У Херсоні буде «зустріч» чи таємне «збіговисько»?

Деякі місцеві інтернет-видання, з посиланням на офіційний сайт обласної державної адміністрації поширили інформацію, про те, що у Херсоні відбудеться обговорення теми «зрошення».

Подію анонсовано, як «зустріч з громадськістю», під час якої збираються обговорити тему: «Підвищення ефективності використання зрошуваних земель Херсонської області».

Здавалося б правильне і дуже потрібне питання, адже Херсонщина прагне розвивати свою сільскогосподарську складову саме у напрямку розширення зрошення. Тим більше приємно чути, що обласна державна адміністрація ставиться до цього питання із розумінням і її цікавлять думки громадськості.

В інформації з сайту ОДА обіцяють «проінформувати громадськість про сучасний стан використання зрошуваних земель Херсонщини та першочергові питання, які необхідно вирішити, для подальшого розвитку водогосподарсько-меліоративного комплексу області».

Саме питання для тих, хто живе у селі, адже за словами фахівців ОДА, там будуть поважні люди: «...сільгосптоваровиробники області, представники Херсонської обласної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Херсонської області», представники Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації та представники зацікавлених інститутів громадянського суспільства...».

Та тут починається дещо незрозуміле і таємне. Сайт попереджає, що для участі у «поважному зібранні» треба не просто завітати за вказаною адресою, а попередньо «зареєструватися», вказавши при цьому: «ПІБ учасника; контактний номер телефону або електронної пошти для зворотного зв'язку; зміст запитання або тема виступу на засіданні».

Чому так багато умовностей? Чому «громадськості» треба пройти таку складну процедуру? А просто прийти і послухати, і поставити питання у відповідь на отриману інформацію?

Ще більше виникає запитань, коли читаєш наступний рядок інформації, який вимагає, що для проходу до приміщення, де буде проходити «зустріч»: «...при собі потрібно мати документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, водійське посвідчення, військовий квиток тощо)». Що за нові правила? Чому такий рівень утаємниченості? Чи це якісь нові правила безпеки?

Чи за вказаною адресою, розташований закамуфльований під будівлю міського громадського туалету – вхід до підземної стратегічної військової бази у районі Бермудського трикутника, де й пройде зустріч? Чи там будуть розголошувати «громадськості» державні таємниці?

Скоріш за все, насправді справа у іншому. Можу припустити, що під «зустріч із громадськістю» зашифрувати «Громадські слухання», т.т. розгляд регуляторного акту, які повинні відбутися у обов'язковому порядку, коли приймаються відповідні акти органами місцевого самоврядування, або державної влади.

У звіті «зустріч» легко перетвориться на «слухання», і справу вирішено. Прізвища та паспортні дані будуть, а що там проголосували? Які дали рекомендації? Чи взагалі не голосували – це вже справа техніки.

Такий хід не новий, і ним вже не раз користувалися у місті. Пам'ятаю, як кілька років тому один такий фахівець по «зустрічах» із громадськістю в інтересах забудовника, який хотів побудувати будинок у дворі на розі вул. І. Кулика та пр. Ушакова, провів «слухання» у дворі будинків, які розташовані у районі морського порту. «Громадськість» згоду на забудівлю двору надала...

Невже й на цей раз вирішили не «привертати увагу» до події, яка у разі її гучного розголошення може набути зовсім іншого звучання? Чи не зникне після такої «зустрічі із громадськістю» з обороту кілька десятків тисяч гектарів зрошуваних земель, скажімо у Каховскому чи Чаплинському районах?

То, що ж там буде?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон