Херсонський скульптор шукає кошти на пам’ятник "Небесній сотні"

Відомий у регіоні скульптор та архітектор Олег Степанський задумав центральний монумент для Херсона, той, якого вимагає час.

У самому серці міста – на площі Свободи митець бачить символ Свободи - "Небесну сотню". Її уособлюватиме скульптура чоловіка, на ньому каска, причому – будівельна, балаклава, а в руках – нашвидкуруч склепані щит і щось схоже на палицю.

Саме так сумнозвісного лютого 2014 виглядали майданівці – патріоти, яких у центрі столиці зібрала жага до змін у країні. Образ довершують широко розкриті крила – символ перерваного польоту Свободи... За ідеєю автора місце пам'ятника акурат перед п'єдесталом з українським прапором.

"Знову ж таки, дуже символічно! Погодьтеся, боєць "Небесної сотні" постав перед жовтоблакитним стягом, який захищав, а сам прапор, він – на п'єдесталі скинутого ідола, скинутого вітром змін... Та в цьому все", - ділиться думками сам скульптор Олег Степанський.

Скульптуру талановитий херсонець воліє бачити на площі Свободи вже у День Незалежності. Автор ескізу не сумнівається – крилатого бійця свободи виліпить за два-три тижні, із сучасного, невибагливого і стійкого матеріалу – полімер-бетону.

Монумент має вийти яскравий – під бронзу. На ньому не буде написів. Довершений образ тлумачень не потребує. Одна біда – фінанси на пам'ятник "Небесній сотні" поки "співають романси"...

Потрібно й небагато, всього 10 тисяч гривень. Дехто гаджети дорожчі купує, в ресторанах більше "прокучує"... Скромному ж художнику таку суму ніде взяти. Посильну участь у справі, яка увічнить, а не, спаплюжить, як то буває, автор вже пропонував кільком потенційним кандидатам (скоро ж вибори!)

Та поки що виходить, як з тим страусом – і голову в пісок. Тож чи буде у Херсона символ вдячності тим, хто поклав життя за українську свободу, "Небесній сотні", під великим знаком запитання...

Віра ЯРАЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон