На Херсонщині просувають нові проекти з децентралізації

Офіс реформ з децентралізації, чиє завдання полягає у активнішому просуванню проектів розвитку місцевого самоврядування відкрився на Херсонщині.

Наразі його співробітники уже готують паспорти громад із зазначенням кількості мешканців населених пунктів, які утворять добровільні територіальні об'єднання – їх планують створити по 2-6 на кожен сільський район. У прес-службі Херсонської облдержадміністрації додають, що учасники таких об'єднань до кінця поточного року мають отримати додатково 2,5 мільйона гривень на реалізацію соціальних проектів. А наступного року цю суму збільшать у кілька десятків разів.

Експерти вважають, що для Херсонщини питання децентралізації надто актуальне: величезна територія степових районів, коли від райцентру до окремих сіл треба добиратися за 50-55 кілометрів не дозволяє забезпечувати ефективну роботу навіть у сфері охорони здоров'я та безпеки.

Пожежним машинам та «швидким» до тих сіл треба їхати по годині розбитими дорогами, а за цей час і хата може згоріти, і пацієнт померти. Тож громади самі мають вирішувати, як краще і швидше модернізувати інфраструктуру. З свого боку, обласна влада крок їм назустріч уже зробила: у рамках децентралізації служби «103» на Херсонщині впровадили принцип екстериторіального підходу до надання екстреної медичної допомоги.

Себто, «швидкі» відтепер доїжджатимуть до пацієнта звідти, звідки ближче, а не обов'язково з того району, в якому знаходиться село чи селище. Для цього такий транспорт обладнують системами джіпіес-навігації.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон