Чи слід херсонцям чекати зменшення вартості електрики?

1 вересня цього року свято не тільки у тих, хто перший раз пішов у перший клас, не тільки у підприємців, але й у всіх громадян України?

Невже сталося, і ми будемо платити менше?

Відповідно до Постанови Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НРЕКУ) за № 1781, яку було прийнято 30 серпня, знижено тариф на послуги з передачі електричної енергії ПрАТ «НЕК «Укренерго» з 312,14 грн за МВт-год до 116,54 грн за МВт-год (без ПДВ). Формально ціну зменшено одразу в 3 рази!

У повідомленні йдеться: «НКРЕКУ доводить до відома електропостачальників про обов'язковість обліку прийнятого рівня тарифу на послуги з передачі електричної енергії при формуванні ціни на електричну енергію та здійсненні розрахунків за спожиту електричну енергію зі споживачами з вересня 2019 року».

Передумовою цієї Постанови стало рішення Кабміну, який затвердив зміни у механізмі публічних спеціальних зобов'язань (ПСО) на ринку електричної енергії, зобов'язавши державний «Енергоатом» продавати до 90% своєї електроенергії за регульованою ціною, і підвищив цю частку для «Укргідроенерго» з 20% до 35%.

Андрій Герус, представник президента в уряді: це дозволить НКРЕКУ знизити тариф для «Укренерго» з 32 коп. до 11 коп. за 1 кВт/год, з 1 вересня.

Нагадаємо, що перед тим з 1 липня, тарифи «Укренерго» було збільшено за рахунок включення у їх структури витрат які раніше лежали на ДП «Енергоринок». Зокрема, в тариф на передачу НКРЕКУ заклала витрати на покупку технологічних втрат електроенергії в магістральних мережах, а також кошти на відшкодування ДП «Гарантований покупець» витрат на оплату електроенергії з ВДЕ по «зеленому» тарифу.

А вже 12 липня, в зв'язку з скороченням витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних втрат, НКРЕКУ зменшила тариф «Укренерго» на передачу на 10% (з 347,43 грн за МВт-год до 312,14 грн за МВт-год)

Слід так само нагадати, що в Україні діють так звані «спеціальні зобов'язання» (PSO, Public Service Obligation), які були прийняті Постановою КМУ № 483, від 5 червня, відповідно до яких публічні зобов'язання щодо постачання електроенергії для потреб населення з 1 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року покладені на державні енергогенеруючі компанії НАЕК «Енергоатом», АТ «Укргідроенерго» та оператора системи передачі НЕК «Укренерго».

Сподіваюся, що ви уважно читали текст і зрозуміли, що це не тарифи на електроенергію зменшено, а тільки тарифи «на послуги з передачі електричної енергії». Як реагуватиме система? Чи суттєво це вплине на тарифи, і чи вплине взагалі? Адже цілком можливо, що можуть знайтися інші чинники, які перекриють всі «зменшення» в одному пункті, що призведе до «збільшення» вартість взагалі за рахунок чогось іншого?

Платіжки жовтня все покажуть.

А поки будемо радіти, і дивитися на реакцію «істинних патріотів», що вони тепер скажуть? Цікава гра продовжується. Бійка за голоси виборців триває.

Свято прийшло? Ну бодай на один день? Чи все ж, на довго?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон