Єгор Устинов: Третього траншу від МВФ Україна може і не дочекатися

У березні Україна отримала перший транш МВФ в рамках нової програми співпраці.

Але ті 5 млрд. доларів, які виділив МВФ на порятунок України, розійшлися дуже швидко - на поповнення золотовалютних резервів, стабілізацію валютного курсу та оплату колишніх боргів. На розвиток економіки, як раніше декларував Кабмін, грошей вже не вистачило. Тому український уряд знову звернувся за допомогою до МВФ.

«Розмір державного боргу і справді вселяє серйозні побоювання, - коментує ситуацію опозиційний політик, кандидат економічних наук Єгор Устинов. – На початку квітня він переступив позначку в 65 млрд. доларів або 1,5 трлн. гривень, так само як і 7,7 млрд. доларів зобов'язань, які належить повернути нашій країні до кінця 2015 року. Є серйозні побоювання вважати, що цього разу МВФ буде менш поступливішим, ніж взимку».

Однак, на думку експерта, «зговірливість» МВФ досить умовна. Гроші Україна отримала навесні під зобов'язання нашого уряду провести реформи і підняти тарифи на енергоносії.

"Але вже до початку квітня сума заборгованості населення за комунальні послуги становила 12,6 млрд. гривень, - каже Єгор Устинов. - І це ще без урахування зростання тарифів, яке відбулося з 1 квітня. А МВФ вже до 2017 року чекає, щоб «Нафтогаз України» вийшов на бездефіцитний рівень.

Але обставини складаються так, що зростаючі тарифи лише погіршують ситуацію з оплатою комунальних послуг. Тому гроші фонду, так чи інакше, будуть йти на погашення дефіциту «Нафтогазу». А давати Україні нові борги для того, щоб вона ними покривала старі, ніхто не хоче. До того ж, МВФ чекає від влади реформ. Але які реформи, коли фінансування фонду йде на латання дірок?"

Враховуючи відповідальність МВФ по відношенню до вже взятих на себе зобов'язань, другий транш український уряд все-таки отримає. Адже зривати затверджену програму не в інтересах фонду. Але при цьому МВФ буде продовжувати диктувати Україні умови, і Кабміну доведеться «закручувати гайки» для населення ще більше або ж розпродаватися.

"До слова, нещодавно Кабмін затвердив перелік з 342 об'єктів, за рахунок продажу яких держава розраховує отримати 17 млрд. грн., і ще 544 млн. грн. за рахунок здачі в оренду держмайна. В іншому випадку третього траншу МВФ можна вже й не дочекатися...", - впевнений Єгор УСТИНОВ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон