Лариса Польская

Всю сознательную жизнь занимаюсь общественной работой, последние десять лет прилагаю усилия к развитию благотворительности в херсонской громаде. Хочу, чтобы люди были внимательнее друг к другу, добрее что-ли... А еще – чтобы поняли, что только вместе мы можем что-либо изменить

Фонд громади Херсона “Захист” переймав досвід фондів громад Європи

Фонд громади Херсона “Захист” переймав досвід фондів громад Європи
Ще у 2010 році благодійний фонд "Захист" переформатував свою діяльність з форм роботи традиційних благодійних фондів на принципи роботи фондів громад, вбачаючи в цьому більше сенсу й користі для громади Херсона. Чому?

"Захист" з самого початку віддав перевагу не отстоюванню інтересів окремих груп чи осіб, а демонстрував власну самостійність та незалежність від будь-яких партій або промислово-фінансових груп. Команда фонду відчувала, що треба знайти такі форми роботи, які б стимулювали громаду до вирішення проблем, яких в наш час вистачає, за участю самої громади. Ми розуміли, що треба долати споживацькі настрої, треба піднімати громаду, адже більше, ніж ми самі, ніхто не потурбується про наші інтереси.

Вивчення літератури про досвід фондів громад в Україні та за кордоном довело, що Фонд – на вірному шляху. Але ж будувати нову стратегію роботи за методичками – все рівно, що варити борщ за кулінарними рецептами...

І ось – новий крок до вдосконалення: ІСАР "Єднання" в рамках проекту, "Школа фондів громад", який зараз реалізується в Україні за фінансової підтримки фонда Чарльза Стюарта Мотта, здійснив стажування лідерів п'яти українських фондів у фондах громад Європи. Серед цих щасливчиків була й я, голова фонду громади Херсона "Захист".

Це було дійсно цікаве стажування, адже ми змогли ознайомитися з фондом громади масива Сніжника (Польща), фондів громад Усти над Лабен, Брно, Моравска Нова Вес (Чехія), Братислави, Нітри та Банска Бистріца (Словакія). У Братиславі мали дуже цікаві зустрічі у Центрі філантропії Словакії. Загалом ми проїхали Європою 1850 кілометрів, й скрізь зустрічали бажання допомогти нам вдосконалити роботу фондів громад, адже в Україні вони ще не мають ані достатнього досвіду, ані підтримки держави.

Вразило головне – розуміння громад необхідності об'єднання зусиль, готовність людей жертвувати, нехай й невеликі кошти, на загальне благо, на участь у вирішенні місцевих проблем бізнесу, який свідомо виявляє свою соціальну відповідальність перед громадами, в яких працює. Наприклад, для того щоб створити фонд громади в невеликому чеському містечку Моравска Нова Вес за законами країни необхідно було створити уставний чималенький капітал розміром у 25 тисяч доларів! Допоміг місцевий художний, який передав фонду свою приватну землю й бізнесмен, який додав необхідну суму! Про таке ми поки що навіть мріяти не можемо!

Найголовніше – це підтримка ініціатив, які виявляють самі місцеві мешканці: невід'ємною частиною діяльності фондів громад є проведення конкурсів грантів для підтримки цих ініціатив. Наш фонд теж вже має досвід у проведенні таких конкурсів, за якими, наприклад, поновлено бій годинника на ратуші художнього музею, відремонтовано клумбу біля планетарію на вул.Суворова, створено зелену зону у місті дозвілля дітей організації матерів дітей-інвалідів "Серце матері", здійснено цікаву до подорож до с.Зміївка дітей-сиріт Комсомольського району...

Але зібрати кошти для оголошення конкурсу підтримки місцевих ініціатив поки що дуже непросто – громада ще не розуміє до кінця своїх спільних можливостей: люди готові скоріш жертвувати на оздоровлення хворих дітей, ніж на вирішення місцевих проблем. Над цим ще нам треба всім разом попрацювати. Дуже цікавою здалася практика стипендіальних програм для дітей соціальних категорій. В цьому більше бере участь саме бізнес.

Різноманіття програм фондів громад Європи просто вразив та дав поштовх до нашої подальшої роботи з громадою. Фонд громади Братислави (Словакія) вже декілька років проводить програму "Молодий філантроп", готуючи молодь до участі у благодійній діяльності. Тут же вразила акція за участю велікої кількості мешканців "Качині перегони". Декілька фондів практикують проведення адресних акцій спільно з книжними магазинами "Подаруй сироті книжку". Фонд громади Брно має своє виробництво соків з маркою – екологічно чистий продукт, має декілька соціальних магазинів, куди для продажу здають місцеві мешканці не тільки одяг, але й літературу, антикваріат...

Кошти від їх продажу йдуть на підтримку місцевих ініціатив. Фондом громади Банської Бистриці (а це взагалі – перший фонд громади в Європі) підтримано ініціативи громади з фестивалів вихідного дня "Місто – це ти", з видання книги спогадів з історії міста очами очевидців, шоколадні вечірки... У Словакії вже кілька років проводяться благодійні аукціони моравських вин. Прикладів дуже багато, й всі вони збагатили нас ідеями, які ми можемо не тільки перейняти, але й на цих прикладах тут же народжувалися свої ідеї, які ми будемо здійснювати в своїх громадах. Головне – залучити громаду й довести, що ми готові не стільки "нав'язати" людям заходи, які нам здаються дуже цікавими, скільки почути , що хвилює херсонців, до чого вони сами готови долучитися. Розпочнемо з опитування, за результатами якого розробимо нову стратегію фонду.

Багато чого ми змогли зрозуміти у підходах до роботи фондів громад Європи й що візьмемо до свого арсеналу. Але про стабільность у роботі, яку вони мають, завдяки підтримці громадських організацій державою, поки що можна тільки мріяти. В Чехії, наприклад, після приватизації підприємств держава більш як 70 мільйонів доларів від прибутку направила на підтримку сімидесяти громадських організаций та благодійних фондів, надавши їм таким чином можливість створити ендавмент (недоторканий, або, як його ще називають, залізний капітал). Фонди громад, з роботою яких ми знайомилися, отримали, наприклад, більш як по одному мільйону доларів, банківські відсотки з яких тепер використовуються для стабільної адміністративної роботи, для проведення конкурсів місцевих ініціатив, для акцій та програм, а отримані від держави суми залишаються недоторканими й працюють на загальну економіку. В Україні тільки недавно стали озвучуватися ідеї щодо запровадження так званої відсоткової філантропії, а у Польщі така практика діє вже дев'ятий рік. Мова йде про можливість кожного громадянина, кожного підприємства передати один відсоток зі своїх податків на суспільно корисні справи, надавши можливість отримати ці кошти недержавним організаціям, яким вони довіряють. Найбільше 1% отримують організації, які працюють для дітей, хворих людей, пов'язані з соціальними проблемами.

Нам поки що приходиться розраховувати на підтримку громади Херсона, у якій й для якої ми працюємо. Й головне, що ми вважаємо і що постійно демонструємо для того, щоб отримати довіру людей, – це зрозумілість та прозорість дій, підзвітність та відкритість нашого фонду. Тож попереду – реалізація ідей, вдосконалення механізмів співпраці з громадою, які ми побачили у фондах громад Європи.

13 березня фонду "Захист" виповнюється 10 років, але ми не перестаємо вчитися, переймати гарний досвід, розвиваючи свою інституційну спроможність. Дякуємо ІСАР "Єднання" та фонду Чарльза Стюарта Мотта в Україні за можливість вдосконалювати свою роботу: за вдале стажування та за нову оргтехніку – сучасний комп'ютер та кольоровий принтер, які ми отримали напередодні ювілею!

Лариса Польська, голова
фонду громади Херсона "Захист"{jcomments on}

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон