На Херсонщині протитуберкульозний диспансер отримав надсучасне обладнання

Цього року на Херсонщині почнуть використовувати інноваційні молекулярно-генетичні методи діагностики туберкульозу.
У рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» (реалізується фондом Ріната Ахметова «Розвиток України») відбулася передача нового сучасного діагностичного обладнання Херсонському обласному протитуберкульозному диспансеру, яке дозволяє скоротити час на діагностику з 2-3 місяців до 2 годин. Вартість обладнання (лабораторна діагностична система GeneXpert) становить 138 тис. грн, повідомляє прес-служба ОДА.

Застосування GeneXpert дозволяє вже в день здачі мокротиння поставити людині точний діагноз і, відповідно, вчасно розпочати лікування, повідомив регіональний координатор з АКСМ БФ Ріната Ахметова «Розвиток України», головний лікар Херсонського обласного центру здоров'я та спортивної медицини Юрій Ромаскевич.

Виявленя туберкульозу та мутацій gpoB гена, пов'язаних з стійкістю до рефампіцину, за допомогою молекулярно-генетичних методів, значно прискорює діагностику туберкульозу зі збереженою чутливістю до протитуберкульозних препаратів та ММС ТБ. Швидке виявлення МБТ та стійкості до ріфампіцину дозволяє лікарю прийняти важливе та вчасне рішення, щодо протитуберкульозної терапії.

Апарат GeneXpert дозволяє проводити діагностику на туберкульоз, у тому числі, стійкий до основних медичних препаратів лише за дві години. При цьому контакт лаборантів з мокротою хворого практично відсутній, що забезпечує надійний захист медичних працівників від зараження туберкульозу.

Довідка. Всесвітня організація охорони здоров'я рівно 20 років тому оголосила туберкульоз національним лихом, констатувала, що серед причин смерті від окремого інфекційного агента туберкульоз займає перше місце у світі та існує реальна загроза його глобального епідеміологічного поширення.

Епідемія туберкульозу зареєстрована в Україні з 1995 року, а захворюваність на туберкульоз у Херсонській області перейшла епідемічний поріг ще у 1992 році.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон