Аграрії Херсонщини вимагають справедливості

В столиці нашої держави 30 червня та 2 липня відбулися великі акції протесту аграріїв України. Сільгоспвиробники вимагали від депутатів не голосувати за скасування спецрежиму ПДВ з 1 січня 2016.

Фермери Херсонщини також взяли участь у акції протесту. Вісім автобусів з аграріями області відбули до столиці у пошуках правди та справедливості. У акції протесту, серед представників Херсонщини, також брали участь одна з засновників Аграрної Партії України, Герой України Віра Найдьонова та в.о. очільника Херсонського осередку АПУ Олександр Максименко:

«Коли влада залишається глуха, тоді народ має право на акції протесту. Цим правом скористалися аграрії, вийшовши під стіни Парламенту, - прокоментував події в Києві Олександр Максименко. - Лідер нашої партії Віталій Скоцик не виключав можливості, що такий протест міг би бути набагато масштабнішим та перерости в загальноукраїнський страйк. Українські фермери - народ дуже терплячий, але коли в них намагаються відібрати останній шанс заробляти, утримувати свої сім'ї, виплачувати зарплати, то в даному випадку вони мали повне право виборювати своє право на життя!

Лідер Аграрної Партії Віталій Скоцик неодноразово наголошував, що непродумана податкова політика вдарить по малих і середніх виробниках. Завдасть удару по тваринництву і молочарству, яке й так ледве стоїть на ногах. Лише за приблизними підрахунками з галузі "вимиють" 19 млрд. грн обігових коштів. Більше 100 тис. чоловік можуть втратити роботу, а кілька десятків тисяч підприємств припинять своє існування.

Вже наступного року країна може втратити не лише податкові надходження від зниклих підприємств, але й валютні надходження від експорту. Більше того існує реальна загроза соціального бунту, коли людям просто не буде чого їсти.

У перспективі, навіть, якщо через кілька років з'являться ресурси для розвитку агросектору і держава почне давати допомогу на рівні з Європою, ми втратимо час і нам знадобляться десятки років, щоб хоча б гарантувати власну продовольчу безпеку за рахунок власного виробництва, не говорячи вже про те, щоб заробляти якісь кошти. Іншим наслідком може бути зростання тіньового сектору економіки. На сьогодні він складає більше 40 %, але вже до кінця року може сягнути 70%. Тоді уряду буде ще важче отримати гроші у бюджет.

Хотілося б, щоб і в уряді, і в парламенті зрозуміли — не потрібно доводити ситуацію до крайнощів. Треба вміти чути свій народ, волю якого ви маєте виконувати! Це дуже неприйнятна ситуація, коли окремі народні обранці та урядовці настільки зневажають свій народ, що готові у непрозорий спосіб протягувати "потрібні рішення" навіть після того, як пообіцяли цього не робити", - наголосив Олександр Максименко.

Треба відзначити, що під тиском акції протесту аграріїв 2 липня норма про скасування спецрежиму ПДВ була усунена з проекту закону.

Проте аграрії добре розуміють, що та перемога може бути лише тимчасовою. Саме тому Політрада Аграрної партії України прийняла рішення про створення всеукраїнського страйкому, щоб мати можливість відповісти цивілізованим, але й досить жорстким образом на будь-які спроби погіршити фінансове становище та спроможність ефективно працювати на землі працівників агропромислового комплексу.

Марія ЧОРНОБРОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон