Прокурор міста Херсон: Не залишайте дітей без нагляду

Літо – пора оздоровлення і відпочинку дітей. Найбільш чудовий відпочинок улітку – відпочинок на воді. Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму.

По території міста протікають 3 річки: Дніпро, Вірьовчана, Кошова (рукав р. Дніпро). Вважається, що одним з найкращих видів відпочинку є перебування та прогулянки біля води. У зв'язку з чим більшу частину свого вільного часу неповнолітні проводять коло водойм, купаючись як на пляжах, так і в не пристосованих для купання місцях.

Але, на жаль, такі прогулянки несуть у собі небезпеку якщо не дотримуватися заходів безпеки.

За 7 місяців поточного року у водоймах Херсонської області потонуло 29 чоловік, із них - 5 дітей, у тому числі на каналах – 8, із них – 4 дітей.

Вода помилок не вибачає. Нещасні випадки відбуваються найчастіше при порушенні заходів безпеки на воді. Аналіз узагальнених даних показує, що більшість гине через невміння добре плавати, купання в необладнаних водоймах, при плаванні на морі, порушенні навігаційних правил, в аварійних ситуаціях, на човнах і інших плавзасобах. Частою причиною загибелі у воді також є перевтома, перегрівання, переохолодження, алкогольне сп'яніння та ін. Особливу тривогу викликає обставина, що серед потопаючих 17% частину складають діти.

Для того, щоб відпочинок на воді приніс тільки задоволення необхідно дотримуватися певних правил. Перш за все, обрати безпечне місце для відпочинку. Найкраще місце для купання це обладнаний пляж. Там є обмежувальні знаки, які позначають акваторію з перевіреним дном та визначеною глибиною, і рятувальники, які швидко прибудуть на допомогу в разі лиха. Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з твердим та чистим дном, поступовим ухилом.

У воду заходьте обережно, ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не обладнаних спеціально. Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч плином могло принести корчі або щось вкинули у воду. Не запливайте далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил. Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не можна плавати з трубкою при сильному хвилюванні моря. Не залишайте біля води малят. Вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму.

Шановні батьки! Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні на воді. Виділіть декілька хвилин для обговорення з дітьми правил поводження на воді. Пам'ятайте, ці хвилини вимірюються ціною життя.

А щоб неждана мить не стала початком великої біди – потрібно давати дітям чіткі знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам'ятайте, що життя ваших дітей залежить лише від вас самих. Не залишайте дітей без нагляду.

Прокурор міста Херсон
радник юстиції
С. Циганок

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон