«Тролейбусний» кредит міськрада Херсона схвалила

50 одиниць для КП «Херсонелектротранс» мають придбати за кошти, надані Європейським банком реконструкції та розвитку – 10 мільйонів євро.

Але це не подарунок, а позика, за яку впродовж 13 наступних років треба буде сплачувати 5,8 відсотка річних. Тому депутати Херсонської міськради кілька місяців дискутували, чи підтримати кредитну угоду. Зрештою проголосували "за", та побоювання залишилися. І в цьому відверто зізнаються учасники сесії. Уже з наступного року кількість тролейбусів у Херсоні зросте більш як удвічі.

– Побоювань і справді чимало. Хоча громадський електротранспорт у такому стані, в якому він нині, працювати не повинен, є сумніви, чи зможуть окупитися нові тролейбуси. Бо ж якщо ні, відшкодовувати кредит та відсотки доведеться з муніципальної скарбнички, відповідно скорочуючи асигнування на соціальні потреби, освіту, культуру і так далі. Або ж піднімати вартість квитків, що навряд чи сподобається пасажирам. А такої можливості сьогодні не виключають, – наголошує член постійної депутатської комісії Херсонської міськради з бюджету Галина Лугова.

Втім, прихильники угоди стверджують, що проблем із поверненням позики не очікується. Адже збільшення парку майже до дев'яноста тролейбусів дозволить скоротити інтервал руху до п'яти-семи хвилин, продовжити деякі маршрути. Зросте комфортність і привабливість електротранспорту, тож прості городяни знову пересядуть з автобусів на тролейбуси, і виручка від продажу квитків збільшиться майже вчетверо – до 55 мільйонів гривень.

Причому ЄБРР надає не тільки позику, а ще й грант на півтора мільйони євро для модернізації контактної мережі, яка дихає на ладан. До того ж, використання дружніх до екології тролейбусів дасть змогу ще й зменшити загазованість центру міста й певної кількості "розв'язок" у спальних житлових масивах, де від вихлопних газів, надто влітку, просто немає чим дихати. За таких обставин позика ЄБРР – не фінансовий тягар, а ковток чистого повітря для всіх херсонців. Причому в буквальному розумінні цього слова.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон