Херсонці, не будьте байдужими!

Велика ділянка нижньої течії Дніпра з прилеглими територіями від Каховської ГЕС до Дніпро-Бузького лиману, в межах якої планується створення Нижньодніпровського парку, є одним з найцінніших заплавно-літоральних комплексів Європи.

Лише тут збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, степових схилів, тобто річка Дніпро зберегла свій відносно природний стан.

На цій території зосереджені види тварин та рослин, що занесені до Світового Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, до Європейського Червоного списку, Червоної та Зеленої книг України.

Територія дельти Дніпра визначена водно-болотним угіддям міжнародного значення «Дельта р. Дніпро», що охороняється Рамсарською конвенцією. Після підписання економічної і секторальної частин угоди про асоціацію між ЄС та Україною, наша держава зобов'язана забезпечити її збереження та охорону, а створення національного природного парку є практично єдиним способом це зробити.

Також, ще за часів Радянського Союзу, територія, на якій планується створити національний природний парк «Нижньодніпровський», була визнана однією з найкращих місць для підготовки спортсменів з веслування, адже знаходиться у безпосередній близькості до річок, русло яких має понад два кілометри прямої траси, яка захищена від вітру високими деревами, а це, у свою чергу, унеможливлює утворення хвиль, що є необхідною умовою для тренування спортсменів.

Так, на території зазначеного природоохоронного об'єкта буде створено центр олімпійської підготовки з водних видів спорту, який дозволить розширити інфраструктуру об'єктів спортивної підготовки та активного відпочинку, поліпшить інвестиційний клімат і туристичну привабливість Херсонщини, забезпечить створення нових робочих місць, надходження коштів до місцевого і державного бюджетів, матиме позитивний вплив на соціально-економічний розвиток регіону, а також, дасть можливість якісної підготовки спортсменів збірних команд України з веслування.

Крім того, жителі області у разі створення парку будуть мати можливість зберегти цінні природні та історико-культурні комплекси і об'єкти, унікальне біорізноманіття пониззя річки Дніпра. Фінансування природоохоронних заходів на території національного природного парку відбуватиметься за рахунок державного бюджету, в тому числі проведення необхідних робіт із знемулення (розчистки дна) дельти річки Дніпро. Залучення міжнародних грантів допоможе у вирішенні питання покращення екологічної ситуації в цілому у прилеглих до Парку територіях.

Парк створить умови для організованого туризму, оздоровлення, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах, що дасть змогу отримати нові інвестиційні надходження та додаткові кошти до місцевого бюджету. Підприємницьку діяльність у цьому напрямку чекає значний розвиток. Це зокрема і близько 200 додаткових робочих місць.

Зважаючи на виняткову природоохоронну цінність території, на якій планується створення національного природного парку «Нижньодніпровський», закликаємо усіх не бути байдужими і підтримати ініціативу охорони та збереження унікальної природи пониззя Дніпра для майбутніх поколінь!

Департамент Екології
Херсонська Область

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон