Що відбувається із Херсонським академічним ліцеєм

Ще не вгамувалися пристрасті навколо виборів нового ректора ХДУ, як на світ Божий виплила нова проблема – хто стане новим директором Херсонського академічного ліцею ім. Олега Мішукова при ХДУ.

Нагадаємо, що співзасновниками Ліцею, у 1994 році стали: Херсонська міська рада народних депутатів та Вчена рада Херсонського державного педагогічного інституту ім. Н.К. Крупської.

Довгі роки, до самої кончини, директором ліцею був його фундатор Олег Васильович Мішуков.

Після того, як він передчасно пішов із життя, керувати Ліцеєм стала людина, яка всі роки була поруч з ним, і всі ці роки працювала заступником директора – Тетяна Юріївна Томіліна.

Три роки тому, після того, як пройшов конкурс на заміщення вакантної посади, із Тетяною Юріївною було укладено Контракт, термін якого сплив у вівторок, 30 червня, 2015 року. Про те, що контракт з нею не буде пролонговано її, ще три місяці тому, у письмовій формі, поінформувало управління освіти Виконкому Херсонської міської ради.

Чому? Чому директора, якого так люблять діти, поважають батьки і підтримує 75% колективу, в Управлінні освіти не хочуть бачити на посаді й далі?

Припущень сьогодні кілька. Хтось говорить, що Тетяна Юріївна відмовилася комусь щось платити. Хтось говорить про політичну розправу...

Існує версія, що Ліцей намагаються прибрати зі стін ХДУ для того, аби розмістити на двох поверхах студентів, які навчаються зараз у тих корпусах, які розташовані на пр. Ушакова, які планують продати (за участі кількох осіб наближених до керівництва ХДУ), а Томіліна цьому заважає.

Версії мають право на життя. Поки що жодну з них не спростовано. В усіх випадках ситуація насправді незрозуміла. Чи багато в Херсоні директорів шкіл, на захист яких встають десятки, а то й сотні людей?

Ми взялися говорити на цю тему після того, як редакція отримала кілька листів, які спрямовані до владних осіб не тільки міста, але й держави (у листах збережені авторські стилі та висловлювання):

МИКОЛАЄНКО В.В.
міському голові м. Херсона,
ТИМОШЕНКО Ю.В.
лідеру партії ВО «Батьківщина»

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Пане міський голова!

Звертаємося до Вас, як батьківський комітет Херсонського Академічного ліцею ім. О.В. Мішукова при Херсонському державному університеті, який глибо стурбований та обурений ситуацією, яка на цей момент склалася в Ліцеї.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до чинного законодавства посадові особи, як органів державної влади, так і органів місцевого самоврядування, повинні діяти виключно в рамках чинного законодавства та суворо його дотримуватися.

Упродовж тривалого часу, з того моменту, як начальник управління освіти виконкому Херсонської міської ради пан Ніконов Ю.М., повідомив про те, що з директором Ліцею ТОМІЛІНОЮ Тетяною Юріївною, кандидатом наук, доцентом, не буде подовжено контракт на посаді директора Ліцею, ситуація навколо нашого навчального закладу постійно загострюється і викликає масу неприємних розмов та незрозумілих питань.

Постійно ведуться розмови про те, що з сьогоднішнім директором Ліцею, яка має педагогічний стаж понад 20 років, і всі ці роки працює саме у Ліцеї, Трудовий контракт подовжено не буде.

У товаристві постійно обговорюється тема, що посада директора Ліцею і особисто Тетяна Юріївна стали дріб'язковою монетою у політичній грі, яку ведуть представники окремих політичних сил, які сьогодні знаходяться при владі та вершать долі Українців у Парламенті?

Невже це й є той самий демократизм та відкритість, про який постійно говорять сьогодні в Україні? Невже це та сама принциповість, про яку Ви неодноразово заявляли під час Революції Гідності? Невже це ті «гарантії і свободи», за які вмирали люди, і якими Ви тепер користуєтеся заради того, аби вирішувати власні, шкурні питання?

Нам також стало відомо, що начебто ведуться переговори із новим ректором Херсонського державного університету про закриття Ліцею, що питання формально вирішено, і тільки принципова позиція яскравої особистості Томіліної Т.Ю. та її життєва позиція по відстоюванню інтересів наших дітей – учнів Ліцею, заважають окремим ділкам від політики протягнути це рішення у життя, чим і викликана травля високласного фахівця і педагога та намагання привести до влади слухняну ляльку, яка буде виконувати всі накази та рішення тих, хто поки що залишається у тіні «боротьби».

Ми вважаємо, що ані Ви особисто, ані будь хто із працівників виконкому не маєте права приймати будь-які рішення, які стосуються у першу чергу дітей – вихованців Ліцею, без врахування думок, як нас, батьків, так і наших дітей – вихованців Ліцею та його трудового колективу.

На нашу думку цькування Тетяни Томіліної не має юридичного підтвердження, а базується лише на інсинуаціях із так званим «сепаратизмом» (коли невідомими особами було зламано її сторінку у одній із соціальних мереж), звинувачення у порушенні законодавства, економічні зловживання – все це ланки одного ланцюга – створити «несприйнятливий фон» та «сформувати» т.з. «громадську думку», для звільнення Томіліної Т.Ю. з посади.

Вважаємо, що такі дії є неприпустимими у демократичному суспільстві, є пережитками того минулого від якого все суспільство сьогодні намагається очиститися. Ці дії спрямовані у першу чергу на те, аби підірвати авторитет Томіліної Т.Ю., як фахівця і зробити все можливе для того, аби на цю посаду була поставлена інша людина.

Ми впевнені, що всі т.з. «звинувачення», які висувалися проти Томіліної Т.Ю. не знайшли свого юридичного підтвердження ні як до людини, ні як до посадової особи. Всі огульні звинувачення спростовані офіційними органами держави.

За всі роки роботи Томіліну Т.Ю., не було жодного разу покарано, як посадову особу. Більш того, їй жодного разу не було навіть оголошено догани чи зауваження. Вона має Подяки та нагороди, у т.ч. і від імені міської влади та міського голови. То ж чому фахівець став непотрібним? За які провини, окрім життєвої позиції, карають сьогодні не тільки директора, але й його учнів?

Ані Ви, ані начальник управління освіти, ані будь-яка інша посадова особа Виконкому Херсонської міської ради жодного разу не зустрілися із колективом Ліцею, який, до речі, висловив їй свою підтримку. Під час загальних зборів трудового колективу Ліцею, які відбулися два тижні тому, колектив шляхом таємного голосування висловів довіру Тетяні Юріївні щодо питання її подальшого перебування на посаді директора Ліцею. Її підтримало 75%, або 2/3 колективу.

Від мерії ми не почули жодного зваженого, підкріпленого фактами аргументу чому саме Ви заперечуєте щодо подальшої роботи Томіліної Т.Ю. на посаді директора Ліцею. Чи є у Вас особисто, або у управління освіти якісь зауваження щодо роботи самого директора чи керованого нею колективу? Чи є у Вас обґрунтовані заперечення щодо того, що вона не має права у подальшому бути керівником одного з провідних навчальних закладів нашого міста? Чи є у Вас вагомі, переконливі аргументи щодо того, що перебування її на посаді у подальшому призведе до погіршення роботи Ліцею?

Крім того, ми вважаємо, що ви зобов'язані дослуховуватися й до думки дітей, які всіляко підтримують свого директора.

Для того, аби переконатися у цьому достатньо приїхати у Ліцей і зустрітися з нашими дітьми або зайти у Інтернет, і почитати думки дітей про свого директора, думки користувачів щодо Вас особисто та ситуації, яку Ви навмисно загострюєте.

Можливо варто дослухатися і до думок фахівців, не тільки із підвідомчого Вам управління, але й тих, хто працює по всій України, які високо оцінюють ту роботу, яку проводить у Ліцеї його директор.

Варто звернути увагу й на той факт, що тільки наш Ліцей, завдяки його директору та педагогічному колективу впроваджує такі форми навчання, які відсутні у будь-якому іншому навчальному закладі не тільки Херсона, але й більшої частини України.

Ми пишаємося тим, що у нас такий директор, якого люблять діти та поважають дорослі. Тому просимо від Вас, як посадової особи органу місцевого самоврядування, яка була на цю посаду обрана громадою, дослухатися до думки представників громади, нашої думки, думки дітей, педагогічних працівників, широкого кола освітянської громадськості – сприяти у вирішенні питання продовження контракту із Томіліною Т.Ю.

Шановна Юлія Володимирівна!

Керована Вами політична сила, ім'ям якої Миколаєнко В.В., прийшов на посаду міського Голови міста Херсона (як висуванець від Вашої партії), неодноразово заявляла про те, що принципова позиція партії та її керівництва у тому, щоб при владі були чесні та непідкупні люди. «Батьківщина» неодноразово заявляла, що готова нести відповідальність за дії своїх висуванців у владі. Настав час довести це.

Попереду чергові вибори і ситуація, яку створив член Вашої партії та її представник на вищій посаді органу місцевого самоврядування у місті, дає Вам нагоду довести, що принципи демократії, верховенства права, це насправді дії, а не пусті балачки. Ваша партія має реальний шанс довести, що вона насправді залишається на боці пересічних громадян, а не олігархічного клану, з якими, як нам здається, домовився Миколаєнко В.В, заради власної вигоди.

Чи має право Ваша політична сила називати себе народною та демократичною ми дізнаємося із Вашої реакції на ситуацію яка склалася у Херсоні.

Члени батьківського комітету ліцею (7 підписів)

Одночасно із цим листом до редакції надійшов ще один. Також наводимо його без скорочень та редакторських правок:

Уважаемый Владимир Васильевич!

Члены родительского комитета всех выпусков Академического лицея им. О.В.Мишукова обращаются к Вам с просьбой не допустить несправедливость. Под вопиющим фактом дискриминации и незаслуженного отношения мы понимаем ситуацию, в которой оказалась нынешний директор указанного учебного заведения Татьяна Томилина.

Мы, ваши избиратели, просим Вас проявить максимальное внимание к обстоятельствам данного дела. Учитывая тот факт, что именно Вы сегодня являетесь для херсонцев гарантом соблюдения их интересов, верим, что будем Вами услышаны.

За многолетней историей успеха Академического лицея стоят не только победы учеников, воспитанных профессиональным педагогическим коллективом, но и ежедневная работа административного корпуса учебного заведения. Татьяна Томилина всегда стояла в авангарде наивысших достижений лицея. Ее заслуги неоспоримы и репутация безукоризненна.

Однако, идя на поводу у группы провокаторов, некая часть общества поддалась ложному восприятию деятельности этого человека. Кроме того, те, кто начал этот скандал, втянув в него руководство города, отказались брать на себя ответственность за исход дела. Мы резко осуждаем подобное поведение определенных общественных деятелей и так называемых журналистов.

На защиту чести и достоинства Татьяны Юрьевны Томилиной готовы встать все выпускники Академического лицея, ставшие сегодня настоящими профессионалами в юриспруденции, лингвистике, искусстве, журналистике. Многие из них занимают активную социальную жизненную позицию и пристально следят за развитием событий вокруг их Альма-матер. Поддерживает Томилину и педагогический коллектив учебного заведения.

В сегодняшней сложнейшей политической ситуации в стране, мы настоятельно просим Вас сохранить статус-кво в отдельно взятом учебном заведений и позволить Татьяне Томилиной продолжить исполнение своих обязанностей на посту директора Академического лицея им. О.В. Мишукова.

Мы уверены, что Вы сдержите свое слово, данное горожанам, поддержавшим Вас на выборах городского головы Херсона, и поставите мнение тысяч лицеистов и их родителей выше политических мотивов.

С уважением и надеждой на поддержку
родительский комитет Академического лицея им. О.В.Мишукова

Далі йдуть підписи кількох десятків осіб. Нажаль, Закон не дозволяє нам відкривати особисті дані цих осіб, але копія сканованих аркушів паперу є у розпорядженні редакції.

Крім того, ми маємо наголосити, що у розпорядженні редакції є копія Протоколу № 3 загальних зборів трудового колективу на яких роботу директора Ліцею Томіліної Т.Ю., за період 2012 – 2015 років трудовим колективом одностайно визнано задовільною.

Крім того, колектив звернувся до співзасновника Ліцею – вченої ради ХДУ з проханням підтримати клопотання про затвердження на посаді директора Ліцею Томіліну Т.Ю.

Цікаво склалася ситуація на засіданні Вченої ради, яка відбувалася 30 червня, 2015 року: новопризначений ректор вирішив зняти це питання та заявив, що він буде вирішувати його одноосібно, і це у той час коли співзасновниками Ліцею є вчена рада університету та Херсонська міська рада народних депутатів. Цікаво, чому у ректора така позиція?

P.S. Якими будуть подальші кроки тих, хто буде вирішувати долю директора Ліцею, а отже його трудового колективу та вихованців? Ми й далі будемо стежити за розвитком подій...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон