«Гаражна епопея» — коли ж буде епілог?

Мешканці будинків 184 та 186 по вул. Мелітопольська уже стомилися оббивати пороги інстанцій з бажанням добитися справедливості щодо наболілої для них проблеми — скупчення гаражів, котрі окупували «п'ятачок» за контейнерним майданчиком майже навпроти дитсадка «Іскорка».

Нагадаємо суть проблеми: за переконанням мешканців довколишніх будинків, переважна більшість гаражів там встановлені без відповідних дозволів. По-друге, вони заважають огляду при русі транспорту, що повертає на в'їзд до кількох подвір'їв з вулиці Мелітопольська, і це є небезпечним, адже, крім мешканців будинків, там ходять і батьки з дітьми-вихованцями «Іскорки», й учні початкової ланки ЗОШ №1, тому діти завжди можуть вискочити на проїжджу частину, заздалегідь не бачачи автомобіля, що рухається, як і водії автомобілів не можуть побачити їх завчасно...

По-третє, територія між гаражами постійно захаращується: користуючись непомітністю, мешканці сусіднього приватного сектора зносять туди обрізані гілки та інше сміття, на вивезення якого не хочуть укладати договори з КП «КТП», а нерідко там влаштовує свої «посиденьки» й асоціальна публіка. «Скільки вже разів доводилося спостерігати там і матраци бомжів, й інші непривабливі сліди їхньої присутності, — бідкаються мешканці будинків. – А це — антисанітарія та порушення Правил благоустрою міста».

Потрібно віддати належне міськвиконкому, який намагається вирішити проблему законним шляхом, але, за словами начальника юридичного відділу Оксани Іотової, на цьому шляху стикається з багатьма перепонами. Ще влітку цього року у випуску «Каховської зорі» за 23 липня був надрукований її офіційний коментар «Роз'яснює спеціаліст», де перераховувалися законні підстави, на яких лише інваліди певної категорії мають право на встановлення металевих гаражів поблизу місць свого постійного проживання. Казус у тому, що більшість власників таких гаражів давно змінили своє місце проживання і, або перепродали гаражі іншим особам, або ними стали користуватися їхні родичі.

— Але закон чітко визначає, що у випадку, коли інвалід більше не проживає поблизу гаража, останній має демонтуватися, — пояснює Оксана Іотова. – Через газету, а також направленням листів за ймовірними адресами власників гаражів і вивішуванням оголошень на самих гаражах працівники міськвиконкому вже неодноразово запрошували людей або самостійно демонтувати гаражі, або з'явитися у міськвиконкомі з документами, що підтверджують законність наявності у цьому місці тимчасового гаража. Але одні власники взагалі не з'являються, інші приносять документи батьків, котрі, за свідченнями сусідів і голів ОСББ цих будинків, у них давно вже не проживають.

Наступним нашим кроком стала заява у Каховський РВ УМВС з проханням установити особи власників гаражів та законність розташування останніх на даній території. Отже, чекаємо активного реагування нашої міліції на заяву і, коли будемо мати чітку картину по власниках гаражів, ми, як представники громади, подамо до суду на порушників, а вже після його рішення про самоуправство конкретних громадян міська влада матиме право демонтувати гаражі. У свою чергу, перед відділом архітектури стоїть завдання розробити Положення про встановлення тимчасових гаражів інвалідів на території міста, що відповідало б всім вимогам часу.

Наразі чекаємо дій міліції та відділу архітектури. Тільки скільки ж іще чекати й продовжувати спостерігати черговий безлад на виду у сотень каховчан майже в самому центрі міста?! — запитують заявники.

Ірина СОШНІКОВА, фото автора

"Каховська зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон