На Херсонщині районну газету знищують «в інтересах дітей»

Мешканці Цюрупинського району Херсонщини ризикують позбутися єдиного на район друкованого органу.

Їхню газету «Вісник Олешшя» влада міста Цюрупинська вирішила позбавити приміщення. За це на сесії міськради вже проголосували 19 з 24 депутатів. Причому підставу для такої «підстави» знайшли напрочуд благородну: в інтересах дітей!

Згідно рішення сесії № 1238 (воно є у відкритому доступі) Цюрупинська міськрада «всього лише» через 32 роки раптом згадала, що редакційна будівля на вулиці Енгельса була колись приміщенням дитсадку № 1. І на цій підставі скасувала власне ж рішення № 276 від 8 січня 2001 року про передачу нерухомості редакції видання, співзасновником якої формально є до сьогодні.

Для «Вісника Олешшя» позбавлення даху над головою означає знищення газети: адже коштів на придбання чи оренду іншої будівлі у невеличкого журналістського колективу просто немає – видання заледве «тримається на плаву», як і переважна більшість «районок» Херсонщини. До того ж, законним власником хатини на вулиці Енгельса «Вісник Олешшя» вважає саме редакцію, а не муніципальну владу. І на те є свої аргументи.

"Будинок редакції і справді був частиною дитсадка. Проте ще на початку 80-х років минулого століття його визнали аварійним через проблеми з фундаментом, під яким «заворушився» пливун, і використовувати його за первісним призначенням перестали – для дітей це було б надто небезпечно. Весь цей час редакція вкладала самостійно зароблені і чималі кошти у ремонт старезної одноповерхівки, перебудовувала її.

За борги перед «Вісником Олешшя», які накопичилися за висвітлення діяльності міськради, вона ще 2001 року своїм рішенням передала будівлю у власність редакції. Але з підписанням акту прийому-передачі та видачею свідоцтва на право власності тягли доти, аж доки у 2005 році за іншого міського голови це свідоцтво не оформили... на територіальну громаду", - коментує редактор «Вісника Олешшя» Борис Прищепа.

Колектив «Вісника Олешшя» обіцяє судитися за редакційну «домівку». Тим паче, «відступати» йому нікуди: рівноцінного приміщення ніхто не пропонує. У міськраді, наче у насмішку, пропонували передати районній газеті кімнатку при бібліотеці, але й тієї пропозиції документально не оформили.

Для муніципальних чиновників та депутатів видання, яке часто їх критикує, вочевидь стало зайвим. І сподівання у журналістів лише на те, що після місцевих виборів оновлена міськрада таки повернеться до питання про будівлю газети, і відновить справедливість.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон