньою установою. Він надав на розгляд робочої групи дослідження по карті рельєфу та схемі підтоплення міста та запропонував спочатку зробити поверхневу дренажну систему, а потім вже вертикальний дренаж.

Виступив перед присутніми і голова Скадовської райдержадміністрації Єгор Устинов, який зазначив: «Питання, пов'язані з вирішенням причин підтоплення та затоплення території міста Скадовська, неодноразово розглядалися на засіданнях колегії та нарад на рівні району та області. Зі своїми зверненнями щодо проблем підтоплення зверталися жителі Скадовська і під час особистого прийому громадян головою обласної державної адміністрації Миколою Костяком. Після цього розпорядженням голови ОДА і була затверджена робоча група з вивчення проблемних питань, пов'язаних з вирішенням причин підтоплення та затоплення території міста Скадовська».

Крім того, відзначив Є.Устинов, на виконання доручення Кабінету Міністрів України по виділенню коштів Міністерству регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України з державного бюджету на виконання робіт по захисту міста Скадовська від затоплення та підтоплення, потрібно не лише техніко-економічне обґрунтування але й термінове вирішення питань щодо розроблення проектно-кошторисної документації по «Захисту від шкідливої дії вод м.Скадовська Херсонської області». Без такої документації Скадовський район не зможе отримати кошти з державного бюджету для виконання робіт по захисту міста Скадовська від затоплення та підтоплення.

В свою чергу заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Михайло Мельник підсумував, що проблему затоплення та підтоплення міста Скадовська потрібно вирішувати в три етапи:
- провести експертизу техніко-економічного обґрунтування «Захисту від шкідливої дії вод м. Скадовська Херсонської області»;
- розробити проектно-кошторисну документацію «Захисту від шкідливої дії вод м. Скадовська Херсонської області»;
- вирішити питання щодо фінансування даного проекту.

У своєму заключному слові голова Скадовської районної державної адміністрації Є.Устинов акцентував увагу на тому, що «...лише спільними зусиллями представників служб та відділів обласної державної адміністрації, спеціалістів установ та відомств області, міського голови м. Скадовська, представників районних служб та організацій та за підтримки уряду України ми зможемо вирішити існуючу та дуже актуальну для району проблему».

По матеріалам офіційного сайту Скадовського району

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон