Для України довгоочікуваний Томос…чи Статут

Всі зачекалися рішення Синоду Константинопольського патріархату, який проходив у Стамбулі.

За підсумками його засідання в Україні чекали на Томос, а отримали... повідомлення від Вселенського патріархату, точніше його представника, який вийшов до журналістів і роздав їм англомовний прес-реліз, у якому темі України присвячений тільки один пункт «с», у якому йдеться про те, що Вселенський патріархат підготував для української церкви... Статут.

Цитата у перекладі: «...у контексті раніше прийнятого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Української церкви, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний Синод підготував Статут Української церкви».

При цьому головної відповіді на питання, на яку власне і очікували: дату проведення Собору не вказано...

Слід нагадати, що директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко анонсував, що Об'єднавчий Собор щодо створення «української церкви» запланований на грудень 2018 року. Точну дату він пообіцяв повідомити 27 – 29 листопада, саме після Синоду Вселенського патріархату.

Крім того, слід пам'ятати, що Верховний Суд об'єднав два позови УПЦ МП проти Томосу в одне провадження. А в Київському патріархаті пообіцяли, що військовий стан не завадить видачі Томосу і об'єднавчого собору.

«Все пропало...», і тут не щастить...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон