Каховська ГЕС відзначила 60-річчя

18 жовтня 1955 року відбувся пуск першого агрегату Каховської ГЕС. З того часу і розпочався її історичний шлях, з яким невід'ємно пов'язана історія славного міста на березі Дніпра – Нової Каховки.

Рішення про будівництво було прийнято 21 вересня 1950-го (постанова Ради міністрів СРСР №4000). З 1951р. по 1957р. здійснювалось будівництво Каховського гідровузла спеціальним будівельно– монтажним управлінням «Дніпробуд» під керівництвом Андріанова та головних інженерів Медведєва і Непорожнього.

Після пуску першого агрегата, впродовж одного року на Каховській ГЕС було змонтовано ще п'ять. Саме 18 жовтня вважається Днем народження станції. Урочистості з нагоди ювілею відбулися вчора, 16 жовтня, у концертній залі кінотеатру «Юність».

Ювілей ГЕС став не просто знаменною датою для його колективу, а святом для всього міста. І це не випадково, адже разом з гідроелектростанцією, яку приїхали будувати люди з усіх куточків колишнього Радянського Союзу (понад 19 національностей), розрослося і розквітло наше місто.

На святкування ювілею завітало чимало гостей, які прийшли привітати колектив підприємства: керівники підрозділів апарату управління ПАТ «Укргідроенерго», заступники, помічники генерального директора, голови профкомів філій «Укргідроенерго», представники Херсонської обласної державної адміністрації, Новокаховської міської ради, Дніпровської енергосистеми, представників підрядних організацій та шановні ветерани Каховської ГЕС.

До ювілярів звернувся генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота. Він побажав колективу успіхів у роботі, процвітання, реалізації усіх проектів.

«Перш за все вклоняюся низько перед ветеранами, які взяли участь у будівництві гідроелектростанції, – підкреслив він. – Звісно, не можна не згадати сьогодні ім'я визначної людини, чиє ім'я носить Каховська ГЕС – Петра Степановича Непорожнього. Внесок його у розвиток гідроенергетики важко переоцінити. Сьогодні ми переживаємо другий етап розвитку гідроенергетики, що не може не тішити. Більше ніж 15 років тому ми розгорнули велику програму щодо реконструкції наших станцій. І сьогодні маємо великий потенціал і розвиток гідроенергетики. Реконструкція завершена на 65%. Наразі започатковується будівництво нових станцій, серед яких і вже відомий проект Каховська ГЕС-2. Ми повинні не лише експлуатувати те, що побудували наші батьки й діди,а й примножувати свої досягнення. Тож бажаю нам, аби всі найамбітніші плани і поставлені цілі у розвитку нашої галузі здійснилися!»

Справжнім шквалом овацій присутні працівники станції зустріли радісну новину, оголошену Ігорем Сиротою: відтепер виконуючі обов'язки керівника – Олег Пащенко – та головного інженера – Станісла Макаров – повноправно, не тимчасово, обійматимуть свої посади.

Потім начальник відділу кадрів ПАТ «Укргідроенерго» Михайло Ігнатенко оголосив урочистий наказ про нагородження працівників філії «Каховська ГЕС імені Петра Степановича Непорожнього». Нагрудний знак «Відмінник енергетики України» отримали: Олександр Сидоренко, начальник зміни станції оперативної служби, Анатолій Доброскок, інженер 1 категорії цеху комп'ютерних технологій, релейного захисту та зв'язку.

Нагрудним знаком «Почесний працівник «Укргідроенерго» нагороджені Петро Качуровський, начальник оперативної служби та Надія Перевертнюк, головний бухгалтер сектору бухгалтерського та податкового обліку. І це був лише початок «дощу нагород» багато працівників отримали грамоти і подяки Міністерства енергетики та вугільної промисловості, ПАТ «Укргідроенерго», Каховської ГЕС. А ще нагороди працівникам ГЕС вручив міський голова Володимир Коваленко. У якості сувеніру на згадку про цей знаменний день Володимир Іванович подарував музею підприємства прапор Нової Каховки.

"Нова Каховка онлайн"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон