Книга про останній бій

Напередодні 9 Травня вийшла з друку 23-тя книга Олега Лиховида – «Джарилгацький фронт (історія одного пам'ятника)».

Це невеличке видання є спробою детально розглянути маловідомий історичний епізод часів Другої світової війни на острові Джарилгач. Восени 1941-го бійці Червоної армії у безнадійному бою на клаптику суші з честю виконали військовий обо-в'язок і до останнього відчайдушно боролися за своє життя.

Скадовський краєзнавець прискіпливо дослідив життєвий шлях загиблих воїнів, розповів про їхні останні дні, спираючись на архівні матеріали. Також поділився власними версіями та припущеннями стосовно трагічної події.

Біля пам'ятника героям-матросам на острові Джарилгач викарбовано імена полеглих бійців. Однак, за даними автора книги, декілька бійців, вказаних на стелі, залишилися живими, а ті, хто дійсно загинув на острові, не удостоїлися честі бути увічненими на граніті.

Є відомий вислів: війну не закінчено, поки не встановлено ім'я хоч одного невідомого солдата. З цієї точки зору, праця Олега Лиховида служить священній справі збереження нашої пам'яті для прийдешніх поколінь.

Книгу видано невеличким накладом за сприяння місцевого підприємця Василя Знахаренка. Напередодні Дня Перемоги від-булося її представлення.

Вікторія Золотаревська//Чорноморець

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон