Херсонська міська виборча комісія порушила Закон

Ми продовжуємо відстежувати події навколо виборчого процесу по виборам місцевих рад та міських, селищних, сільських голів.

Нагадаємо, що у четвер, 1 жовтня міська Херсонська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидату на пост Херсонського міського голови та у депутати Херсонської міської ради Володимирові Сальдо, з надуманих причин.

Політика зняли з перегонів на тій підставі, що він начебто є членом іншої партії. Володимир Сальдо, у свою чергу, продемонстрував на брифінгу представникам місцевих ЗМІ власноруч написану заяву про вихід із Партії регіонів, датовану серпнем 2014 року.


З цього приводу Володимир Сальдо зробив офіційну заяву:

Шановні херсонці!

Вчора Херсонська міська виборча комісія відмовила мені в реєстрації кандидатом у мери Херсона та в депутати міської ради. Відмовила безпідставно, не наводячи чітких аргументів.

Мені закидають членство у Партії регіонів, з якої я офіційно вийшов більше року тому. Моя заява, написана ще 5 серпня минулого року. Наприкінці серпня 2014-го її задовольнила конференція міської партійної організації. Є її рішення.

Втім, неважливо, навіть, коли саме відбулася ця конференція. Будь-яка людина перестає бути партійною і займати партійні посади з моменту подачі своєї заяви. Про це сказано в статті 6 Закону України «Про політичні партії». Нею передбачено, що членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня за Законом припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Таким чином, я не маю жодного відношення до Партії регіонів з 5 серпня 2014 року. Але вчора видалося, що для територіальної виборчої комісії норми закону – не аргумент. Це – перший крок з перешкоджання, навіть, не моєму конституційному праву, як громадянина України, брати участь у виборах, а вашим правам – обирати вільно, вашим правам самостійно визначати, кому ви довіряєте керівництво містом. Це один з яскравих прикладів використання адміністративного ресурсу. Він завжди використовувався владою. Але такого тиску не було за 24 роки незалежності України.

Прикро, що такі дії відбуваються вже на етапі реєстрації кандидатів. Партія «Наш край» почала набирати рейтинги і завойовувати реальну підтримку людей, тому її представників намагаються не допустити до участі у виборах. А вас – позбавити права голосу.

Я дію виключно законним шляхом. Тому вже звернувся до суду з позовом про відміну незаконного рішення територіальної виборчої комісії. Суд теж має діяти в рамках закону, де доказами є конкретні документи. Інакше бути не може.

Вчорашні події я сприймаю як спробу вибити мене з нормального робочого ритму. Не вдасться. Надто багато я відчуваю відповідальності перед вами і вашої довіри. Тому не вірте пустим розмовам. Ми з вами спокійно продовжуємо йти далі. Я продовжую працювати в рамках виборів з партією «Наш край».

Як і раніше, продовжую відстоювати ваші інтереси і впевнений: разом ми переможемо.

Як бачимо, Володимир Сальдо вважає, що відсторонення його кандидатури від передвиборчих перегонів свідчить про застосування вже на початку кампанії брудних технологій. А дії виборчої комісії, яка відмовляється створювати рівні умови для всіх кандидатів, називає посяганням на право херсонців самостійно і вільно визначати, кому вони довіряють керівництво.

Опускати руки Володимир Сальдо не збирався і заявив, що партія «Наш край» буде боротися, виключно законним шляхом – у суді. Хоча територіальна виборча комісія і затягувала із видачею постанови, необхідної для судового процесу.

На запитання журналістів, хто міг поставити завдання прибрати його із передвиборчої боротьби Володимир Сальдо відповів, що із його усуненням зростають шанси у інших претендентів.

У п'ятницю, біля будівлі Міськвиконкому, де працює міська ТВК, ввечері біля 300 прихильників поки не зареєстрованого кандидата зібралися на мирний пікет, під час якого вимагали від комісії пояснити свої дії та рішення.

На вимогу пікетувальників до них, після майже двох годин очікування, вийшов голова ТВК Володимир Карпов, який до її складу був включений від місцевої організації Політичної партії «Громадянська позиція», і сказав кілька загальних слів. На прохання назвати, на які саме норми Закону посилалася комісія, Володимир Миколайович так й не спромігся відповісти.

Нагадаю, що міська ТВК була створена ЦВК, відповідно до чинного законодавства, до її складу входять 18 осіб, які представляють 11 політичних сил, а саме: «Громадянську позицію», «Опозиційний блок» - 2 особи, «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» – 3 особи, «Нову державу», «Об'єднання «САМОПОМІЧ» – 2 особи, Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» – 2 особи, «СОЦІАЛІСТИ», Радикальну Партію Олега Ляшка – 2 особи, «НАРОДНИЙ ФРОНТ» – 2 особи, «Союз Лівих Сил», Народну Партію.

За не реєстрацію Володимира Сальдо проголосували 13 членів комісії, з 16 присутніх на засіданні.

Основна підстава, на яку спиралася комісія, як вже було сказано, це те, що Володимир Сальдо начебто є членом іншої політичної сили.

Тут треба зробити уточнення і пояснення. Справа у тім, що відповідно до чинного законодавства, участь у громадських об'єднаннях, якими є політичні партії, є вільним правом, і не накладає на її членів будь-яких зобов'язань, як на громадянина України. Вони вправі бути учасниками будь-якого об'єднання, вільно входити або виходити з їх складу.

У ст. 1 сказано: «Ніхто не може бути примушений до вступу в політичну партію або обмежений у праві добровільного виходу з політичної партії». Крім того, Закон говорить: «Належність чи неналежність до політичної партії не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання державою будь-яких пільг і переваг».

Для того, аби стати членом партії треба написати заяву, і отримати рішення відповідного партійного органу про те, що особу зареєстровано членом цієї політичної організації. А от для того, аби вийти з її лав достатньо написати всього лише заяву. Ось, як про це говорить ст. 6 Закону України «Про політичні партії»: «Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії.

Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії».

Здавалось би, які ще є підстави у цьому аспекті? Сальдо продемонстрував всім заяву, яку він написав власноруч, і яку подав відповідним чином. Далі вже справа партії, як вона буде діяти: припинить вона його членство чи ні. Але Закон говорить, що ніхто «не може бути примушений...».

Та ж ст. 6 цього Закону говорить, що «громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії». Опоненти Сальдо вважають, що інша політична сила не мала права його висувати. Невже це насправді так, і Сальдо все ж порушив Закон?

Відкриваємо Закон України «Про місцеві вибори», і шукаємо відповідь на це питання. Стаття 9, «Право бути обраним», дає вичерпну відповідь: «Депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України».

Про що йдеться у ст. 70? Читаємо: «Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років». Хто не має права голосу? «Громадяни, яких визнано судом недієздатними».

Далі у Законі «Про місцеві вибори» дублюється слово у слово ч. 2, ст. 70 Конституції України: «Депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку».

Отже, Конституція України ні як не забороняє Сальдо бути висунутим кандидатом від будь-якої політсили. Чи можливо партія «Наш край» не мала на те право, і це не врахували?

Ч. 1, ст. 10, Закону України «Про місцеві вибори" говорить: «Право висування кандидатів належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується громадянами України відповідно через республіканські в Автономній Республіці Крим, обласні, районні, міські, районні у містах організації політичних партій (далі - місцеві організації партій) або шляхом самовисування відповідно до цього Закону».
Кого може висунути партія?

Ч. 3, ст. 35: «Місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що відповідна місцева (республіканська в Автономній Республіці Крим, обласна, районна, міська, районна у місті) організація партії зареєстрована в установленому законом порядку, з урахуванням обмежень частини другої статті 12 цього Закону» (у цій частині йдеться про партії, які потрапили під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Можливо Закон забороняє партії висувати членів інших партій? Ч. 2, ст. 36, говорить: «Місцева організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина».

На момент висування Сальдо не є членом будь-якої іншої політичної сили, адже він ще рік тому вийшов з лав Партії регіонів. Чи є ще якісь питання до Громадянина України Сальдо Володимира Васильовича? У тих, хто розігрує цю виставу виявляється є.

Незареєстрованний кандидат у мери і перший номер Херсонської партійної організації політичної партії «Наш Край» Володимир Сальдо подає позов до суду щодо відмови ТВК у реєстрації його кандидатом на посаду Херсонського міського голови від партії «Наш Край».
Суд приймає заяву, і у прискореному режимі, відповідно до ст. 172 КАСУ призначає засідання на 20 годину, 2 жовтня, 2015 року.

У справу, несподівано, вирішила увійти третьою особою ВО «Батьківщина». Потім ще однією особою по справі вирішує стати таке собі «чарівне» обдароване дитя, яке називає себе «журналістом» Євген Руденко, який зареєстрований міською ТВК, як кандидат на посаду міського голови.

Поява цього хлопчика носить досить загадковий характер, і спочатку була незрозумілою, хоча все дуже скоро встало на свої місця.

Скоріш за все є певна політична сила/особа, яка оплатила хлопцеві заставу, у чималеньку, як для безробітної особи, суму. Відповідно до декларації минулого року «дитина» не заробила жодної копійки грошей. А вся його родина: мати, батько та сестра (якій ще немає й 13 років) у минулому році отримала прибуток у сумі: 48 547, 43 грн, на всіх. Це трохи більше ніж по 1 тис 11 грн на особу, на місяць. Звідки ж тоді 13 169 тис грн. на заставу?

Появу хлопчика можна зрозуміти за його діями. Він реальний кандидат зайняти останній рядок у підсумковому списку претендентів, але повноваження, як кандидат, він має ті ж самі, що й «дорослі хлопці», от і діє там, де тільки можливо (відпрацьовує вкладені у нього гроші?).

Бути учасником у справі проти Сальдо, Суд Руденко відмовив, а от проти іншого Володимира Васильовича Миколаєнко позов начебто прийнятий. Втім, про це окремо.

Під час розгляду справи по Сальдо, представники «Батьківщини», яких суд залучив у якості третьої особи, включилися у гру по повній програмі.

Більш-менш досвідчений юрист розуміє, і знає яким чином розтягнути/затягнути процес, і як вивести з рівноваги опонентів. Найпростіший варіант це подача нескінченної кількості клопотань. Для того аби їх відхилити, Колегія суддів повинна кожен раз йти у дорадчу кімнату, приймати рішення, оголошувати його і рухатися далі.

Перше, що намагалися зробити представники «Батьківщини» це відвести повний склад Суду. Клопотання було відхилено... І так по повній програмі. Ще клопотання, ще...

До другої ночі суд так і не взявся слухати справу по суті. Оголошено перерву. О 9 ранку слухання було продовжено. Знову клопотання... нарешті виступи сторін, судові дебати, і Суд пішов радитися...

Паралельно із цим засідання, о 9.30 почалося слухання ще по одній справі: «Сальдо – проти ТВК», про незаконну не реєстрацію його у кандидатом в депутати до Херсонської міської ради. Фактично ті ж самі аргументи, ті ж самі підстави. І там перерва, і там друге засідання...

Нарешті Суд повертається із дорадчої кімнати і ім'ям України проголошує: задовольнити позов частково – скасувати рішення ТВК щодо відмови у реєстрації кандидатом на посаду міського голови, відмовити у тій вимозі зобов'язати зареєструвати Володимира Васильовича Сальдо, у зв'язку із тим, що Суд не має права вимагати цього від ТВК.

Попереду нас чекає нове засідання комісії і нове голосування. Чи буде воно останнім, чи зареєструють Сальдо на посаду Херсонського міського голови знову буде вирішувати міська ТВК.

Скоріш за все таким самим буде рішення і по справі щодо кандидатства Сальдо, щодо депутата міської ради. Чекаємо, як будуть розгортатися події у подальшому.

Сергій ОСОЛОДКІН,
кандидат у депутати від партії «Наш край»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон