Найбільшу у світі пампушку з часником виготовили у Херсоні

12 годин над нею працювали студенти агрономічного факультету ХДАУ, які і стали ініціаторами створення гігантської пампушки.

Сьогодні, у Херсонському державному аграрному університеті незвичайний день, адже там відбулася реєстрація рекорду «Найбільша у світі пампушка з часником виготовлена в умовах навчальної лабораторії» в категорії «Кулінарія, розміри», який зафіксували представники Національного проекту «Книга рекордів України».

З нагоди такого заходу студенти агрономічного та біолого-технічного факультетів університету організували флеш-моб «Україно, наші перемоги присвячені тобі».

Прямо на подвір'ї університету вишукались молоді патріоти Херсона, які і організували патріотичну благодійну акцію для ЗСУ, основним завданням якої було випікання пампушок з часником та подальшої передачі їх військовослужбовцям.

А ось і вона, «пишна красуня», для випікання якої було потрачено 50 кг пшеничного борошна вищого ґатунку, 1 кг пресованих дріжджів, 1 кілограм солі, 3,5 літрів рафінованої соняшникової олії, 1,5 кг часнику та 1,5 кг пучкової зелені. До речі, зеленню та часником на велетенській пампушці намалювали лінію України.

Виготовлення велетенської пампушки з часником відбувалося в навчальній лабораторії кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, яка забезпечена сучасним спеціальним обладнанням.

Для проведення реєстрації Національного проекту «Книга рекордів України» були запрошені: представник «Книги рекордів» у Херсоні, студентка 5 курсу агрономічного факультету ХДАУ Ірина Ніконова, проректор з наукової роботи, доктор сільськогосподарських наук, професор, Михайло Федорчук. Також були запрошені спостерігачі та експерти, які спостерігали за процесом реєстрації рекорду.

Представник «Книги рекордів України» провела заміри довжини (275 см), ширини (150 см) пампушки, та кількість маленьких пампушок, з яких вона зроблена (1575). «Процес випікання пампушки розпочався вчора, 8 квітня о 7 ранку. Ми почали замішувати тісто, вся робота у нас була розподілена: хто замішував пампушки, хто ліпив, хто зважував. Випікали пампушки до 7 вечора, були втомлені, але дуже раді адже хотіли зробити таку справу», - розповідає студентка ХДАУ 4 курсу агрономічного факультету Катерина Гребінь.

Дипломом Національного проекту «Книга рекордів України» нагородили кафедру технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції ХДАУ в таких особах: засновник кафедри технологій переробки та зберігання с-г продукції, доктор с-г наук, професор, член-кореспондент НААНУ, Заслужений діяч науки і техніки України Віктор Пелих та кандидат с-г наук, доцент Геннадій Каращук. «Наша кафедра була заснована в 1998 році, зараз вона налічує 7 потужних діючих лабораторій, які роблять не тільки пампушки, а навіть морозиво, йогурти та багато іншого, тобто кафедра з початку заснування дуже виросла, а найцінніше в ній – це діти-технологи, які і прийшли до такого рекорду», - зазначив Віктор Пелих.

«Звичайно перед Великоднем можна було спекти паски, що ми додатково і зробили та передамо військовослужбовцям України, але ми вивчили наявні рекорди, які є в Україні та вирішили, що доцільно буде зробити такий український продукт, як пампушка з часником, яка поїде в зону АТО до бійців батальйону «Сармат»», - зазначив кандидат сільськогосподарських наук, доцент Геннадій Каращук.

Тетяна БОЙКО, фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон