Херсонці, ви бачили? Терміново!

До кінця року ще 9,5 місяців, а тут вже таке!

Нагадаю, що теперішній бюджет Уряд розраховував у валютному коридорі 26,45 – 27,00 грн/$. Максимум долар мав набрати тільки до кінця року. На календарі тільки 17 березня, а тут вже таке.

Минулий «валютний тиждень» закінчився тим, що гривня «пролетіла» не тільки психологічну, але й фактологічну позначку в 27,00 грн/$ і «не помітила» цього. У п'ятницю подорожчання безготівкового долару сталося одразу на 13 копійок і долар перестрибнув межу: 27,01 – 27,05 грн/$. При цьому загальне здороження долару за минулий тиждень склало – 66 копійок.

Попит «поліз» суттєво в гору, а пропозиція?

Директор Казначейства «Банку Кредит-Дніпро» Олег Курінний: «Залежність малооб'ємного ринку від ситуативних інтересів великих гравців і бажання учасників міжбанківського і готівкового ринків прикупити валюти «про запас» на зростаючому тренді активізувало гру на підвищення, в результаті гривня пройшла екватор березня на тритижневому мінімум».

У той же час на готівковому ринку долар «просів» ще більше. У п'ятницю у обмінниках долар купували по 26,65 – 27,04 грн/$, а продавали по «захмарним» цінам: 20,10 – 27,20 грн/$ (максимум – 27,40 грн/$).

Чого чекати наступного тижня?

На наступний тиждень фінансисти дають різні прогнози: від стабілізації і зміцнення до подальшого подорожчання.

Начальник управління дилінгових операцій «Райффайзен Банк «Аваль» Юрій Гриненко: «У понеділок міжбанк буде відкриватися в рамках 27,0 – 27,05 грн/$, і цілком може рухатися до 27,0 грн/$ і навіть нижче. Великі відшкодування по ПДВ ще не йдуть, і валютний попит може стихати. У той же час не можна забувати про розміщення держоблігацій Мінфіну у вівторок, і можливість припливу під нього іноземних коштів. Нацбанк не знизив свою облікову ставку, і прибутковість по ОВДП повинна бути привабливою».

А що ж на менш «глобальному» рівні? А у побуті? Як все це перекладається на «людську» мову?

Суттєвим фактором впливу на коливання курс (особливо у обмінниках) став «пенсійний» фактор – виплати «збільшених» пенсій і «монетизація» субсидій, що так само спровокувало те, що долар «поліз» у гору.

Ще одним суттєвим фактором різкого коливання курсу аналітики вважають те, що за останні тижні в обігу, на руках у громадян, різко збільшилась кількість гривні за рахунок того, що їх продовжують «підкуповувати» різні кандидати – видаючи на руки громадянам «не обліковану готівку» за лояльність до тієї чи іншої особи.

За різними підрахунками фахівців, в останні тижні на руках у громадян опинилося біля 1 млрд «зайвих» гривень, і це не межа.

Економічний експерт ГО «Воля» Віктор Анісімов: «За два тижні, які залишилися до голосування у першому турі, у людей з'явиться на руках ще біля 1 млрд грн., які вони захочуть конвертувати у більш стабільну валюту – долар, що у свою чергу викликатиме коливання курсу».

Чого чекати після виборів?

Фахівці вказують, що залежно від того, хто вийде у другий тур об'єм «чорного налу», або впаде у 2 – 4 рази, або (у разі виходу двох претендентів, прізвища яких сьогодні найчастіше звучать у контексті скандалів з можливим підкупом громадян і які мають чим платити) об'єм «чорної готівки» залишиться на тому ж рівні, або навіть зросте і за 2 тижні до 2 туру у громадян може опинитися ще біля 1 – 1,2 млрд гривні, що спровокує подальше знецінення національної валюти.

Подальше підвищення курсу негативно вплине одразу на кілька процесів і в першу чергу на посівну кампанію (аграрії просто зараз переймаються питаннями посівної – закуповуючи у т.ч. й паливно-мастильні матеріали). Збільшення їх ціни неодмінно відіб'ється на вартості готової продукції, яка у кінці травня на початку червня з'явиться на прилавках ринків та магазинів.

Експерт аграрного ринку Микола Вольтов: «Таким чином можна вважити, що вибори вже підняли ціну на сільськогосподарську продукцію, яку ще навіть не посіяли, на 18 – 24%».

У довгостроковому прогнозі аналітики банківського сектору вважають, що більш-менша стабілізація буде літньої пори, коли люди поїдуть відпочивати. Але це не факт, адже це літо відрізняється від інших, а тому вже у серпні слід чекати нового «злету» вартості «зеленого», адже в Україні розпочнеться масова кампанія по «закупці» голосів в рамках виборчої кампанії «ВРУ-2019» і у «вільному оберті» знову з'являться «чорні гроші».

Звичайно, що зростання курсу долара вже сьогодні відіб'ється на вартості продуктів харчування, адже як тільки поповзуть у гору ціни паливо-мастильні матеріали, це викличе зростання цін і у супермаркетах, і на ринках. Не будуть стояти осторонь і ціни у аптеках. Зросте вартість послуг ЖКГ.

Ці вибори не тільки найбрудніші, але й найдорожчі для людей. Більшість громадян так і не зрозуміла, що все, що вони «Отримують» сьогодні, вже завтра у них відберуть у геометричній прогресії.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон