"Зелений агресор" у Каховці: хто кого?

Літо, якого так чекали каховчани, нарешті таки прийшло, принісши з собою не тільки гаряче сонячне проміння, а й прохолодні дощі та незвичну для цієї пори року свіжість ранків і надвечір'я.

Подарувало воно й довгожданні канікули дітлашні, а дорослим — заслужені відпустки та відпочинок від робочих клопотів та турбот. Хтось зазбирався до моря, а хтось занурився у домашні справи, які терпляче чекали свого часу цілий рік. Улюблена пора року...

Та чи для всіх вона в радість? Разом з буйноцвіттям різнотрав'я швидко набирає сили одна з найнебезпечніших для організму людей-алергетиків рослина. Ім'я їй – амброзія. Екологи б'ють на сполох: сьогодні амброзією в Україні, за офіційними даними, засмічено 2 000 000 га землі, а неофіційно ще більше.

Чи знаєте ви достеменно, наскільки небезпечна ця рослина для людини та шкідлива для навколишнього середовища? Вона — справжній „зелений агресор". Вдумайтесь тільки — полинолиста амброзія – це однорічний злісний карантинний бур'ян заввишки 20 — 180 (250) см з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектара землі до 2 тисяч тонн води.

Росте в посівах різних культурних рослин, обабіч шляхів, біля будинків та смітників, на пустирях, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах, у місцях, де порушений грунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобуди) або завезено новий грунт з інших місць, у долинах річок тощо. Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони.

Діапазон пристосування цієї рослини дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює найсприятливіши умови для інтенсивного її розмноження.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 — 15 років, при сприятливих умовах — до 30 — 50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає.

Амброзія не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять), і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

Під час цвітіння, яке триває з середини серпня до кінця жовтня, ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон'юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, що особливо страждають астматики, у яких від пилку амброзії загострюються приступи бронхіальної астми. Міністерство охорони здоров'я повідомляє: близько третини населення України потерпає від алергії! Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої, поки вона квітує. Дуже доречна порада... Але... Якщо ви думаєте, що Каховка не ввійшла до тривожних статистичних всеукраїнських даних, то глибоко помиляєтесь. Пройдіться поміж будинками в центрі міста. Загляньте на його околиці. Там на вас чатують цілі плантації некошеного і неляканого людьми бур'яну... він скрізь. Він «полює» на наше з вами здоров'я.

Поки ще не пізно треба оголосити війну амброзії і викорінити цей небезпечний та агресивний бур'ян, очистивши територію міста від його царювання. Всі гуртом — громада, підприємства та організації, органи місцевої влади, санепідемслужба та квартальні комітети. Не боротися з нею не можна. Знищити амброзію – нагальна необхідність, тим паче, що засоби для її знищення існують. Від примітивного виполювання вручну до хімічних та агротехнічних методів. Існує також і біологічний — використання біологічного ворога рослини — амброзієвидного листоїда (Crysomelidae).

Ця комаха повністю з'їдає алерген і інші бур'яни, але при цьому до культурних рослин вона абсолютно байдужа. Завезений до України з Кубані та Ставропілля, цей жучок вже достатньо збільшив свою популяцію в Україні, щоб почати, нарешті, працювати на благо людини.

Тож до справи, громадо! Чи будемо чекати, поки амброзія знищить нас?!

Жанна КИСЕЛЬОВА

"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон