Голосувати раді, підтримувати ні

У виборчих перегонах-2019 новий етап – закінчення реєстрації, формування дільничних виборчих комісій і, власне, голосування.

Ситуацію коментує політичний експерт, депутат ВРУ п'яти скликань, заслужений вчитель України Катерина Самойлик: «Давайте почнемо з нагадування, що політичні партії вже закінчили процес висування і подачі списків для реєстрації. Відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів», ч.9, ст.107 процес висування розпочався наступного дня після опублікування Указу Президента України (24 травня 2019 року) і закінчився за 40 до голосування, т.т. це сталося ще 10 червня.

У той же час кандидати, які мають бажання самовисуватися відповідно до ч. 9, 10, ст. 107 Закону мають це право до 24 години, 20 червня включно. Останній день реєстрації кандидатів (всіх) – 25 червня.

Ще тиждень тому, партії різко активізувалися і визначилися під час з'їздів кого саме вони хочуть бачити у списках, кого поведуть у раду, і кому, на їх думку, вони вправі довірити представляти інтереси народу в новому складі Парламенту.

Не дивлячись на те, що ряд парламентських партій заявили, що вони не визнають законність Указу Президента Зеленського про проведення дострокових виборів – практично всі вони намагаються стати учасниками процесу – списки подали.

Слід зазначити, що серед тих, хто зробив подання до КСУ (а цього слід було очікувати) у першу чергу представники тих сил, які не потрапляють у новий склад ВРУ.

Зверніть увагу на рейтинги. Більшість партій, які сьогодні у складі ВРУ – (чотири з шести) у новий склад не потраплять, це: «Народний фронт», «Опозиційний блок» (під орудою Вілкула), партія Ляшко, «Самопоміч».

Висновок: люди не хочуть їх більше бачити у політиці. Попри те, що представники цих партій говорять, що люди з ними, на ділі це не так. З кожним місяцем їх підтримка все менше».

Порівняємо рівень підтримки за два останні місяці. Різні соціологічні групи наводять різні результати по цифрах, але по суті вони тотожні.

The Belgium-Ukraine Research Institute (13 – 17 травня. Опитано: 2010. Помилка: 2,2%).

«Слуга народу» – 34,7%; «ОП – За життя» – 15,1%; «Батьківщина» – 9,5%; «Європейська солідарність» – 8,9%; Партія Ляшко – 4,9%; «Громадянська позиція» – 4,6%; «Сила і честь» – 3,9%.

Група «Рейтинг» (16 – 21 травня. Опитано: 2000. Помилка: 2.2%).
«СН» – 33,3%; «ОПЗЖ» – 8,1%; «ЄС» – 6,4%; «Батьківщина» – 5,5%; «Сила і честь» – 3,8%; «Голос» – 3,4%; Партія Ляшко – 2,5%; «ОП» – 2,4; «ГП» – 1,8%.

Інститут соціологічних досліджень «Основа» (22 – 27 травня. Опитано: 2500. Помилка: 2,5%).
«СН» – 29,2%; «ОПЗЖ» – 8,7%; «ЄС» – 7,6%; «Батьківщина» – 6,5%; «Голос» – 4,8%; Партія Ляшко – 4,4%; «Сила і честь» – 3,8%; «ОП» – 3,0%; «ГП» – 2,0%.

ІАП, «Соціопрогноз» (21 – 29 травня. Опитано: 2000. Помилка: 2,2%).
«СН» – 28,9%; «ОПЗЖ» – 9,2%; «ЄС» – 6,6%; «Батьківщина» – 6,2%; «Сила і честь» – 3,5%; «Голос» – 3,4%; «ГП»– 3,1%; Партія Ляшко – 2,4%; «ОП» – 1,4%.

Як бачимо різні установи дають різні цифри (різні підходи до вибірки та її обробки і оцінювання), але по суті вони не розходяться з розстановкою сил. В усіх опитуваннях перша четвірка залишається незмінною: «СН», «ОПЗЖ», «ЄС», «Батьківщина», що фактично говорить, про певну неупередженість та об'єктивність результату. Ця четвірка була «прохідною» у травні. Опитування проводилися хоч і у різні відрізки часу, як до, так і після інавгурації Зеленського. Динаміка представлена достатньо повно і говорить, що партії прожили місяць стабільно, і на результати оголошення Зеленським про проведення дострокових виборів серйозно не вплинули.

У червні, після старту виборчої кампанії, ситуація дещо змінилася.

Група «Рейтинг» (29.05. – 3.06. Опитано: 2000. Помилка: 2,2%).
«СН» – 40,9%; «ОПЗЖ» – 9,1%; ЄС – 6,7%; «Батьківщина» – 5,9%; «Голос» – 4,7%; «Сила і честь» – 3,6%; ГП – 2,5%; Партія Ляшко – 2,0%; «ОП» – 1,3%.

Соціологічна група «КМІС» (26.05. – 7.06. Опитано: 2021. Помилка: 3,3%).
«СН» – 34,4%; «ОПЗЖ»– 8,4%; «ЄС» – 5,8%; «Батьківщина» – 5,5%; «Голос» – 4,0%; «Сила і честь» – 2,7%; Партія Ляшко – 2,1%; «ГП» – 1,3%; «ОП» – 0,6%.

Група «Рейтинг» (6 – 9.06. Опитано: 2000. Помилка: 2,2%).
«СН» – 41,1%; ОПЗЖ – 9,0%; «ЄС» – 6,8%; «Батьківщина» – 6,5%; «Голос» – 5,6%; «Сила і честь» – 3,7%; Партія Ляшко – 2,2%; «ГП» – 2,1%; «ОП» – 0,1%.

Центр SOCIS (29.05. – 06.06. Опитано: 4000. Помилка: 1,6%).
«СН» – 42,6%; «ЄС» – 7,9%; «ОПЗЖ» – 7,7%; «Батьківщина» – 7,2%; «Сила і честь»– 4,2%; «Голос» – 4,1%; «ГП» – 2,4%; Партія Ляшко – 1,8%; «ОП» – 1,0%.

Edison Research (10 – 13.06. Опитано: 1103. Помилка: 3,0%).
«СН» – 45,6%; «ОПЗЖ» – 10,6%; «Голос» – 9,5%; «ЄС» – 7,5%; «Батьківщина» – 5,0%; «Сила і честь» – 4,8%; Партія Ляшко – 4,7%.

Катерина Самойлик: «З того моменту як вибори перейшли у активну фазу ситуація змінилася, і в першу чергу тому, що з'явилась ще одна «іменна» партія Святослава Вакарчука, точніше ще один створений образ, який політтехнологи намагаються «розкрутити». «Партія» Вакарчука, як і «партія» Зеленського невипадково взяті у лапки, адже це не класична партія з ідеологією і теорією створення, це виборчий проект, який як і партія «Солідарність», як і «Народний фронт» створилися під вибори, під конкретну особу.

В даному випадку «проект» Вакарчук запущений для того, аби спробувати забрати голоси у Зеленського, але вийшло з точністю до навпаки – він буде «рубити» голоси у Порошенко, Тимошенко та так званих «об'єднаних націоналістів» на Західній частині мапи України. Про можливі наслідки ми поговоримо окремо. Втім, не слід поки бути упевненими у тому, що ситуація склалася остаточно. Попереду ще місяць передвиборчих перегонів, і я переконана, що основні гравці особливо у Зеленського ще не сказали свого «остаточного» слова. Думаю, що за 1 – 2 тижні до голосування слід очікувати голосних, і, можливо активних кроків з «кримінальним» підтекстом. Крім того, слід очікувати і вкидання компрометуючих матеріалів. Особливо це може стосуватися «нових» партій та їх членів».

Крім того, можна поставити під сумнів результати по окремим партіям, особливо по тим, хто поки залишається при формальній владі. Скоріш за все у лідерах стануться зміни і Порошенко доведеться зіштовхнутися з суровою реальністю, адже його вплив на т.з. адміністративний ресурс вже зараз майже повністю нейтралізований. Не виключено, що реальні результати «ЄС» будуть на рівні 4,5 – 5,0%, т.т. на межі похибки.

Поки залишається під питанням проходження і партій «Голос» та «Сила і честь». Тут так само все може змінитися останньої миті.

Катерина Самойлик: «Одне, що можна констатувати зараз, скоріш за все, і ця Рада залишиться без представників лівого руху. З усіх партій «лівого крила» про свою участь заявив тільки «Союз лівих сил», представники якого спробують посперечатися за місця у парламенті. Але те, що вони зможуть подолати 5% бар'єр поки викликає великий сумнів. Скоріш за все свою позицію «ліві» почнуть відвойовувати тільки наступного року під час місцевих виборів. Це тема окремої розмови».

Кілька слів про мажоритарників.

Не дивлячись на те, що остаточні їх списки ще невідомі, але вже можемо сказати, що відверто «здивували» своєю активністю ті, хто «служив» народу від нашої області під час цієї каденції.

Серед прізвищ вже зареєстрованих претендентів добре знайомі:

ТВО № 182 – Співаковський Олександр Володимирович. Діючий депутат, член депутатської фракції БПП. На момент обрання: член партії БПП. Суб'єкт висування: БПП.

ТВО № 184 – Вінник Іван Юлійович. Діючий депутат, член депутатської фракції БПП. На момент обрання: позапартійний, тимчасово непрацюючий. Суб'єкт висування: БПП.

ТВО № 185 – Хлань Сергій Володимирович. Діючий депутат, член депутатської фракції БПП. На момент обрання: член партії БПП. Суб'єкт висування: БПП.

Прийшло п'ять років і ці пани знову хочуть бути депутатами, знову хочуть засідати, керувати. Тільки цього разу всі вони йдуть у Раду як самовисуванці.

Чому? Що ж поганого у партійній приналежності? Панове, ви 5 років були «гідними» представниками народу, як ви вважаєте, «гідно» представляли нашу область, то чому ж соромитеся? Невже змінилися погляди? Чи змінився вітер, і ви за ним? З чим будете йти до виборців цього разу?

І «вишенька» на торті: і Співаковський, і Хлань подали документи до ЦВК де вказано, що вони безпартійні!

Крім того, у ТВО№ 186 збирається боротися за право знову «гідно» представляти нашу область ще один «безпартійний» кандидат, нині діючий народний депутат...

І вони щось нам розповідають про «зміни» і «нові» обличчя? Ви вірите у це?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон