Про що херсонцям в Одесі розповідали

У цей надскладний час важко повірити у те, що хоч когось турбують побутові проблеми звичайних українців.

Саме заради того, щоб переконати людей у протилежному, в минулий четвер, 9 липня у Одесі відбувся медіа-день зі сталого місцевого розвитку спільного Проекту Європейського Союзу (ЄС) та Програми розвитку ООН (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ).

До Національного університету «Одеська юридична академія» запросили представників міжнародних відносин, членів громад та мас-медіа із Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Спеціаліст Проекту МРГ з комунікацій та моніторингу Світлана Слабінська розповіла про те, що механізм почав працювати ще у 2008 році і зараз вже знаходиться у III фазі.

Основною метою є сприяння соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громад по всій Україні. Протягом 2-х фаз були проведені ремонтні роботи у 1323 школах та дитячих садках, а також у 599 фельдшерсько-акушерських пунктах. У 110 селах було відновлено системи водопостачання, 17 громад реалізували проекти з охорони довкілля. Також було реалізовано 556 проектів з відновлення вуличного освітлення.

Проект МРГ став підтримувати відновлення будівель для розміщення внутрішньо переміщених осіб. На прикладі II фази ми можемо бачити, що 17,5% коштів були зібрані членами кооперативів, 8,4% - частка, виділена владою з місцевого бюджету та 0,9% надані приватними донорами. Найбільший внесок зробив як раз Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» - 73,2%.

Найважливіше те, що у кожній області України є 2 координатори, до яких будь-хто може звертатися по допомогу. Слід лише розуміти, що входить до компетенції проекту. Зазвичай до координаторів звертаються члени громад із конкретними пропозиціями до співпраці.

Не дарма слоган проекту – «Разом дієвіше». Ми спілкувалися із такими людьми, які досягли мети завдяки спільним зусиллям. Наприклад, жителька с.Петрівка Комінтернівського району Одеської області Тетяна Солойденко створила громадське об'єднання заради того, щоб відновити вікна місцевої школи.

Завдяки покращенню соціальної інфраструктури з 2008 року підвищився рівень життя 2.6 млн. людей у понад 2000 сіл, було реалізовано понад 2500 місцевих ініціатив. Важливо те, що III фаза проекту розпочалась лише у травні 2015 року, тому херсонські громади ще мають змогу прийняти участь та змінити своє життя на краще.

Марія РАКІТІНА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон