У Херсонській області на дороге зрошення зростає попит

Аграрії Херсонщини незадоволені тим, що транспортування води для зрошення цього літа подорожчало на третину — і акції протесту влаштовували, і до уряду зверталися.

Проте всупереч гучним заявами про те, що господарювання на поливних землях буцімто опинилося на межі збитковості, низка сільськогосподарських підприємств краю оприлюднила наміри значно розширити площі під зрошення.

Приміром, одразу дві агрофірми в селі Лиманецькому Бериславського та Новокиївка Каланчацького районів повідомили про намір уже цього року почати облаштування систем поливу відповідно на 132,8 та 811,5 гектара своїх угідь. Ще одне підприємство планує будувати поліетиленовий трубопровід для тих же цілей між селами Східне та Зеленівка під Херсоном.

Тож площа зрошуваних земель на Херсонщині вже до кінця року має зрости майже на тисячу гектарів. А цього не було б, якби полив справді став збитковим — у завідомо програшну справу інвестувати ніхто не збирається.

Щоправда, експерти радять: культури для вирощування на поливі варто підбирати, ретельніше оцінюючи їх ліквідність, аби не влізти у збитки. І орієнтуватися радше не на овочі, закупівельні ціни на які хаотично зростають і падають, часом не дозволяючи окупити виробничі витрати. А на сою, кукурудзу, рис та соняшник — все те, що має стабільний експортний потенціал.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон