Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Голос з "Херсонського некрополю"

Голос з
Цими днями, визначаючи стан могили засновниць жіночої освіти у Херсоні сестер Гозадінових, разом із шанувальницею минувшини рідного краю Галиною Стуленковоюоглянули частину меморіального кладовища, що прилягає до пам'ятника архітектури – Всіхсвятської цекви.

Численні сигнали у ЗМІ та мережах приносять свої результати: завдячуючи ентузіастам, стан кладовища, у порівнянні з сумними картинами, що спостерігались у минулі роки, змінився на краще.

По-перше, могили, прилеглі до храму, звільнені від жахливих заростей бур'янів. На частині кладовища, що прилягає до церкви при підході до неї з проспекту Ушакова (тут, зокрема, знаходяться могили засновника лікарні Корабельного району відомого мецената І. О. Тропіна та його родини) висаджені кущі квітів, саджанці дерев.

Але, при всьому цьому, невтішна картина від споглядання стану могил залишається: вони вимагають подальшого впорядкування – цементування, вирівнювання, чищення написів, фарбування металевих огорож тощо, аби не різко контрастувати з храмом, що ремонтується в останні роки, ошатними прилеглими церковними спорудами.

Викликає також подив висадка під тином кладовища саджанців горіхів: це ж з якими кронами доведеться боротися з часом!..

Особливо сумна картина чекає на нас за храмом. Не кажемо вже про всю територію кладовища, де знаходиться основна частина поховань. Хоча б привести у належний вигляд, те, що прилягає до храму, а тут могили вельми знайомих персоналій...

...Про сумний стан поховання сестер Гозадінових мною не раз писалось. Багато подвижниці зробили для міста, народної освіти краю, отож місто могло б виявляти певну шану до останнього притулку своїх самовідданих громадянок.

Так, зокрема, молодша із сестер Гозадінових, Олена Ігнатівна, в районі Соляного (Корабельного) спуску у 1912-1913 роках побудувала на власні кошти школу для дітей цього району, подарувала її місту. У народі цей навчальний заклад свого часу називали «школою Гозадінової». Могила сестер вимагає невідкладного ремонту, бо може розвалитися.

Родинний склеп Бурачкових, що вимагає також ремонту та догляду (слава Богу, що не лазять вже до склепу вандали, як було це у 1990-х). Сумує наш земляк Платон Йосипович Бурачков – відомий археолог, нумізмат, популяризатор історії, який активно «копав» на південних теренах, добував для нащадків безцінні артефакти, формував колекцію монет.

Добуте не забрав із собою: велику колекцію монет віддано історичному музеєві, артефакти – товариству історії та древностей, велику бібліотеку (понад 4000 томів) з історії та археології – Одеській міській публічній бібліотеці. Ділився знаннями на археологічних з'їздах, у численних історичних виданнях. Випустив у світ загальний каталог монет еллінських колоній, що з здавна існували у Північному Причорномор'ї.

Хіба долі таких людей, як сестри Гозадінових, Скадовські, Бурачков та інші видатні постаті, схоронені на «Меморіальному», не повчальні для нас?..

Звичайно, значні кладовищенські обсяги робіт церкві та ентузіастам не під силу, це вже десятиліттями мало б бути клопотом міських комунальних служб. Адже мова про простір неординарний – один із найстаріших некрополів півдня України. Немає коштів?

Поки ж що «Херсонське меморіальне» залишається найбільш сороміцьким місцем центральної частини обласного центру. Туристичні гіди гостей сюди не приведуть, бо це – наш колективний сором.

Якби з любов'ю та повагою ставились до власної історії, вкладали в Історію кошти, «Меморіальне» могло б бути привабливим виховним та туристичним об'єктом (згадаймо Личаківське кладовище у Львові).

Будівничі міста, воїни, діячі культури, просто рядові громадяни, які сплять тут вічним сном, – це величезний херсонський багатонаціональний «сімейний альбом». «Гортаючи» його, переймаємось досвідом, звитягами предків, яскравими та сумними уроками минувшини.

А поки ж що наше «Меморіальне» – це місто предків у місті невдячних нащадків...

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон