Херсонщина: Пити більше не стали, а «горілчаних» грошей додалося

Аби в скарбничці додалося більше грошей від акцизного збору з роздрібної торгівлі тютюном та спиртним, людям геть не обов'язково більше пити та курити.

Свіжий приклад: на Херсонщині в регіональні лідери з цих надходжень, випередивши навіть обласний центр, вийшла Присиваська ОТГ Чаплинського району з центром у селі Григорівка, яка об'єднує п'ять віддалених сіл із 4,4 тисячі мешканців. З початку нинішнього року акцизних платежів тут зібрали у півтора рази більше, ніж у 2018-му! Причому ніяких особливих новацій не застосовували.

— В ОТГ зростає ділова активність: нещодавно відкрито два нові магазини. Тут є відділи з продажу алкоголю і цигарок, тож їх власники сплатили за ліцензії з роздрібної торгівлі цими товарами. А ще переконуємо селян обов'язково брати чеки на придбаний товар, аби з виручки комерсанти платили податки. Треба лише переконати людей, що гроші з податків потрібні громаді на добрі справи, — пояснює голова Присиваської ОТГ Сергій Кліщевський.

— А справ вистачає: найближчим часом маємо профінансувати ремонт ділянки автотраси Чаплинка — Новотроїцьке, яка для нас є «дорогою життя». Також потрібні гроші на співфінансування будівництва нового стадіону із штучним покриттям біля школи села Строганівка. Важлива кожна копійка надходжень.

Регіональний консультант Асоціації міст України Марія Кривецька зазначає: не тільки в Присиваській, а й по 26 інших ОТГ краю платежі з єдиного податку, земельної ренти, податку на доходи фізичних осіб зростають випереджальними темпами порівняно з переважною більшістю міст у регіоні.

Причин такого лідерства можна назвати багато, але головне, що в громадах зрозуміли: треба й бізнес з тіні виводити, й покласти край закриванню очей на нелегальне використання земель без угод оренди. Адже красти в громади — все одно, що красти в самого себе...

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон