Процес виборів у місті Херсоні зупинено до наступного понеділка!

У Херсоні вже відомі учасники другого туру голосування по виборах міського голови, за даними соціології ними стануть Володимир Сальдо та Володимир Миколаєнко.

Нагадаємо, 8 жовтня, під час засідання, яке почалося із запізненням на 3 години, Херсонська міська територіальна виборча комісія (ТВК) так і не прийняла рішення ані про реєстрацію Володимира Сальдо кандидатом на посаду Херсонського міського голови та кандидатом у депутати Херсонської міськради, ані про відмову йому.

Отже, ТВК не виконала рішення Одеського апеляційного суду, проголошене ім'ям України і яке є обов'язковим для виконання на всій її території.

Реакція на такі зухвалі порушення чинного законодавства не заставила довго чекати. Вчора ж увечері Центральна виборча комісія (ЦВК) достроково припинила повноваження всього складу ТВК м. Херсона через «одноразове грубе порушення Конституції та чинного законодавства України». Рішення ЦВК як вищого органу, на який покладено організацію та проведення виборчого процесу в Україні, є остаточним, перегляду та оскарженню не підлягає.

Тепер всі суб'єкти виборчого процесу, які мають на це право, повинні до 24 години, 10 жовтня, подати свої пропозиції щодо формування нового складу Херсонської міської ТВК. Особи, які були у складі ТВК, не можуть подаватися вдруге.

Ось так, через грубі порушення тервиборчкомом законів, виборчий процес у Херсоні зупинений. І далі буде йти із затримкою, щонайменше на 5 – 7 днів.

Ще 7 жовтня Комісія повинна була затвердити текст виборчих бюлетенів, але затверджувати його без вирішення питання щодо реєстрації Сальдо було заборонено судом. «Реєстраційне» питання не розглядалося, форма бюлетенів затверджена не була.

Що стосується виготовлення бюлетенів, то це і так складний процес, на який чинним Законом відведено обмаль часу, відтепер буде ще більше затягнутий.

Крім того, Херсонська ТВК здійснила ще одне порушення Закону «Про місцеві вибори». Вона із запізненням на дві доби прийняла рішення про скасування реєстрації осіб, які подали про це відповідні заяви.

Є ще кілька політико-правових питань... Новий склад комісії буде сформований тільки у неділю і у понеділок збереться на своє перше засідання. Де гарантія, що вона прийме рішення, яке зобов'язали прийняти суди і ЦВК, і через невиконання якого розпустили попередній склад комісії, і зареєструє Володимира Сальдо?

Де гарантія, що представники партій, які поки що мають більшість у ВРУ і право делегувати до складу комісії 12 осіб, не заблокують роботу і нового складу Херсонської міської ТВК? Якщо таке станеться, у Херсоні 25 жовтня вибори міського голови не відбудуться.

Незважаючи на це, деякі оголтілі політикани місцевого розливу вже заявили, що їх члени комісії (а вони будуть включені до складу і нової ТВК в обов'язковому порядку) голосувати за Сальдо не будуть. Тобто, Херсон і херсонці мають всі шанси стати «жертвами» політичних амбіцій місцевих партійних «лідерів», змов, кулуарних домовленостей і політичних хабарів. Права городян щодо вільних виборів будуть порушені.

Якщо, не дай Боже, таке станеться, нам не уникнути світового скандалу. Рішення ЦВК про розпуск Херсонського тервиборчкому є підставою для відкриття кримінального провадження проти 18 колишніх його членів, які грубо порушили законодавство і намагалися позбавити громадян їх конституційного права самостійно обирати, кому бути міським головою.

Нагадаю: під час дебатів у ТВК, які тривали два дні, представники ВО «Батьківщина» постійно наголошували, що комісія може не приймати рішення, що рішення суду для них не є вказівкою. Більше того, в.о. голови міської парторганізації «Батьківщини» Дмитро Ільченко завчасно коментував, яку саме позицію щодо законної реєстрації Сальдо займатиме ТВК.

Мені шкода, що від цього політиканства партійних ватажків постраждають члени комісії. Але вони виконували рішення своїх партійних керівників, а не Закону, отже діяли протизаконно.

Справи будуть відкриті, і рішення ЦВК щодо грубого порушення Конституції та Законів України є для цього підставою. Але, чи будуть притягнуті до відповідальності організатори, які залишилися за спинами «виконавців»? Ні. Вони будуть намагатися й далі керувати процесом, залишаючись за лаштунками.

От тільки чи вдасться їм зараз так зухвало порушувати Закон руками інших? Чи знайдуться відтепер бажаючі погратися у ігри з Законом? Думаю, у світлі рішення ЦВК та відкриття кримінальних проваджень навряд чи партіям вдасться так легко знайти бажаючих зіграти «головні ролі» у театрі «абсурду».
Що має відбуватися далі?

10 жовтня, у суботу, не пізніше як до 24 години, партії подадуть кандидатури до складу міської виборчої комісії.

11 жовтня, в неділю, ЦВК на позачерговому засіданні сформує новий склад Херсонської ТВК.

12 жовтня, в понеділок, відбудеться засідання комісії у новому складі. І вже сьогодні можна сказати, яким буде порядок денний:

Питання № 1. Прийняття присяги новим складом Херсонської ТВК.

Питання № 2. Реєстрація кандидатом на посаду Херсонського міського голови Сальдо Володимира Васильовича.

Питання № 3. Затвердження «першим кандидатом» у списку від політичної партії «Наш край» до Херсонської міської ради Сальдо Володимира Васильовича.

Після цього комісія, скоріш за все, оголосить технічну перерву і далі розгляне питання № 4 – затвердження тексту виборчих бюлетенів.

Далі виникає питання, відповіді на яке поки немає. Відповідно до чинного законодавства, сьогодні (09.10.) – останній день формування дільничних виборчих комісій (ДВК). Всі три районні комісії вже вчора провели жеребкування. Але серед подань на членів комісій немає представників Володимира Сальдо, адже він не міг подавати свої пропозиції. Виходить, його права порушені. Чи будуть юристи Сальдо оскаржувати рішення районних ТВК?

Мають. І лише після реєстрації його кандидатом і внесення ним своїх пропозицій до складу «районок» (орієнтовно, 13 жовтня наприкінці дня), районні ТВК зможуть провести повторне жеребкування, результати якого будуть оголошені негайно. Враховуючи, що для переформатування знадобиться час, остаточне рішення ці комісії зможуть прийняти 14 жовтня, у середу.

Що ж стосується міської ТВК, скоріш за все, 14 жовтня вона розмістить замовлення по виготовленню бюлетенів. Це буде ідеальний варіант. А реальний, що замовлення на поліграфію розмістять тільки 15 жовтня.

Якщо формувати ДВК будуть таки за участі представників Сальдо, комісії зможуть приступити до роботи не раніше 16 жовтня.

У Херсонської міської ТВК, починаючи з моменту прийняття присяги, будуть дуже суттєві проблеми. Їй за 12 – 18 годин треба буде встигнути переоформити всі юридичні документи (банк, юстиція та ін.). Та й невідомо, чи встиг попередній склад комісії заключити договори на поліграфічні послуги, чи надійшли гроші і т.п.

Переконаний, що й тут терміни будуть порушені. Скоріш за все, бюлетені будуть готові із запізненням на 2 – 4 дні, що так само внесе відповідні корективи і напругу в роботи комісії.

А у ДВК виникнуть питання із облаштуванням. У них паралельно вже матиме розпочатися процес ознайомлення із попереднім списком виборців... такого гармидеру не було ще ніколи. І якщо члени ТВК та сформованих ДВК не візьмуться за роботу всі разом... результати процесу прогнозувати складно.

І це при ситуації, коли дві-три місцеві політичні сили ймовірно спробують знову задовольнити власні амбіції і будуть зривати виборчий процес. А інакше вони не виконають власну надзадачу.

Як будуть розгоратися події у подальшому? Можливі два сценарії...

Якщо здоровий глузд візьме гору, Володимира Сальдо зареєструють 12 жовтня, відповідно до вимог ЦВК, а вона вже зобов'язала(!) зробити це новий склад ТВК.

Тоді всі інші претенденти можуть згортати роботу штабів, не витрачати зайві гроші, нерви собі й людям. У другому турі зустрінуться Володимир Васильович із Володимиром Васильовичем.

Якщо новостворена ТВК не ризикне піти на нове порушення закону, вже 13 жовтня штаби цих двох кандидатів (один офіційний, другий поки що ні) почнуть боротьбу один із одним за другий тур. У першому вже все вирішили люди. Другий тур, скоріш за все, відбудеться не пізніше 22 листопада. І за остаточну перемогу настав час боротися вже зараз.

Другий варіант. Комісія все ж не виконає рішення Одеського окружного апеляційного суду та рішення ЦВК – не зареєструє Володимира Сальдо кандидатом.

Тоді у дію вступить ЦВК – прямий протекторат. Вона прийме єдине рішення: знову розпустить ТВК, вибори Херсонського міського голови будуть вважатися такими, що не відбулися, і призначить нову дату проведення виборів.

Таким чином вибори пройдуть не раніше, ніж через 60 днів, т.т. орієнтовно 22 грудня.

Чи ризикнуть окремі партії піти на такий крок? Побачимо. Скоріш за все, декому доведеться повертати гроші за те, що партайгеносе не виконали свої обіцянки.

У виборчому процесі у Херсоні оголошено перерву до 12 години дня, 12 жовтня. Відпочивайте панове, приємних вихідних!

Сергій ОСОЛОДКІН
кандидат у депутати Херсонської міської ради
по ТВО № 21, «Наш край»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон