Як працює «Електронний суд» в Дніпровському суді Херсона

Майже півтора роки, як в по всій Україні почала працювати система «Електронний суд», а у Дніпровському суді Херсона її запровадили ще в 2011 році. І хоча система працює не один рік, не всі учасники судового процесу знають що це таке і як вона діє.

Наприкiнцi 2011 року Судова Адміністрація України розпочала пілотне впровадження проекту «Електронний суд». Тоді на спільному засіданні президії Апеляційного суду Херсонської області та Ради суддів Херсонської області було розглянуто і узгоджено питання, що Дніпровський районний суд стане одним з восьми пілотних судів України в якому буде впроваджуватись нова система.

Фактично, Дніпровський суд Херсона брав участь у розробці нової програми та її тестуванні у пілотному форматі. З перших днів проекту у суді розпочала роботу програма документообігу Д-3, яка забезпечує діяльності «Електронного суду». Адміністрація та судді Дніпровського суду звертали увагу на помилки та прогалини в програмі, зв'язувались з розробниками і надавали свої рекомендації щодо поліпшення програми. На базі суду було створено інформаційну – довідкову службу для кращого та швидшого обслуговування громадян. Перший етап проекту передбачав паралельне ведення як паперової, так i електронної документації, з часом суд повністю перейшов на електронну документацію. Тому, коли система «Електронного суду» у 2013 році почалась впроваджуватись у всіх судах України, то у Дніпровському суді Херсона вона відразу почала повноцінно працювати. За час її тестування суд забезпечив себе усіма необхідними технічними засобами.

Сьогодні учасники судового процесу можуть отримувати копії судових рішень, повісток-викликів та SMS - повісток в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструвати поштову скриньку електронного суду за адресою: http://mail.gov.ua/, далі подати заявку до суду засвідчену особистим підписом, в якій вказати електрону адресу та номер свого мобільного телефону. З моменту подання та реєстрації заявки, всі процесуальні документи у справі, що долучатимуться до системи, одразу ж після підписання електронним цифровим підписом судді автоматично надсилатимуться учаснику процесу.

Зазначимо, що за 2014 рік Дніпровським районним судом м. Херсона було надіслано 5383 SMS-повідомлень учасникам судового процесу, а за 1- й квартал цього року вже надіслано 1183 SMS-повідомлень. Електронна система значно полегшує роботу працівників суду та у рази зменшуються витрати на листування. Текст судової повістки у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Усі SMS-повідомлення фіксуються та долучаються до матеріалів справи.

Довідка: Система «Електронний суд» запроваджена для швидкого доступу до інформації по справам між судом, учасниками судового процесу та для покращення умов роботи працівників судів. Також, завдяки їй налагоджено обмін інформацією мiж судами та іншими державними органами.

Прес-служба Дніпровського районного суду м. Херсона

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон