Зеленський "відчув смак", та чи буде від цього зиск херсонцям

Здається Володимир Зеленський насправді розпробував "смак влади" і відчув, що таке її повнота у одних руках.

Не встигли ще висохнути чорнила під рішенням новобраної Верховної Ради про утворення нового Кабінету Міністрів, як Зеленський кинувся попереджати – «будемо прощатися».

Уряд Олексія Гончарука, який був утворений 29 серпня, має знизити вартість комунальних послуг, знайшовши для цього потрібну модель. У разі відсутності змін – Кабмін буде відправлений у відставку.

Президент Володимир Зеленський, в інтерв'ю до 100 днів президентства, яке транслював один з телеканалів заявив: «Якщо моделі зменшення комуналки не буде, будемо прощатися з урядом. Все що зможуть, вони зроблять. Питання не в тому, яка ціна комуналки, питання в тому, який відсоток від того, що людина отримує як пенсію чи зарплату, платить за комуналку.

Це ж питання. І така структурна проблема, структурна задача ставиться новому уряду. ... комуналка може бути такою ж – ринкові ціни, інше – тоді збільшуємо пенсії, збільшуємо субсидії, збільшуємо заробітну плату, тобто ми говоримо про відсоток. Не може 50%, 60%, 70%, 80% або 90% від суми, яку отримує людина, платити за комуналку. Ну просто не може. Помре людина. Навіщо ми працюємо, для кого, навіщо ці складні економічні формули?».

Уряду відома така позиція президента, тому вони «щось готують». «Така ж історія готується з приводу кредитування. Готують, щоб послабити цей відсоток, щоб відсоток був зменшений. Готують формат, щоб в 2020 році у людей була можливість купувати ті чи інші речі, нерухомість або землю. Тому що я розумію, що таке 17 – 18%. Просто неможливо платити такий кредит», - переконаний Зеленський.

З одного боку така рішучість Президента надихає, але з іншого насторожує. Таку поведінку можна назвати і зухвалою, і прогресивною водночас.

Що це: бравада на публіку для підтримки власного іміджу (який поки продовжує триматися на дуже високому рівні), чи безглузде бахвальство? Про купівлю землі випадково чи все ж є намір?

ДОВІДКОВО. Тиждень тому соціологи розповіли про рекордно високий рівень довіри до Зеленського після 100 днів президентства.

Старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зауважила, що підбивати підсумки перших ста днів діяльності нового президента є сталою міжнародною традицією: «Новообраний президент Володимир Зеленський зараз має довіру 70% громадян.

Жодний президент в історії України такої довіри ніколи не мав. Я пам'ятаю у Ющенка було здається за 50% - це був найвищий показник, але досі ніхто такої довіри не мав. Найвищий результат».

При цьому рейтинг продовжує рости. Якщо у червні тих українців які найбільші сподівання покладали на Зеленського було 45,8%, то у серпні ця цифра зросла до 65,6%. Баланс недовіри до Зеленського становить +53%.

Що стосується Уряду, то він має вже за місяць представити свою програму.

Олексій Гончарук, Прем'єр-міністр України: «Уряд може подати програму протягом місяця». Прем'єр реально знає та розуміє, що відбувається у країні, а отже йому непотрібен час на «ознайомлення». Він наголосив, що у нового складу Кабміну є уявлення про те, що відбувається в країні, проте необхідно оцінити стан справ: «Нам потрібно оцінити стан справ».

Така заява вказує в першу чергу на те, що скоріш за все прізвище як Прем'єра так і більшої частини складу нового КМУ були визначені давно їх не озвучували спеціально, аби люди могли спокійно працювати над Програмою та вести реальні підготовку до вступу на посади. Всі інші відволікаючи маневри були всього лише димовою завісою.

Нагадаємо, що майже конституційною більшістю (281 голос «за») 29 серпня Рада призначила новий Кабмін у складі:

Прем'єр-міністр – Олексій Гончарук

віце-прем'єр-міністр, міністр цифровий трансформації – Михайло Федоров

віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Дмитро Кулеба

міністр фінансів – Оксана Маркарова

міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков

міністр охорони здоров'я – Зоряна Скалецька (Черненко)

міністр енергетики та захисту навколишнього середовища – Олексій Оржель

міністр інфраструктури – Владислав Криклій

міністр освіти – Анна Новосад

міністр економіки і сільського господарства – Тимофій Милованов

міністр з питань культури, молоді і спорту – Володимир Бородянський

міністр розвитку громад і територій – Олена Бабак

міністр соціальної політики – Юлія Соколовська

міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України – Оксана Коляда (Гаврилюк)

міністр Кабінету Міністрів – Дмитро Дубілета

міністр юстиції – Денис Малюсько

Чим здивує новий Кабмін? Чекати залишилося не довго – всього місяць. А там будемо чи плакати, чи радіти... Втім, плакати можна як від горя так і від щастя, а радіти можна і тому, що не стало ще гірше.

Будьмо оптимістами! Склянка, будемо вважати, все ж на пів наповнена, а не на пів порожня...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон