Херсонщина курортна: податкові аспекти торгівлі пивом

Гаряча пора літніх відпусток з пікніками, відпочинком на морському узбережжі Херсонщини – всі ці «прогулянки», зазвичай, супроводжуються кухлем пива.

Головне управління Міндоходів у Херсонській області звертає увагу на деякі податкові аспекти роздрібної торгівлі цим напоєм у різних громадських місцях.

Зокрема, у відомстві зазначають, що діяльність з виробництва та торгівлі пивом не підлягає ліцензуванню. При цьому фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування мають право здійснювати реалізацію пива не лише без ліцензії, але і без придбання торгового патенту, а також застосування касового апарата та розрахункової книжки.

Підприємці - „загальносистемники" не мають таких привілеїв, тому повинні отримати торговий патент. Крім того, при продаванні пива за готівку або в безготівковій формі такі суб'єкти господарювання зобов'язані провадити згадані операції через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів. У деяких випадках чітко передбачених законом допускається застосування зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок замість касових апаратів.

Усім бізнесменам, незалежно від обраної системи оподаткування, слід пам'ятати про обмеження, встановлені для торгівців хмільними напоями. Одним з них є те, що забороняється продаж пива (крім безалкогольного) особам, які не досягли 18 років. Окрім того, забороняється його реалізація у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров'я, а також у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які продають товари дитячого асортименту або спортивні товари. Забороняється продаж пива з торгових автоматів, з рук та у невизначених для цього місцях торгівлі.

Продавець пива (крім безалкогольного) зобов'язаний отримати у покупця паспорт або інші документи, які підтверджують його вік. У разі відмови покупця надати такий документ, продаж хмільного напою такій особі забороняється.

Довідково: З початку року за продаж пива (крім безалкогольного) особам, які не досягли 18 років до відповідальності притягнуто 24 суб'єкти господарювання, які сплатили 64,8 тис.грн. штрафних санкцій.

Прес-служба Головного управління Міндоходів у Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон