У Каховському районі ринки за землю платити не хотіли?

Рішенням Новокаховської міської ради було надано пільги щодо сплати земельного податку КП «Міський кінотеатр «Юність» та КП «Новокаховський міський ринок», що призвело б до суттєвих втрат місцевого бюджету.

Але, у ході перевірки законності рішень органів місцевого самоврядування, прокуратурою м. Нова Каховка у порядку здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів було встановлено, що рішення Новокаховської міської ради №1417 від 30.12.2013 «Про встановлення пільг щодо плати за землю на території м. Нова Каховка в 2014 році» прийнято з порушенням норм податкового, бюджетного законодавства та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Так, рішенням ради було надано пільги щодо сплати земельного податку КП «Міський кінотеатр «Юність» та КП «Новокаховський міський ринок» у розмірі 75% та 50% відповідно. Звільнення від сплати земельного податку комунальних підприємств призвело б до суттєвих втрат місцевого бюджету.

Вищевказане рішення було прийнято з порушенням п.п.4.1.9 п. 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України, а саме - зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

У зв'язку з цим, прокуратурою м. Нова Каховка було подано позовну заяву до Херсонського окружного адміністративного суду про скасування рішення Новокаховської міської ради №1417 від 30.12.2013. Постановою суду від 22.10.2014 позов прокурора було задоволено. Таким чином, за позовом прокурора попереджено недоотримання місцевим бюджетом майже 155 тис. грн. на рік.

Аналогічне порушення виявлено перевіркою рішень Таврійської міської ради, що було прийнято 04.02.2014 №420 «Про звільнення від сплати земельного податку КП «Міський ринок», яким звільнено підприємство від сплати земельного податку на 100%. Однак за позовом прокурора м. Нова Каховка від 04.08.2014, постановою Херсонського окружного адміністративного суду 09.10.2014 рішення ради скасовано, а позов задоволено в повному обсязі, чим попереджено недоотримання майже 7 тис. грн. місцевим бюджетом.

За матеріалами прес-служби прокуратури Херсонської області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон