З початку року у Херсоні виявлено 326 "нелегалів"

Не секрет: нині мало кого здивуєш проблемами так званої зарплати у "конвертах". «На жаль, явище це - звичне і поширене. Хоча український феномен незрозумілий для здорового глузду, і було б цілком доречно, аби успішні бізнесмени, керівники фірм із офіційною зарплатою у 800 гривень поділилися досвідом, як вдається їм жити безбідно на таку скромну платню, - окреслює масштаби цієї важливої соціально-економічної теми заступник начальника Головного управління Міндоходів у Херсонській області Валерій Миколайович Шмурянов. – Почасти, пояснюючи свої скромні зарплати, керівники успішних структур виправдовуються: платити більше не дозволяє складне фінансово-економічне становище. Водночас зовнішні атрибути – офіси, дорогі ремонти, найсучасніша комп'ютерна техніка, нові моделі автомобілів – свідчать протилежне».

Як повідомляє пресс-служба Херсонського обласного центру занятості, з початку поточного року (станом на 01.08.2013 року) спеціалісти Міндоходів разом із представниками центрів зайнятості населення та територіальних інспекцій праці, які входять до спеціально створених міжвідомчих робочих груп з легалізації найманої праці, виявили 4426 фізичних осіб, праця яких використовувалась без належного оформлення трудових відносин та сплати податків. Найбільше неоформлених найманих працівників виявлено у сферах: роздрібної та оптової торгівлі – 1623 особи, сільського господарства - 1831, у закладах громадського харчування - 243, в інших галузях – 729 осіб. Внаслідок вжитих заходів працедавцями сплачено до бюджету податків та платежів у сумі 629 тис. гривень. З початку 2013 року, за результатами вжитих заходів, до державної реєстрації залучено 1004 фізичні особи. В результаті залучення їх до держреєстрації, сума сплачених податків склала 220 тис.гривень.

Враховуючи актуальність цієї гострої соціально-економічної проблеми, під час курортного сезону міндоходівці області запровадила низку заходів, на території районів, які мають зони відпочинку на узбережжі Чорного та Азовського морів, а також сільгокогосподарські угіддя.

З початку літнього сезону 2013 року (з 01.06.2013 по 01.08.2013), у складі міжвідомчих робочих груп, в області виявлено 2458 осіб, праця яких використовувалась без належного оформлення трудових відносин та сплати податків, до бюджету сплачено податків та платежів у сумі 386 тис. гривень (майже половина від кількості виявлених осіб та надходжень з початку року). Також, до державної реєстрації залучено 454 фізичні особи, в результаті сума сплачених податків склала 120,5 тис.гривень. Тільки у Скадовському районі виявлено 320 неоформлених осіб, у Генічеському – 300 осіб.

«Відомо: доволі значна частка суб'єктів господарювання намагається у різний спосіб мінімізувати свої податкові зобов'язання. Найпростіший з них - виплата заробітної плати у "конвертах". Так, у Цюрупинському районі було виявлено двох сільгоспвиробників, які активно використовували працівників на сезонних роботах для збирання полуниці та врожаю абрикосів і черешні. В результаті вжитих заходів у них було оформлено трудові відносини з 159 та 117 найманими працівниками відповідно)», - проілюстрував конкретний випадок Валерій Миколайович.

На жаль, описаний факт непоодинокий, а швидше - типовий. Ось чому спеціалісти ГУ Міндоходів області продовжують спрямовувати свою практичну роботу на відстеженння і головне – упередження схем ухилення від оподаткування суб'єктів господарської діяльності та дотримання ними вимог чинного законодавства при виплаті зарплатні. Зокрема, тільки, у липні п.р. представниками ДПІ у м. Херсоні прийнято участь у 15 рейдах, під час яких було обстежено 89 суб'єктів господарювання, з яких у 13 суб'єктів господарювання були виявлені порушення законодавства про працю, та встановлено 24 неоформлених працівника.

З початку року в результаті вжитих працівниками ДПІ у м. Херсоні заходів щодо контролю за дотриманням чинного законодавства про працю, у місті виявлено 326 неоформлених працівників, а до держреєстрації залучено 118 приватних підприємців.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон