Інстинкт материнства виховується змалечку

Тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я пройшов на Херсонщині низкою заходів, насамперед для молоді та підлітків, аби привернути увагу до власного здоров'я, оскільки планування родини, зокрема народження бажаних дітей, осмислюється задовго до того, коли людина стоїть безпосередньо на порозі такого вибору.

Подолання стереотипів у вихованні культури статевих стосунків, планування вагітності, утвердження в свідомості високої місії батьківства часто-густо закладаються не в родинному колі. Добре, що фахову підтримку в цьому завжди готові надати у центрах планування сім'ї, здоров'я матері та дитини, клініках, дружніх до дитини й молоді. Саме тут повсякденна робота пов'язана не лише з прийомом пацієнтів, консультуванням, а й з величезною просвітницькою діяльністю, яка сьогодні спирається ви­ключно на ентузіазм медпрацівників.

Детально про роботу таких центрів дізналися представниці громадських організацій області, котрі працюють у сфері взаємодії з жінками та молоддю, завдяки проекту «Усвідомлене батьківство — щаслива сім'я!», реалізованому ГО «Успішна жінка» у партнерстві з департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації.

Приємна ноша — бути батьками

У Херсонському обласному центрі планування сім'ї та репродукції людини, який працює на базі обласної клінічної лікарні, його керівник Наталія Ушакова (на фото) розповіла про за­стосування кращих методик комплексного лікування репродуктивних порушень в обох партнерів, значний досвід фахівців, що дозволяє забезпечувати якісну діагностику та ефективне лікування за напрямами: дитяча гінеко­логія (від 0 до 18 років), гінекологія репродуктивного, клімактеричного періодів та менопаузи, патологія шийки матки, андрологія та медико-генетична консультація. Працює тут і кабінет мамології, а ще надається допомога безплідним парам та при невиношуванні вагітності, консультації з вибору методів контрацепції та підготовки до вагітності, з психології та психотерапії, виконуються УЗ та лабораторні дослідження.

За словами керівника центру, надсучасне обладнання та високо­кваліфікований персонал сьогодні дозволяють новітніми методами своєчасно виявити складні патології, попередити розвиток онкологічних хвороб. У центрі також проводиться обстеження та підготовка жінок до екстракорпорального запліднення, одна безкоштовна спроба застосування якого гарантована державою кожній жінці, котра має непрохідність труб. Щороку цим правом користуються 18—20 сімейних пар.

Окрім сучасного обладнання, центр має комфортні умови для прийому пацієнтів, в яких вони почуваються невимушено, а також денний стаціонар на 5 ліжок.

Що впливає на свідомість жінки

За словами головного акушера-гінеколога області Юрія Германа, за­вдяки величезним зусиллям лікарів у діагностиці та лікуванні область перебуває на останньому місці з захворюваності на рак шийки матки. І це в умовах, коли на задній план відійшли щорічні профогляди жінок, коли ті строєм ходили до гінеколога. Сьогодні жінка має сама усвідомлювати, що для самозаспокоєння повинна це робити з певною періодичністю.

Натомість дивує ставлення деяких людей до свого здоров'я, і навіть подеколи вражає. Стосується це вагітних, які належать до груп ризику, котрі попереджені, що можуть загинути під час пологів, якщо не виконуватимуть настанов лікарів. А також тих, хто взяв за моду народжувати вдома з ризиком втрати і породілі, і новонародженої дитини.

Окрема тема — незапланована вагітність та її переривання, що завдає непоправної шкоди здоров'ю. Протягом останніх двох років на Херсонщині саме завдяки проведенню широких інформаційно-просвітницьких кампаній простежується тенденція до зменшення кількості абортів у підлітковому віці. У 2014 році всього виконано 3564 переривання вагітності (з них 34 — серед дівчат 15—17 років, 1 — до 14 років), у І кварталі поточного року здійснено 926 (у т. ч. 5 — серед дівчат 15—17 років). Пологи у 17—18 років сьогодні не така вже й рідкість, однак ставлення молодих матусь до новонародженого потомства суттєво змінилося. Відчувається свідоме батьківство, належний догляд за малятами, які є справді бажаними.

Заступник головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Наталія Марченко зазначає, що за останні роки в медичних закладах області суттєво зріс фаховий рівень персоналу, осучаснилися діагностика та лікування за новітніми стандартами. Зокрема, рання діагностика вагітних допомагає виявляти ускладнення і патології та лікувати їх, що збільшує відсоток народження здорових дітей. Сприяють цьому й запроваджені євростандарти у веденні вагітних та пологів.

Увесь спектр допомоги — від народження до старості

Відкриття центру здоров'я жінки та клініки, дружньої до молоді, на базі Херсонської міської клінічної лікарні ім. О. Лучанського було продиктоване часом, зазначає завідувач жіночої консультації Ірина Стародумова. Акушерсько-гінекологічна служба лікарні сформована з кращих фахівців, які спостерігають за станом здоров'я жінки й надають повноцінну лікарську допомогу, починаючи від народження до постклімактеричного періоду. Особливо прискіпливу увагу тут приділяють супроводженню вагітних. Високу оцінку місцевій акушерсько-гінекологічній службі дають і колеги. Мовляв, тут на високому рівні ефективно здійснюється навіть виходжування недоношених дітей. Недарма лікарня отримала сертифікований статус клініки, дружньої до дитини.

Окрім цих фахівців, жінки та сімейні пари можуть отримати в цілому увесь спектр допомоги в межах однієї лікарні, яка давно перестала асоціюватися як медичний заклад лише Дніпровського району, бо тут надають планову та ургентну допомогу не лише містянам, а й жителям області. Введення в дію електронних карток пацієнтів дозволяє відчути всі їх переваги, адже завдяки доступу до бази даних вдається простежувати усі звернення до спеціалістів, дані лабораторних досліджень та консультацій. Діагностична база лікарні дозволяє на місці виконувати практично всі обстеження. Серед останніх надбань — сучасний мамограф.

Клініка, дружня до молоді, взяла на себе вагомий пласт роботи з підлітками. Адже, скажімо, раннє статеве життя породжує величезну кількість запальних захворювань у дівчат. Тож підлітки мають можливість розв'язати найскладніші проблеми за допомогою фахівців, аби уникнути ризиків для здоров'я. Адже через те, що молодь отримує інформацію не з тих джерел, доводиться виправляти си­туацію медикам. За словами Ірини Стародумової, сьогодні методи впливу на підростаюче покоління повчальними лекціями та моралізаторством уже не спрацьовують, їм потрібне інтерактивне спілкування на рівних. Це мають враховувати й ті, хто викладає основи здоров'я в школі. Вочевидь, у зв'язку з сучасними непростими викликами часу — це не поле діяльності для трудовика чи, в кращому випадку, психолога. Медики на власному ентузіазмі займаються санпросвітницькою роботою, однак їх не вистачить на всі освітні заклади через зайнятість на основній роботі.

Олена НЕЧИПУРЕНКО//Новий День

фото "Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон