Рейтинг Порошенко різко «просів»

В одному з своїх матеріалів в останні дні я писав, що скандал з розкраданням армії і тотальною корупцією ще «гикнеться» Петро Олексійовичу. Не минуло й тижня, а результат ось він... на папері.

Нагадаю: два тижні тому журналісти програми «Наші гроші» оприлюднили докази того, що неякісні запчастини та техніку з Росії роками контрабандно продавали «Укроборонпрому» через підставні фірми.

Журналісти у своєму розслідування доводять, що у цю схему був залучений друг і партнер президента, член Ради нацбезпеки Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор та ще дві «наближених до тіла» особи.

Скандал вийшов настільки гучним, що на нього був змушений відреагувати і сам Порошенко – тимчасово відсторонив Гладковського від виконання обов'язків, а Генпрокурор з трибуни ВРУ був змушений «відбілювати» події і навіть заявив, що така ситуація «у стані війни» є цілком прийнятною.

Всі заяви про те, що цю «справу» розслідують» вже два роки і вона «ось-ось» вийде на фінальну стадію ситуацію не врятували, а навпаки тільки погіршили – обурення народу стало ще більшим. Виходить, що два роки щось там «розслідували», а весь цей час «мародерство» продовжувалося, адже журналісти доводять, що дії щодо «перепродажу» з «накрутками» у 2 – 4 рази тривали до останніх днів.

На «Євробачення» – не можна, «контробасити» – скільки завгодно!

Найжахливішим для Порошенко є те, що його рейтинг, який йому старанно намагаються в останні 3 – 5 тижнів підняти – різко покотився вниз.

Експерти вже встигли оцінити ситуацію і констатують: «Президент України Петро Порошенко втратив шанс на вихід до другого туру виборів через оприлюднені факти причетності свого оточення до розкрадань в українській армії».

Центр соціальних досліджень «Софія» оперативно з 20 по 26 лютого провів соцопитування, яке принесло невтішні результати – Порошенко знову на третій сходинці.

Володимир Зеленський – 18,3%;

Юлія Тимошенко – 15,4%;

Петро Порошенко – 12,1%;

Юрій Бойко – 11,2%;

Анатолій Гриценко – 6,4%.

Результати свідчать, що й інші кандидати за три тижні до дня голосування суттєво «просіли». Так 5% бар'єр знову не долає Олег Ляшко, у нього – 4,3%.

Далі йдуть: Євген Мураєв – 2,5%, Андрій Садовий (на той час ще кандидат) – 2,1%, Олександр Шевченко – 1,9%, Олександр Вілкул – 1,7%. Решта кандидатів за кількістю голосів залишаються за межею статистичної похибки.

При цьому суттєво збільшився відсоток тих, хто готовий голосувати і зробить це. Якщо ще місяць тому таких було на рівні 53%, то сьогодні про свою участь у виборах заявляє 77% жителів України.

Ще пара таких гучних скандалів (а журналісти обіцяли показати ще дві серії) і Порошенко втратить шанс навіть на 5%, а українців, готових голосувати, стане ще більше.

Слід констатувати, що цьогорічні вибори можуть насправді стати не тільки найбільш «скандальними» і «брудними», але й найбільш масовими.

Втім, Порошенко може спробувати залишити останнє слово за собою і спробувати «зірвати» день голосування скажімо новим «збройним нападом агресора». Правда ймовірності того, що депутати затвердять нову «військову» доктрину в тому вигляді як це було наприкінці минулого року практично немає.

Як стверджують добре поінформовані джерела у Києві «окольними шляхами» вже «вентилювали» думки депутатів: чи готові вони будуть підтримати запровадження нового «військового стану».

Результати невтішні. Навіть члени іменної фракції за таке голосувати не готові, а що вже говорити про «НФ» та всіх інших. Шукають інші варіанти. Радує те, що найбільш радикальний та дієвий точно задіяти не вдасться.

Попереду ще один скандальний хід – розгляд «мовного» закону в ВРУ, яким намагатимуться відвернути увагу від головного. Та, здається, ситуація минулого тижня коли за Закон так і не взялися свідчить, що і цей варіант перестав бути «прохідним».

Чекаємо подальшого розвитку подій.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон