Віталій Ярмак: «Херсонщина примножить славу аграрного краю»!

Своєю впевненістю у такому ствердженні та пріоритетними напрямками реалізації цієї амбітної мети поділився з журналістами щойно призначений начальник новоствореного Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації Віталій Олександрович Ярмак.

- Віталій Олександрович, три роки тому Ви очолювали Управління АПК – тепер керуєте вже Департаментом агропромислового розвитку. В чому мета такої реорганізації, крім зміни назви?

- Дійсно, зараз в Херсонській облдержадміністрації відбуваються процеси реорганізації структурних підрозділів з метою оптимізації їх роботи - створюється новий Департамент агропромислового розвитку і мені довірили його формування. Головна мета цієї реорганізації – підвищення ефективності роботи, оперативне та результативне вирішення тих завдань, які ставить перед агропромисловим комплексом Херсонщини Президент України, Уряд та безпосередньо голова облдержадміністрації Микола Михайлович Костяк.

Якщо детальніше - всі працівники будуть переходити в нову організаційну структуру Департаменту, формуються нові пріоритети та напрямки роботи. З одного боку це дуже цікава та відповідальна місія, з іншого – організаційні питання завжди мають свою специфіку, але це жодним чином не впливає на виконання тих зобов'язань і задач, які ставляться перед нами. Структура департаменту практично вже сформована, в нього швидше за все увійдуть 5 управлінь, які охоплять всі напрямки діяльності розвитку агропромислового комплексу області, які будуть повністю коригуватись з роботою Міністерства аграрної політики.

- Які саме нові пріоритети у розвитку АПК вказані Вам керівництвом області і держави?

- На сьогодні пріоритетними напрямками розвитку аграрного сектору є в першу чергу відновлення та подальший розвиток зрошення. В області є вже багато напрацювань в цьому важливому для нашого посушливого регіону напрямку, є розуміння і підтримка Міністерства аграрної політики. Я вважаю своєю основною задачею на даний момент – налагодити відносини з профільним міністерством, зв'язати роботу Департаменту і Міністерства таким чином, щоб виконання доручень та завдань, які ставляться головою ОДА було ще більш ефективним. Хоча і до цього часу ми бачимо, на достатньо високому рівні працювала структура агропромислового комплексу Херсонщини.
Пріоритетним також є завдання, яке озвучував Прем'єр-міністр України щодо розвитку кооперацій. Ми будемо відпрацьовувати з головами райдержадміністрацій пілотні проекти там де немає кооперативів, бо є райони де їх немає на сьогодні. Дійсно все нове, цікаве насторожує, але якщо дивитися в перспективу, то звичайно ж перспектива за крупно товарним сільськогосподарським виробництвом і перспектива за об'єднаннями. Тому зараз визначатимемо в якій формі це буде відбуватися тим більше, що вони вже продумані та прораховані.

Ще одним пріоритетним напрямком є розвиток інститутів дорадницта. У нас в області є досвід дорадчих служб, можливо в усіх районах ще не так відчувають їх роботу, але це один з перспективних шляхів, який може стати альтернативою бюрократизації управління агропромислового комплексу. Тому, що іноді корисна порада вартує більше ніж багато паперової роботи. Звичайно хотілось би також приділити увагу і розвивати аграрну освіту в області. Аграрна освіта і наука в нашій області представлена дуже широко, є плани керівництва області по створенню аграрного наукового центру, тому спільна, злагоджена робота в цьому напрямку буде обов'язково вестись, щоб довести до логічного завершення всі ті починання, які були зроблені на Херсонщині.

Зробити хочеться дуже багато, але треба розуміти, що сьогодні не вистачає фінансової підтримки сільгосптоваровиробникам. Тому хочеться щоб херсонські аграрії не були обділені в цьому питанні. Тому, беззаперечним пріоритетом є також підтримка наших сільськогосподарських товаровиробників. Мені б дуже хотілось посприяти їх виходу на нові ринки реалізації сільгосппродукції. Такі можливості є, я їх бачу та відчуваю.

- Чи сприяла розширенню Вашого бачення проблем аграріїв робота керівником району області?

- Беззаперечно. Свого часу голова обласної державної адміністрації направив мене працювати головою Новоронцовського району, і я дуже вдячний йому за таке рішення, бо придбав неоціненний досвід роботи безпосередньо «на землі». Микола Михайлович сам аграрій і він прекрасно розуміє проблеми людей і ми це завжди відчували працюючи в районах області.

Хочу сказати декілька слів за свою роботу в Нововоронцовському районі. На сьогоднішній день це вже історія, але я вважаю, що людина яка не пам'ятає минулого не має майбутнього. Цей район - моя батьківщина і він на завжди залишиться в серці, як прекрасне місце, де я зміг реалізувати себе як керівник. Це мабуть були найбільш важливі роки в плані мого професійного становлення. Ми, я вважаю, створили прекрасний працездатний колектив однодумців і з професійної точки зору і з людської. Це стосується і апарату районної адміністрації і структурних, територіальних підрозділів. Дійсно виконання всіх завдань по розвитку нашої території, виконання доручень голови облдержадміністрації були на найвищому рівні.

Я вважаю що це був самий корисний час для професійного росту. Адже роботи з людьми з одного боку сама важка, а з іншого – сама легка, бо люди задають дуже багато важких питань, але якщо ти не почуєш ці питання, ти ніколи не зрозумієш як правильно жити і як виконувати ті чи інші завдання. Тому це дійсно позитивний, великий досвід, який буде зі мною завжди. І там є багато напрацювань, які ми розпочинали по реалізації інвестиційних проектів, соціальних проектів, газифікації району. Я по мірі своїх можливостей буду й надалі примати участь та підтримувати цей район, для того, щоб довести до логічного завершення все те, що було там напрацьовано.

Дуже багато мені дала робота та співпраця з головами сільських рад, які показали дійсно той рівень вирішення проблем і приклади співпраці з людьми. Це дуже допомагає в роботі, такому не навчишся в кабінеті. Це дає можливість трошки розділили службову необхідність та реальний стан справ, але в жодному випадку між тим та іншим завжди повинен буди той розумний компроміс, який дасть можливість виконати завдання таким чином, щоб його зрозуміли люди, зрозуміли , що ми робимо, ну і дійсно керівники бачили, що завдання, які ставляться перед нами вони виконуються. Тому Нововоронцовщина - моя ненька, колиска і школа життя - людська і професійна, я там депутат районної ради і завжди буду робити все, щоб ця земля була тільки кращою.

- Для Вас робота в управлінських структурах АПК не нова, як на Вашу думку, чи змінилась ситуація в цій сфері поки ви працювали в районі?

- Змінюється все, є події на які ми можемо впливати, в тому числі в агропромисловому комплексі, але є й процеси, які розвиваються разом з країною. Я вважаю, що організаційно все змінюється на краще. Дуже багато роботи проводиться керівництвом області, керівниками районів, яку не всі можуть одразу оцінити належним чином. Треба дивитись на те, які створюються механізми, які є повноваження, нажаль, не завжди їх вистачає, тому та організаційна робота, яку не всі бачать, вона дуже велика.

Робота, спрямована на покращення умов для агропромислового розвитку, це дуже довгий та не простий процес. Знаючи проблеми людей на селі не по чутках, я чудово розумію, що нам ще далеко до ідеалу, але робота проведена дуже велика і вона обов'язково матиме свої результати. В плані фінансового забезпечення це не завжди питання місцеві, багато залежить від участі у державних програмах. Керівництво області, я знаю, завжди займає позицію відстоювання інтересів саме Херсонщини в цьому питанні.

Сьогодні великі надії щодо урожаю 2013 року. Дуже хочеться вірити, що цього року і погодні умови дадуть можливість нам переживши важкий 2012 рік з перспективою дивитися в майбутнє. Для цього є все – ефективне керівництво, умілі руки аграріїв, розуміння фахівців, адже на Херсонщині багато агрономів від Бога. Хотілось, щоб природа віддячила - було вдосталь вологи і я думаю, урожай 2013 року буде на іншому якісному рівні, ніж це було в минулому році. І так, рік за роком наша Херсонщина буде розвиватися і обов'язково примножить славу аграрного краю!

Записала Олена Олексина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон