Чи отримаємо ми взагалі нового Президента?

Чортівня яка відбувається у Верховній Раді України з призначенням часу проведення інавгурації нового Президента України починає турбувати вже не тільки українців, але й представників світової спільноти. Хоча, формально, у ВРУ не порушують чинне законодавство.

Закон прямо говорить, що інавгурація новообраного Президента повинна відбутися не пізніше ні через 30 днів після оголошення ЦВК результатів виборів.

Але з політичної та прагматичної точки зору ситуація у державі така, що затягування не має під собою підґрунтя.

Відомо, що головна проблема у тому, що у разі якщо Володимир Зеленський набуде повноважень до 28 травня, то він матиме можливість достроково розпустити ВРУ (у зв'язку із відсутністю «Коаліції») і призначити нові, дострокові вибори вже на липень.

Зрозуміло, що більшість лузерів цієї Ради, а це «Народний фронт», «Самопоміч», «Радикальна партія», частково «Опозиційний блок» стурбовані таким станом речей, адже їх шанси потрапити до нової ВРУ примарні, а у когось просто нульові.

Хвилюватися так само слід і БПП, адже у світлі того, що відбувається просто зараз їх шанси приход на Грушевського таять як сніг на сонці.

Саме тому ці сили всіма способами намагаються затягнути прийняття рішення про складання присяги новим Президентом.

Спочатку максиму затягнула час з оголошенням підсумків ЦВК. Там тягнули до останнього, а тепер естафету прийняла Рада.

Ще 10 травня обраний Президент Зеленський у досить жорсткому тоні звернувся до ВРУ з вимогою призначити інавгурацію на 19 травня.

Володимир Зеленський, обораний Президент України: «Я звертаюся до українського парламенту. Шановні депутати, сподіваюся за три тижні, поки ви відпочивали, ви не забули слова депутатської присяги: «Виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників». Поки що ви дієте виключно в своїх інтересах. Боїтеся розпуску Ради і затягуєте призначення дати інавгурації.
...
Я звертаюся до Верховної Ради, на найближчому засіданні ви повинні призначити дату інавгурації на 19 травня. Цього вимагаю не я, цього вимагає народ України, в інтересах якого ви присягали діяти. Ви повинні зупинити ці політичні судоми, кульгавої качки. Країна потребує нормальної роботі всіх інституцій. Народ не повинен чекати поки хтось призначається перед тривалим відпусткою. Думайте, будь ласка, не про депутатські ксиву. Думайте про Україну. 19 травня. Голосуйте».


Цікавою у цій ситуації є позиція поки що чинного Президента Порошенко, який заявив, що «згоден на будь-яку дату інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського, за яку проголосує Верховна Рада», але при цьому додав: «... м'яч на половині поля ВРУ...». Зручна позиція. Він «білий» і «пухнастий», а от депутати «редиски».

Станом на 10 травня у ВРУ було зареєстровано п'ять постанов про дату інавгурації Зеленського.

Позафракційні депутати Віктор Балога і Сергій Міщенко зареєстрували постанови 10270-1 і 10270, в яких пропонують провести інавгурацію 19 травня.

Депутат від БПП Сергій Каплін також виступає за 19 травня, але в його постанові 10270-3 пропонується провести інавгурації у два етапи – перший 19 травня у Верховній Раді, а другий – 3 червня на стадіоні «Олімпійський». Каплін пояснює свою ідею необхідністю «забезпечення участі громадськості і запрошених гостей іноземних держав».

«З метою залучення максимальної кількості іноземних гостей і забезпечення можливості безпосередньої присутності бажаючих громадян України», - йдеться у пояснювальній записці.

Позафракційний депутат Віталій Купрій, який раніше оголосив про створення позафракційного об'єднання «За Зеленського», у постанові 10270-2 пропонує провести інавгурацію 20 травня.

Олександр Сугоняко, депутат від «Блоку Петра Порошенко», зареєстрував Постанову 10270-4, відповідно до якої церемонію слід провести – 1 червня.

Станом на 14 травня у Раді зареєстрували ще дві ініціативи з новими датами інавгурації Зеленського.

Віталій Купрій, позафракційний народний депутат який раніше подав проект постанови про інавгурацію 20 травня, у понеділок зареєстрував нову ініціативу – привести до присяги нового президента 26 травня.

Нардеп Володимир Курінний від БПП зареєстрував проект постанови про проведення інавгурації 17 травня.


Ще вчора (13.05.) депутат від «Народного фронту» Тетерук пообіцяв зареєструвати ще одну постанову – про проведення інавгурації 28 травня.

«Народний фронт" на засіданні фракції проголосував одноголосно за те, щоб інавгурація була проведена саме 28 травня. Це знімає більшість непорозумінь, які існують в процесі обговорення цього питання», - сказав Тетерук.

За його словами, в «Народному фронті» вважають «неприпустимим проводити інавгурацію на тлі вшанування пам'яті жертв репресій» 19 травня: «Це буде додатково роз'єднувати населення України. Тому заради об'єднання всіх позицій, які зараз існують в інформаційному просторі і в парламенті, «Народний фронт» проголосував одноголосно, щоб інавгурація була проведена ще 28 травня.
...
Більшість народних депутатів готові голосувати за 28 травня. Деякі готові голосувати за 16, 19, 26 травня. Різні дати зараз обговорюються. Насправді, єдина дата, яка дійсно консолідує парламент, це ще 28 травня».

Якщо жодна з пропозицій не знайде підтримку у парламентарів, тоді Постанову має підписати одноосібно Голова ВРУ.

«Він (спікер парламенту А.Парубій. - Ред.) також висловив свою позицію під час наради з новообраним президентом, і це теж 28 травня як найбільш вірогідна дата для максимального об'єднання народних депутатів", - зазначив Тетерук.

Зрозуміло, що 28 травня влаштовує «більшість», адже це дає можливість спокійно досидіти до жовтня і у плановому порядку увійти у виборчий процес, який розпочнеться у останні дні серпня.

Відомо, що раніше депутати анонсували, що питання вони проголосують сьогодні (14 травня), але потім стало зрозуміло, що цього не станеться. Адже й досі немає висновку Регламентного комітету, який збирався засідати спочатку вчора (13.05.), потім сьогодні (14.05.), згодом стало відомо, що засідання повинно відбутися завтра (15.05.).

Відзначається, що причиною такого рішення стало те, що у Верховній Раді зареєстрували нові постанови з пропозиціями про дату церемонії.

Це в свою чергу означає, що на голосування парламенту питання про інавгурацію Зеленського винесуть не раніше четверга, 16 травня.

Зрозуміло, що інавгурації 19 чекати годі, адже її просто не стигнуть підготувати за такий короткий проміжок часу. Служба Протоколу просто не встигне запросити закордонних гостей, а більшість з них просто може не встигнути прибути у Київ. Зрозуміло, що на інавгурацію Президента запрошують не прибиральницю з Посольства, і навіть не Послів, як правило це перші особи держав: Президенти, Прем'єри, Канцлери...

Скоріш за все датою «компромісу» буде таки 28 травня, т.т. день коли у Зеленського вже не буде повноважень розпустити Раду...

Маразм по-українськи триває й далі. Чекаємо розвитку подій.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон