У Новій Каховці смітник замість пляжу

Бажання новокаховських активістів прибрати прибережну зону біля колишнього готелю «Дружба» не надто сподобалося місцевим комунальникам.

Шість вантажівок сміття протягом двох вихідних вивезли з території так званого пляжу «Дружба» небайдужі новокаховчани. Про свою акцію вони оголосили в соціальних мережах і запросили долучитися до них усіх небайдужих земляків. Причому обмежитися кількома суботниками активісти не збираються і вже оголосили про продовження толоки.

"Те, що на пляжі «Дружба» було перед початком нашої акції, описати словами неможливо! Ми вдячні за допомогу під­приємців: хтось надав трактор, хтось дизпаливо. Натомість у нас був шок, коли на наше прохання про допомогу комунальники міста відповіли, що в Новій Каховці немає пляжу «Дружба» і «ніколи не було», — розповіли «НД» самі активісти.

Особливого розголосу толока на «Дружбі» (на фото) набула після того, як дехто з її учасників підвіз вантажівку з зібраним сміттям на центральну площу міста і вивалив його прямо біля центрального входу до міської ради. Згодом організатори даної «акції» визнали, що ініціатори толоки не мають до неї жодного відношення. Проте частина новокаховчан вирішила, що суботник на пляжі було задумано саме заради цього.

Явно невдоволеними толокою залишилися самі комунальники. «Мова там йде про повітря порожнє!» — так охарактеризував дії активістів директор КП «НК Екосервіс» Василь Нікулін під час сесії міської ради.

За словами міського голови Володимира Коваленка, пляжу «Дружба» як такого у Новій Каховці дійсно немає: «Навіть за радянських часів у нас був офіційно оформлений лише один пляж — біля Літнього кінотеатру. А «Дружба» завжди була місцем стихійного відпочинку. Проте це не означає, що ми покинули його напризволяще. Мною давно була поставлена вимога перед КП «НК Екосервіс» кожної п'ятниці і понеділка прибирати цю територію. І вони це робили постійно, не піарячи себе».

Проте на слова активістів міський голова таки звернув увагу: «Якщо я на території «Дружби» колись побачу сміття, як говорять про це ініціатори толоки, то з комунальників я вже питатиму інакше», — пообіцяв він.

У розмові з автором цих рядків Володимир Коваленко пояснив, що пляж біля «Дружби» давно можна було б узаконити. «На місці колишнього готелю його нинішні власники планують побудувати 6-поверховий офісно-побутовий житловий комплекс.

На жаль, через нестачу коштів вони призупинили роботу на цьому об'єкті. Але ми поставили перед ними вимогу — повністю облаштувати і підготувати пляж з подальшою передачею його на баланс комунального підприємства», — доповнив міський голова.

Що ж стосується засміченості території «Дружби», як і зрештою всієї прибережної зони міста, то тут насправді немає нічого дивного. Нова Каховка давно має славу одного з най­брудніших міст в області. Причому «завдячувати» за це треба не комунальникам або місцевій владі, а самим його жителям. «НД» неодноразово розповідав, як поводяться новокаховчани на березі Дніпра, в парках, скверах та інших публічних місцях.

"Минулого понеділка я прийшов на наш міський пляж і побачив там купи сміття. Сміття було навалене практично біля кожної лавочки, на піску, на тротуарних доріжках. При тому, що у великій кількості там стоять сміттєві баки і урни. Це просто свинство! — доповнив «картину маслом» директор КП «Новокаховське шляхово-експлуатаційне управління» Анатолій Гуртовий.

— Подібне я багато разів бачив і по місту. Їду днями по центральній вулиці і бачу, як жіночка кидає прямо на дорогу пластиковий стаканчик. Ось вам і причина того, чому навколо нас стільки бруду".

Олег БАТУРІН, фото автора
Новий день №26 (5176) 02.07.2015

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон