Херсонщина у пошуках комбайнів

За місяць до початку збирання врожаю ранніх зернових на Херсонщині справжній аврал – селяни, районна і навіть обласна влада гарячково шукають комбайни.

Дефіцит власної зернозбиральної техніки в регіоні складає 511 одиниць. Тому агрофірми Таврії спішно винаймають її у Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях. На сьогодні 417 комбайнів уже вдалося мобілізувати, але ще майже сотня під питанням. Причому, їх оренда за будь-яких обставин обійдеться дорожче.

Торік, власники агрегатів брали 500-550 гривень за кожен гектар, не рахуючи вартості дизпалива, нинішнього року просять уже по 700-800 гривень. Та й з паливом поки що не все гаразд: під збирання врожаю ранніх зернових селяни встигли придбати тільки 4,3 тисячі тонн пального – чверть від потреби.

На сьогодні у сільськогосподарських підприємствах Херсонщини є загалом 2 тисяч 518 власних комбайнів, з яких 862 імпортного виробництва. Через падіння курсу гривні запчастини до зарубіжної техніки стрімко подорожчали і стали недоступними для замовників. Відтак, підготувати її до роботи стало складніше. А з вітчизняною технікою інша халепа. Вона здебільшого відпрацювала свій експлуатаційний ресурс і виходить в поле лише завдяки титанічним зусиллям умільців. Закупити нові збиральні агрегати не проблема – їх випускає Херсонський машинобудівний завод.

Та оскільки державні програми стимулювання попиту не діють, впродовж нинішнього року власники агрофірм нашої області спромоглися придбати лише по одному новому «Скіфу» і «Славутичу». Ще 17 поїхали з заводу до інших регіонів України. І, можливо, саме вони під кінець червня повернуться на Херсонщину збирати врожай. Тільки вже за окрему платню.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон