Досвід польського самоврядування - для Херсонщини

Саме такий, корисний для своєї громади досвід, здобував минулого тижня міський голова Скадовська Олександр Гавриш, який у складі української делегації побував у Польщі.

Відрядження відбулося в рамках польсько-українського проекту підтримки реформ місцевого самоврядування "Підготовка українських органів місцевого самоврядування до реалізації реформ децентралізації та асоціації з ЄС". Цей проект реалізується за підтримки Асоціації міст України.

За обміном досвідом роботи з організації місцевого самоврядування до Польщі, м.Катовіце, прибули міські голови із 21 міста України. У ході роботи було проведено презентації українських громад, їх надбань та шляхів розвитку.

Надалі за вивченням практичного досвіду очильники українських міст працювали на базі польських міських громад. Лідера Скадовської міської громади було запрошено до міста Берунь Сілезького воєводства.

"Ми вирішили підтримати ініціативу Сілезького Союзу Гмін і Повятов та прийняти у Беруні представників українського самоврядування. Цей візит є доречним в нинішній час для міста. Нагадаю, що 2015 рік встановлено Роком «України у Берунi» на знак 10-річчя співпраці між Берунем і Острогом.

Не обмежимося, однак, нашим міжнародним співробітництвом тільки в містах-партнерах. Я радий, що ми приймаємо в Беруні керівників органів місцевого самоврядування з інших частин України. Ми хотіли б представити Вам наші досягнення і поділитися досвідом побудови польського самоврядування», — говорив Крістіан Грзесіце, мер міста Берунь, зустрічаючи гостей з України.

Скадовський міський голова Олександр Гавриш, характеризуючи поїздку, підкреслив, що проект обміну досвідом є насамперед керівництвом до дії, адже розвиток громад України це один з пріоритетних напрямків ЄС. Для реалізації даної мети виділяються субсидії, отримати які можливо завдяки співпраці з польськими громадами.

Скадовського мера приємно вразила відкритість і гостинність, з якою приймали українську делегацію: «Нам керівникам-практикам все було цікаво, і на всі питання ми отримали максимум інформації. Важливо, що нам показали всю структуру управління, ми ознайомилися з усіма відділами, нам показами усю «кухню» як працює муніципалітет.

Нас особливо зацікавив підрозділ з отримання інвестицій. Переконалися, це досить складний процес у частині оформлення документації й покрокового контролю за витрачанням коштів. Ми оглянули велику кількість об'єктів соціально-культурного побуту, побували на підприємствах. Місто – центр видобувної промисловості, тут чудово розвинута інфраструктура, транспорт, житлово-комунальні підприємства оснащені на європейському рівні за підтримки та на вимогу ЄС.

У 2010 році у місті відбулося лихо, повінь затопила його територію. Держава надала вагому підтримку, було відбудовано школи, автовокзал, відновлено автошляхи, відновлено житловий сектор. Тож, хоча місто має поважний вік, насправді - це місто новобудов.

Важливо, що програма перебування була максимально насиченою. Ми зустрічалися з керівництвом, побували на засіданні постійних комісій, розмовляли з людьми.

Особисто мені було болісно, що ми у 90-ті були на рівних, починаючи реформувати країну, але наша реформа місцевого самоврядування загубилася у часі. У Польщі взялися за організацію громад і не відступили від даного курсу, нині їх місцеві громади забезпечені й не підпорядковуються району та області», — поділився враженнями від поїздки Олександр Гавриш.

У ході плідного спілкування, вивчення можливостей міста Скадовська, представнику міській громади, єдиній з 21українських представництв, запропонували подальший розвиток побратимських відносин з польським містом - Скадовську делегацію запрошено на святкування Дня міста Берунь.

Тож, конкретними результатами цього відрядження є перші кроки до подальшої економічної співпраці та розвитку побратимсько-партнерського, взаємовигідного спілкування між громадами обох країн.

Наталя ТАНГЕЛ
Скадовськ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон