Як херсонцям запастися газом на зиму

Побутовим споживачам природного газу пропонують зекономити, придбавши завчасно обсяги блакитного палива для своїх осельна прийдешній опалювальний сезон за максимально низькими цінами.

Про те, хто може на це розраховувати, на яких умовах та коли можна укласти відповідну угоду, ми запитали в директора ТОВ «Херсонрегіонгаз» Світлани ГОЛУБЄВОЇ.

– Світлано Володимирівно, про яку конкретно ціну йдеться?

– Побутові споживачі природного газу Херсона та області мають можливість закупити ресурс газу на весь опалювальний сезон за ціною з ПДВ — 5 995,54 грн. за 1000 куб. м., а з урахуванням діючих тарифів на транспортування та розподіл природного газу кінцева ціна становитиме 6904,4 грн. за 1000 куб. м. Вказана ціна, включає витрати на транспортування та розподіл природного газу. У разі зміни ціни на транспортування та/або розподіл природного газу, рахунки на доплату зазначених послуг будуть надіслані до особистого кабінету — особистої веб-сторінки споживача, розміщеної на веб-сайті постачальника послуг.

— З чого потрібно розпочинати споживачеві?

– Передусім зареєструвати особистий кабінет споживача на веб-сайті постачальника, якщо такого ще не зробили раніше. Саме в цьому розділі ви будете вносити показники свого лічильника. Робити це потрібно чітко з 1 по 5 число кожного місяця. Якщо споживач не виконає цю умову вчасно, то система йому автоматично нарахує за замовлений ним на певний місяць обсяг газу. Крім того, споживач за невиконання цього пункту додаткової угоди сплачує постачальнику неустойку в розмірі 10% від вартості об'єму замовленого місячного обсягу газу.

– Чи всі споживачі можуть розраховувати отримати газ дешевше?

– Будь-який побутовий споживач, у якого немає боргів за газ, може оформити покупку в контактних точках прийому населення ТОВ «Херсонрегіонгаз», уклавши додаткову угоду до типового договору на постачання природного газу та здійснити попередню оплату. Однак пропозиція щодо закупівлі природного газу на опалювальний сезон по передоплаті за «літньою» ціною не розповсюджуються на споживачів, які отримують від держави пільги та субсидії. Серед наших споживачів 33% – субсидіанти. Звісно, що на сьогодні далеко не всі з них знають чи буде їм призначена субсидія на зимовий період. Не розповсюджуються можливості закупити газ за «літньою» ціною і на тих, хто має борги по сплаті за природний газ. І тільки якщо вони будуть завчасно погашені в повному обсязі, споживач може розраховувати на підписання з ним додаткової угоди.

– Які документи потрібні для підписання цієї угоди, де її можна укласти, куди перераховувати кошти та в які терміни?

– Для укладання додаткової угоди необхідно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, актуальні показники лічильника газу (фото приладів обліку або зафіксовані контролерами «Херсонгазу»). Попередню оплату на умовах 100% передплати потрібно внести до 25 вересня ц.р. на ті розрахункові рахунки, котрі вказані в договорі. Підкреслю, що це не ті рахунки, на які споживачі сплачують за спожитий газ зараз. Оформити додаткову угоду можна в м. Херсоні по вул. Поповича, 3 (І поверх, розрахунковий зал) з 07.00 до 17.00 в понеділок, вівторок, середу, п'ятницю та з 08.00 до 12.00 — у суботу. Або по вул. Михайлівська (колишня Петренка), 18, (08.00–12.00; 13.00–17.00 – з понеділка по п'ятницю). У районах області додаткові угоди приймаються за адресами наших районних підрозділів.

– Яким є максимальний обсяг закупівлі газу на одне домогосподарство та на який термін він розрахований?

– Одне домогосподарство може закупити максимально до 25 тис. куб. м. газу, який можна буде використати з 1 жовтня 2019 року до 31 березня 2020 року.

– А якщо цих обсягів у підсумку стане забагато або, навпаки, не вистачить?

– Якщо куплений резерв газу буде витрачено до 1 квітня, то споживач зможе далі отримувати газ на загальних підставах по ціні, котра діятиме на той час. Споживачі, які до 1 квітня не використають передплачений газ, зможуть скористатись залишком коштів на наступний період за цінами, котрі діятимуть на той час, тобто постачальник зарахує їх в рахунок майбутніх платежів. Або ж на письмову вимогу споживача постачальник може повернути йому залишок коштів за неспожитий обсяг природного газу протягом 10 робочих днів після отримання його вимоги про це.

– Чи обумовлюється в додатковій угоді помісячний розподіл сумарного обсягу передплаченого газу?

– Так, планові помісячні обсяги постачання газу в метрах кубічних розподіляються споживачем у розрізі кожного місяця, починаючи з жовтня і закінчуючи березнем, тобто конкретно на кожен із цих 6 місяців. При цьому споживач відштовхується від тих середніх показників споживання газу, які були в попередні опалювальні сезони. Тому важливо своєчасно повідомляти показники спожитого газу через особистий кабінет на сайті постачальника (система Газ-клієнт) http://gaz.ukrcom.kherson.ua:8080/cabinet/ або http://194.79.22.199:8080/cabinet.

– А якщо фактичні діючі ціни на газ на певний період виявляться потім нижчими за ціни передплати по договору?

– Споживач, підписуючи угоду, погоджується з тим, що усвідомлює взаємні ризики, в тому числі ризик того, що ринкові ціни на газ в майбутньому можуть коливатись. Підписанням угоди споживач приймає цей ризик і не може мати будь-яких претензій у разі зміни ціни на газ на ринку природного газу протягом дії додаткової угоди. Вона набирає чинності з дати підтвердження споживачем наміру приєднатися до її умов та становить невід'ємну частину договору.

– Зважаючи на те, що чимало споживачів, які захочуть скористатися такою можливістю зекономити, є людьми старшого покоління і елементарно не мають комп'ютера, щоб зареєструвати особистий кабінет...

– Вони можуть розраховувати, скажімо, на допомогу родичів, сусідів чи місцевої бібліотеки. Вони допоможуть і з подальшим внесенням показників приладів обліку газу. У разі крайньої потреби допомогти зареєструвати такий кабінет зможуть і наші співробітники.

– Коли розпочнеться підписання додаткових угод?

– Відразу після підписання договору купівлі-продажу газу за «літньою» ціною між НАК «Нафтогаз» та ТОВ «Херсонрегіонгаз», що очікується вже цими днями.

– Дякую.

Запитувала Олена НЕЧИПУРЕНКО, фото автора
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон