Безсмертний везе на Херсонщину «Велику Україну»

Велика Україна можлива! У цьому переконаний політик, майбутній кандидат в президенти Роман Безсмертний.

Минулого тижня він презентував ідею «Великої України» на Львівщині. Одразу після цього їде на Херсонщину. У середу, 31 жовтня, Безсмертний проведе зустрічі з мешканцями Херсона, а також Каховки. Тож у чому полягає ідея «Великої України» і чим політик Безсмертний відрізняється від інших?

Про Романа Безсмертного

У політику він прийшов у 27 років. Працював звичайним вчителем історії на Київщині. У той час спілкувався з мешканцями свого району через місцеву газету. Далі познайомився з представниками УРП, які і висунули його кандидатом у народні депутати. На цих виборах переміг конкурентів, які займали високі адміністративні посади в області. На кампанію, згадує, витратив 120 доларів. Усе пішло на бензин.

Через три роки роботи у Верховній Раді, в 30-річному віці став представником президента Кучми у парламенті. На цій посаді працював п'ять років. Після цього займався партійною роботою, був заступником голови Секретаріату Президента.

У 2005 році зайнявся адміністративно-територіальною реформою. Втілити її так і не вдалося через спротив тодішнього прем'єра Тимошенко і президента Ющенка. Зараз багато експертів сходяться на думці, що якби реформа Безсмертного була проведена, то у 2014 році Україна точно не втратила б Донбас. Не дивно також, що вже зараз, під час поїздок Безсмертного по всій Україні, одне з найбільш поширених питань, які йому задають – як ви оцінюєте нинішню реформу з децентралізації? Політик каже: це невдалий експеримент. Адже ознаки життя нині подає лише третина новостворених об'єднаних територіальних громад.

У 2010-му Безсмертного призначено послом України у Білорусі. Пам'ятають його у цій країні і досі. Був незвичним дипломатом, адже відверто критикував владу Лукашенка, називав його диктатором, відмовився іти на інаугурацію «батьки» після кривавих виборів президента Білорусі у 2010 році.

Коли повернувся до України, на деякий час відійшов від великої політики. Зайнявся викладацькою роботою, викладає студентам і зараз. У 2015 році знову вертається до Мінська. На цей раз – у статусі представника України у Тристоронній контактній групі. Став першим і, по суті, єдиним учасником цих переговорів, хто почав публічно розповідати про внутрішню кухню Мінська. Домігся того, аби Конституція України не була переписана на вимогу представників невизнаних республік. Зараз про таку зміну до Конституції вже ніхто і не говорить.

У 2016 році Безсмертний вийшов із Мінських переговорів. В основному через розбіжності у поглядах з президентом Порошенком. «Мінський процес» став переломним моментом для політика, дипломата, історика, викладача Романа Безсмертного. Адже саме там, як він розповідає, побачив всю немічність української державної системи.

У травні 2018 року Безсмертний заявив, що іде в президенти України. Основним завданням для себе ставить перезаснування держави. Реформувати уже нічого. Треба все будувати з нуля, заявляє політик.

Про «Велику Україну»

Кілька останніх місяців Безсмертний проводить в поїздках всією державою. Перший його тур мав назву «Якої ми хочемо України». У цьому турі основним своїм завданням ставив розбудити розум нації, еліту, інтелігенцію – щоб разом виробити відповідь на питання про те, якої України ми хочемо. Відповідь народилася – Великої України. На думку Безсмертного, Велика Україна можлива.

Що для самого політка означають ці слова? Безсмертний каже – Україна має бути там, де є українці. Зізнається, що вперше коли почав про це говорити, в очах багатьох людей побачив страх. Але тут же він наводить приклад. Ким оточена Україна? Поряд є «Велика Польща», «Велика Угорщина», «Велика Румунія», «Русскій мір». А де ми? Ми не маємо права применшувати свою значимість. Велика Україна – це не зазіхання на чужі території. «Це та ідея, яка змушує кожного українця, де б він не жив, розправити плечі і відчути гордість за свою державу. Ми маємо розуміти, хто ми, бути собою і пишатися своєю величчю», - говорить Безсмертний.

При цьому він переконаний: обов'язково треба ставити перед собою велику ціль. По дорозі до неї можливо вирішити всі інші, менші проблеми – як-то питання економіки, розвитку армії, виїзду українців за кордон.

Про перші укази Безсмертного

Одним із найбільш поширених питань до Безсмертного на зустрічах з людьми по всій державі є питання про його перші укази у разі перемоги на виборах президента. Відповідь така. Перший указ – про призначення себе на посаді Головнокомандувача, як того і вимагає закон. Другий – про запровадження воєнного стану на окремих територіях Донбасу. Третій – ліквідація Адміністрації Президента і передача повноважень Секретаріату РНБО, як цього і вимагає українська Конституція.

Безсмертний також виступає за двопалатний парламент, де верхня палата складалась би з представників від регіонів. Від інших політиків відрізняється тим, що, попри політичну моду на відкриті списки, говорить, що найкращою виборчою системою для України є двотурова мажоритарка абсолютної більшості з висуненням виключно від політичних партій.

Відверто також говорить про те, що не планує об'єднуватися з кимось з інших кандидатів на посаду президента. Знімати свою кандидатуру не буде. Ітиме до кінця. Про будь-яке об'єднання може говорити лише за умови власного політичного лідерства.

На Херсонщині зустрічі «Велика Україна можлива!» відбудуться 31 жовтня. У Херсоні – о 12.00, Обласна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара (вул. Героїв Крут, 2). У Каховці – о 17.00, Каховська школа мистецтв (Панкеєвська, 6).

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон