Випробування для першокласників Херсона

До 1 вересня ще майже півроку, а батьки цьогорічних першачків вже переймаються певними проблемами. До якої школи краще віддати дитину, чи зможе вона там навчатися і головне питання — як пройти тестування або співбесіду до 1-го класу? Відповіді на ці та інші запитання шукав кореспондент «НД» у різних навчальних закладах Херсона.

Згідно з Законом України «Про загальну середню освіту» прийом дітей до 1-го класу на конкурсній основі організовується виключно у спеціалізованих школах. У більшості загальноосвітніх шкіл з першачками проводить бесіду психолог (батьки при цьому теж можуть бути присутні), в ході якої визначає, чи готова дитина до школи.

— Ми завжди просимо батьків сидіти поруч з дитиною під час співбесіди, — говорить практичний психолог спеціалізованої школи № 52 з поглибленим вивченням української мови Крістіна Хабрат. — Майбутнім першокласникам я пропоную тест під назвою «Готовність до школи». Всі завдання в ньому подані в ігровій формі. Наприклад, завдання на фонематичний слух: дитина має визначити на слух неправильне слово і плеснути в долоні тоді, коли почула його.

Завдань, які пропонують практичні психологи в ЗОШ, насправді багато. Однак за складністю вони різняться: дати визначення простим словам («велосипед», «гра» тощо), розкласти фігури по групах (трикутники і квадрати окремо), переказати коротку історію (яку щойно діти почули від педагога чи психолога), визначити казку за однією картинкою і розповісти про її героїв. Усі ці завдання, за словами педагогів, мають на меті визначити індивідуальні особливості дітей.

— Ця співбесіда потрібна нам для того, щоб майбутній школяр умів слухати дорослого і сприймати його вказівки, усвідомлював необхідність запитувати, якщо не зрозумів завдання, оцінював свою роботу, володів елементарними поняттями «більше-менше», «старше-молодше», вмів порівнювати найпростіші предмети, — розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи школи № 52 Людмила Валентій.

У деяких ЗОШ прийом до 1-го класу проводиться під час заходу «Посвята в першокласники». Спершу дітлахи кожної суботи відвідують курси підготовки до школи, а потім під час свята демонструють свої навички.

— Ми вже не перший рік спочатку готуємо діточок на курсах майбутніх першокласників, а потім влаштовуємо для них «Посвяту», — зазначає директор спеціалізованої школи № 12 з поглибленим вивченням французької мови Олена Солоненко. — Тобто з жовтня до березня з дітьми працюють вчителі початкових класів та іноземної мови, психолог, а вже в квітні малеча бере участь у «Посвяті в першокласники». Ми запрошуємо батьків, і першачки показують, чому їх навчили за цей час: читають вірші, розігрують сценки, співають. І не лише українською, а й французькою мовою!

У більшості шкіл прийом до 1-го класу — це не жорстке випробування, а скоріше, перевірка готовності дитини до школи. Велику роль при вирішення питання, до якої школи піде дитина, відіграє район проживання родини або садочок, де навчався майбутній школяр. Звісно, в місті школи переповнені, і кількість учнів у 1-му класі може перевищувати 30 осіб. Однак визначальним фактором тут може виступити ще й вчасно написана батьками заява. Адже у випадках, коли кількість заяв щодо вступу дитини не за місцем проживання перевищує кількість вільних місць, перевага від­дається тим, чия заява була зареєстрована раніше.

Дещо інший підхід до першокласників існує в гімназіях. Якщо батьки твердо вирішили віддати дитину до такого навчального закладу, в такому випадку дитині потрібні не лише додаткові заняття, а насамперед батьківська увага.

— Всім мамам і татам, котрі приходять до нас, я повторюю, що батьківство — це теж педагогіка, — наголошує директор гімназії № 3 Олексій Петров. — Зрозуміло, що вони вважають своє чадо найкращим і найрозумнішим. Однак в нас бували випадки, коли після тестування батьки виходили невдоволені результатами. В такому разі ми завжди пояснюємо дорослим, пропонуємо їм почекати або віддати дитину до звичайної школи. Діти, які в нас навчаються, приходять до гімназії ще з 4-х років, вони відвідують тут різноманітні студії: вокальну та бального танцю, зразковий дитячий театр. Їм добре знайоме тут усе, і вони почуваються впевнено.

Тим не менш, через тестування на вступ до 1-го класу першачки в гімназії № 3 все одно проходять.

— Ми перевіряємо навички, які передбачені програмою дошкільного навчального за­кладу, — говорить вчитель початкових класів гімназії № 3 Аліна Ковальчук. — Рахувати і писати від майбутнього школяра ніхто не вимагає. Дитина мала назвати себе, своє місце проживання, вміти класифікувати предмети, вибрати з різних картинок зайву (фрукти-овочі), назвати різницю між свійськими і дикими тваринами тощо.

Окрім звичайних курсів підготовки до школи, психологи радять батькам першокласників виховувати не лише дитину, а й себе. Подавайте дітям приклад хорошої поведінки, висувайте реальні вимоги (відповідно до віку дошкільняти), дозвольте їм брати участь у прийнятті рішень (можливо, ваша дитина хоче ходити до звичайної школи, а не до спеціалізованої). І, звичайно ж, займайтеся з дитиною, приділяйте їй максимум уваги та часу, особливо перед вступом до школи. З вашою допомогою першокласник доведе всім, що він кращий не лише для мами й тата, а й для оточуючих.

Олена КУЧЕРЯВА//Новий День

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон