Солідарність і Нарфронт не взяли в найбільшу європейську партію

Сьогодні Європейську солідарність Порошенка і Народний фронт Яценюка не взяли до Європейської народної партії, бо... не вірять, що вони борються з корупцією і взагалі є справжніми політичними партіями.

Для розуміння, Європейська народна партія (ЄНП) – найбільша в Європарламенті. Нині має у складі 80 партій з 42 країні, і на нещодавніх виборах до Європарламенту знову отримали найбільшу кількість місць. Тобто це дуже круто.

Кілька годин тому Володимир Ар'єв із БПП поширив допис на фейсбук, що "Європейська Народна Партія ухвалила рішення про прийняття Європейської Солідарності в статусі спостерігача [...] Рішення вступає в силу у вересні".

Але це неправда. В новині на сайті ЄНП сказано дослівно: "Члени Політичної Асамблеї погодилися надати після очікуваних виборів членство Європейській Солідарності і Народному Фронту, яке набуде чинності за умов співпраці з антикорупційних заходів і життєздатності політичної партії".

Тобто сьогодні членства їм не надавали. І навіть про вересень не йдеться. Членство можливе лише за певних умов, де одна з ключових – боротьба з корупцією.

Для розуміння різниці – одну українську партію сьогодні прийняли. Це Самопоміч. Без умов і без необхідності доводити свою спроможність як політичної партії і послідовність в питаннях боротьби з корупцією.

Іншими словами, для європейців боротьба з корупцією в Україні була і буде ключовим показником в оцінці держави і її політичних лідерів. Послідовність в цьому питанні є критерієм для інтеграції в політичний європейський процес. Рух в ЄС – це не просто їздити туди без віз, це європейські цінності, засновані на верховенстві права і законності. Це людина в центрі державної системи, а не ресурс для неї. Це дії, а не безкінечні красиві слова.

Українці вже дали оцінку цій "успішній" боротьбі на чолі з Президентом Порошенком на президентських виборах. Тепер, перед парламентськими, європейці дали оцінку двом провладним партіям. А ми – маємо дати на парламентських.

У зв'язку із цим, увага, питання: для чого нам в парламенті політичні сили, які 5 років провалювали боротьбу з корупцією? Для чого депутати БПП аж так хочуть в парламент, що аж оббріхують європейських колег для свого політичного порятунку? І як порошенківська ЄС буде інтегрувати Україну до ЄС, якщо їм там не вірять?

Висновки робіть самі...

Саша ДРІК
Голова ГО «Декларації під контролем»,
член Ради громадського контролю НАБУ

Українська правда

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон